HUS

STOP Painevaurioille -päivä 18.11. lisää painevaurioiden ehkäisyn ja hoidon osaamista

Jaa

Painevaurio on aliarvoitu terveydenhuollon haittatapahtuma, joka koskettaa kymmeniä tuhansia suomalaisia vuosittain - vaikeimpien painevaurioiden hoito kestää kuukausia ja maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Painevaurio, josta aiemmin puhuttiin painehaavana ja makuuhaavana on paikallinen kudoksen vaurio, joka voi sijaita iholla ja/tai sen alla. Painevaurioita voi syntyä sairaalahoidon aikana kaikenikäisillä ihmisillä, varsinkin jos yleiskunto sekä liikuntakyky heikkenevät (vuodepotilaat, leikkaus- ja tehohoitopotilaat). Tavallisimmin painevauriot syntyvät lonkkiin, alaselkään, pakaroihin tai kantapäihin. Tärkeintä on ehkäistä painevaurion kehittyminen, jotta vältytään kivuliailta, pitkää hoitoa vaativilta painevaurioilta ja niistä aiheutuvilta kustannuksilta. Painehaavojen osuus Suomen terveydenhuollon vuosittaisista kustannuksista on lähes 500 miljoonaa euroa. Painevaurioiden hoito maksaa huomattavasti enemmän kuin niiden ehkäisy.

”Kansallisen tutkimuksen mukaan erikoisairaanhoidon vuodeosastoilla painevaurio syntyy hoidon aikana 10 prosentille aikuisista potilaista, joista onneksi suurin osa on lieviä ja hoituvat yleensä asentohoidolla. Vakavampia painevaurioita syntyy hoidon aikana 3 prosentille potilaista. Hoitoon tulevista potilaista 3 prosentilla oli jo tullessa painehaava”, kertoo kehittämispäällikkö Anniina Heikkilä HUSista.

HUSissa tavoitteena on, että painevaurioita ei synny potilaille hoidon aikana. Painehaavojen lukumääriä seurataan HUSissa säännöllisesti. Painevauroiden ehkäisy edellyttää, että koko henkilöstön osaa tunnistaa riskipotilaat ja toteuttaa potilaskohtaiset painevaurion ehkäisytoimenpiteet. HUSissa on myös luotu toimintamalleja painevaurioiden estämiseksi ja tehdään aiheeseen liittyvää tutkimusta.

Kansainvälistä STOP Painevaurioille -päivää vietetään vuosittain marraskuun kolmantena torstaina. Tänä vuonna päivää vietetään 18.11.2021. Tavoitteena päivässä on tehdä painevaurioiden ehkäisyä tunnetummaksi ja vahvistaa henkilökunnan osaamista painevaurioiden ehkäisyssä ja hoidossa. HUS on valinnut STOP Painevaurioille –​päivän kohderyhmäksi päivystykset ja potilassiirrot.  Päivä toteutetaan virtuaalisena ja sen sisältö on tuotettu oppilaitosyhteistyössä Laurea AMK:n opiskelijoiden kanssa. Opiskelijat ovat tuottaneet päivään videon ja taskukortin HUS Estä Painevaurio-toimintamallista.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Personer med sällsynta cancersjukdomar får stöd av det europeiska kompetensnätverket2.12.2021 09:11:02 EET | Tiedote

HUS Cancercentrum har godkänts som en del av det europeiska kompetensnätverket (European Reference Network ERN). Med hjälp av nätverket får Cancercentret bättre information om de nya behandlingsformerna för sällsynta cancerformer, eftersom nätverket omfattar experter på sällsynta cancerfall runtom i Europa. Allt fler personer som lider av sällsynt cancer har tillgång till specialkompetens.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme