Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Stora Enson Oulun tehtaan hajuhaitat nopeassa selvittelyssä

Jaa

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus ja muut alueen ympäristötoimijat ovat saaneet vuoden 2021 aikana merkittävän määrän yhteydenottoja ja valituksia Stora Enson Oulun sellu- ja kartonkitehtaan toiminnasta aiheutuneisiin hajuhaittoihin liittyen. Jatkuvaa hajuhaittaa on todettu aiheutuvan mm. Heinäpään ja Hollihaan alueiden asukkaille. Lisäksi hajua on havaittu häiriötilanteisssa tuulen suunnasta riippuen eri puolilla Oulua. Haisevien rikkiyhdisteiden (TRS) pitoisuuksien kasvua on voitu havaita Nokelan ilmanlaadun mittauspisteellä

Stora Enson Oulun tehdas mereltä kuvattuna.
Stora Enson Oulun tehdas mereltä kuvattuna.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on ollut useaan otteeseen yhteydessä toiminnanharjoittajaan ja saanut selvityksiä hajuhaittoihin liittyvistä syistä ja toimenpiteistä niiden korjaamiseksi. Useita toimenpiteitä on jo toteutettu tuotantoprosessin käynnistysvaiheessa ilmenneiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Toiminnanharjoittaja ei ole rikkonut ympäristöluvan lupaehtoja ja piipun päästä mitattavien päästöjen osalta raja-arvot tehtaan toiminnassa alittuvat. Hajupäästöt ovat peräisin prosessin alkupäästä ja nämä haisevien rikkiyhdisteiden hajapäästölähteet on ainakin osittain saatu selvitettyä. Tehtaalla tehdään töitä päästölähteiden saattamiseksi keräilyn piiriin.

ELY-keskus on edellyttänyt toiminnanharjoittajaa kiirehtimään suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisessa, selvittämäään muiden mahdollisten hajapäästölähteiden olemassaolon ja järjestämään lisätarkkailua haisevien rikkiyhdisteiden pitoisuuksien ja leviämisen selvittämiseksi lähialueilla. Oulun ilmanlaadun seurantaan on jo lisätty haisevien rikkiyhdisteiden mittalaite keskustan mittausasemalle.

ELY-keskus ja toiminnanharjoittaja neuvottelevat toimenpiteistä ja aikatauluista seuraavan kerran jo huomenna 24.3., minkä jälkeen lisätietoa on saatavilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Vesa Malm, p. 0295 037 543, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Stora Enson Oulun tehdas mereltä kuvattuna.
Stora Enson Oulun tehdas mereltä kuvattuna.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Virtuaalinen esittelytilaisuus Raahen alueen vesien säännöstelykäytäntöjen kehittämisestä 14.4.12.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Raahen alueelle on aikanaan rakentunut monimutkainen vesistöjärjestelmä terästehtaan vedensaannin varmistamiseksi. Laaditussa selvityksessä vesistöjärjestelmän käyttöön haetaan sellaisia ratkaisuja, että tehtaan vedenkäytön lisäksi huomioitaisiin nykyistä paremmin myös vesistöjen tila, tulvasuojelu ja virkistyskäyttö. Kehittämisehdotuksia esitellään kaikille avoimessa virtuaalisessa tilaisuudessa keskiviikkona 14.4. klo 17-18.30.

Työvoimalle kysyntää vuoden takaista enemmän - kuntakokeilut mukaan työllistämisen tueksi30.3.2021 08:01:57 EEST | Tiedote

Työttömyys on Pohjois-Pohjanmaalla edelleen korkealla tasolla. Keväällä 2020 alkaneen koronakriisin vaikutukset näkyvät edelleen mm. kokoaikaisesti lomautettujen suurena määränä. Viime kesästä lähtien lomautusten määrä on kuitenkin vähentynyt. Helmikuun lopussa Pohjois-Pohjanmaalla oli 23 800 työtöntä työnhakijaa (ml. lomautetut) eli työttömiä oli 4 000 enemmän kuin vuosi sitten. Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuja oli 3 300, mikä on noin 1 500 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömyysaste (työttömien työnhakijoiden osuus työvoi-masta) oli Pohjois-Pohjanmaalla 12,7 %, mikä on samaa tasoa kuin maassa keskimäärin (12,4 %). Työttömien työnhakijoiden määrä oli noussut vuoden takaisesta Pyhäntää lukuun ottamatta kaikissa muissa kunnissa. Maa-kunnan kunnista alhaisin työttömyysaste oli Pyhännällä (8,9 %) ja korkein Vaalassa (17,3 %). Oulussa työttömiä työnhakijoita oli 13 800 ja työttömyysaste oli 13,9 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme