Stereotyper och en maskulin kultur håller kvinnor i minoritet inom tekniken
Det har gjorts försök att öka antalet kvinnor inom teknikbranschen i årtionden. Det har dock inte lyckats: i Finland är bara vart femte proffs inom teknik en kvinna. Som orsak anges ofta att kvinnor saknar ett medfött intresse för teknik. Men bristen på intresse är inte orsaken utan följden: teknikbranschen är strukturerad för att vara maskulin.
Susanna Bairohs doktorsavhandling The Gender(ed) Gap(s) in STEM: Explaining the persistent underrepresentation of women in STEM careers belyser de faktorer som upprätthåller könsskillnader inom teknikbranschen. Enligt Bairoh finns det flera sammanlänkade orsaker bakom de envisa skillnaderna, varav den mest grundläggande är att man kopplar matematiska färdigheter och teknik med manlighet. Dessutom gynnar en maskulin kultur män och stereotyper förstärker uppfattningen om mäns överlägsna kompetens. Tillsammans försvagar detta kvinnors tro på sina färdigheter och möjligheter samt minskar deras intresse för teknikbranschen.
”Vi pratar om en karriärstege inom tekniken, men det finns faktiskt två. Mäns och kvinnors karriärer ser väldigt olika ut. Kvinnors karriärstege är betydligt mindre attraktiv: den är rostig och full av olika återvändsgränder”, säger Bairoh.
Bairoh konstaterar att betydelsen av kön inom teknikbranschen syns på många sätt. Mäns och kvinnors förväntningar och erfarenheter skiljer sig markant åt. I den allmänna debatten behandlas inte hur teknikbranschen har konstruerats för att vara manlig. Vikten av maskulin kultur och stereotypier märks inte, eller så underskattas den.
”I den allmänna forskningslitteraturen undrar man varför kvinnor inte är intresserade av teknik. I min doktorsavhandling framför jag att den verkliga orsaken till kvinnors lägre intresse är den bild som förmedlas av teknikens värld. Branschen och karriärmöjligheterna ser olika ut för män och kvinnor”, säger Bairoh.
Enligt Bairoh blir situationen inte bättre av att ständigt upprepa att kvinnor borde vara mer intresserade av teknik. Enligt Bairoh måste förändringen börja med att erkänna faktum: det handlar inte om medfödda skillnader mellan män och kvinnor, utan om en konstruerad maskulin kultur som baserar sig på en tanke om att män och teknik hänger ihop, medan kvinnor och teknik inte gör det.
Doktorsavhandlingen finns som bilaga i detta mejl.
Susanna Bairohs disputationstillfälle hålls fredagen den 12 maj kl. 12 på Hanken och via Teams. Du kan delta via denna länk.
Opponent: Heather Hofmeister, Professor (Chair) of Sociology, Johann Wolfgang Goethe-Universität Frankfurt a. M.
Kustos: Jeff Hearn, Svenska handelshögskolan
Ytterligare information:
Susanna Bairoh
Telefon: 040 775 9118
E-post: susanna.bairoh@tek.fi
Dokument
Om
Svenska handelshögskolan är den äldsta handelshögskolan i Finland, med verksamhet i
Helsingfors och Vasa. Den är ett ledande, internationellt ackrediterat universitet med över
hundra års erfarenhet av utbildning och forskning inom ekonomi. Forskningen är mycket
ansedd och utgör grunden för all undervisning. Hanken har ett nära samarbete med
näringslivet och ett aktivt alumnnätverk med drygt 14 000 alumner som arbetar i över 70
olika länder.
Andra språk
Följ Svenska handelshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska handelshögskolan
Kurt Björklund har valts till Årets alumn vid Svenska handelshögskolan11.5.2023 17:09:56 EEST | Tiedote
Kurt Björklund, managing partner för det globala investeringsbolaget Permira, har utnämnts till Årets alumn vid Svenska handelshögskolan (Hanken).
Kurt Björklund on valittu Kauppakorkeakoulu Hankenin Vuoden alumniksi11.5.2023 17:09:56 EEST | Tiedote
Pääomasijoitusyhtiö Permiran toimitusjohtaja Kurt Björklund on valittu Kauppakorkeakoulu Hankenin Vuoden alumniksi.
Inbjudan: Hankendagen 2023 presenterar de mest innovativa företagen i Finland5.5.2023 08:46:07 EEST | Tiedote
Finnish Innovation Index (FII) mäter hur innovativa finska konsumenter upplever att företagen i Finland är. På Hankendagen den 11 maj 2023 på Svenska handelshögskolan, Hanken, i Helsingfors kommer några av de bäst presterande företagen att diskutera de viktigaste faktorerna för företagens innovationsförmåga. Vinnarna av Finnish Innovation Index (FII) är:
Kutsu: Hankendagen 2023 esittelee Suomen innovatiivisimmat yritykset5.5.2023 08:46:07 EEST | Tiedote
Finnish Innovation Index (FII) on kansallinen mittari, joka mittaa suomalaisten kuluttajien kokemaa yritysten innovatiivisuutta. Tervetuloa Hankenin (Svenska handelshögskolan) järjestämään Hankendagen-alumnitapahtumaan, jossa valikoitu joukko parhaiten menestyviä yrityksiä kertoo yritysten innovatiivisuuden keskeisistä menestystekijöistä. Finnish Innovation Index voittajat ovat:
Är kontanter verkligen det bästa sättet att hjälpa i humanitära kriser?2.5.2023 13:01:46 EEST | Tiedote
I en värld där humanitära kriser tycks vara ständigt närvarande har det blivit svårare än någonsin att ge hjälp till dem som behöver den. När humanitära organisationer i allt högre grad använder kontantutbetalningar eller kuponger i sitt biståndsarbete (även kallat CVA, Cash and Voucher Assistance) är det viktigt att fundera på vilka de logistiska konsekvenserna blir. Om vi inte gör det kan det resultera i förseningar, växande kostnader och negativa utfall för just de människor som organisationerna strävar efter att hjälpa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum