Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Strandområdet vid Risön i Vasa iståndsätts genom samarbete mellan Helmi-livsmiljöprogrammet och Kust LIFE -projektet

Dela
Strandområdet vid Risön i Vasa som ligger inom Natura 2000-området Södra Stadsfjärden-Söderfjärden-Öjen iståndsätts genom samarbete mellan Helmi-livsmiljöprogrammet och projektet Kust-LIFE. Livsmiljöprogrammet Helmi leds av Miljöministeriet och har som mål att stärka den biologiska mångfalden i Finland genom att ta fasta på de största direkta orsaker-na till utarmningen av naturens mångfald: minskningen av olika livsmiljöer och försämring av deras tillstånd. Inom Helmi-programmet skyddas och restaureras myrar, iståndsätts få-gelvatten och våtmarker, sköts vårdbiotoper och görs åtgärder för att förbättra tillståndet av strand-, vatten- och skogsmiljöer. Inom projektet Kust-LIFE iståndsätts betydande livsmiljöer i kust- och skärgårdsområden, såsom t.ex. strandängar och lundar.

Fågelvatten och våtmarker innefattar näringsrika sjöar, havsvikar och strandängar och beslut för skydd av dessa togs i och med skyddsprogrammet för fågelvatten 1981. Under de senaste årtiondena har många av områdena lidit av övergödning, vuxit igen eller på annat sätt påverkats så att fågelbeståndet utvecklats i negativ riktning. Iståndsättning av områdena är nödvändig för bevarandet av tiotals utrotningshotade arter av våra strand- och sjöfåglar. Hälften av Finlands strand- och sjöfåglarna som är knutna till våtmarkerna är utrotningshotade, till stor del till en följd av övergödning och igenväxning av dessa våtmarker.

Natura 2000-området Södra Stadsfjärden-Söderfjärden-Öjen är sträcker sig över ett område i Vasa och Korsholm och ingår i skyddsprogrammet för fågelvatten. Området är fortfarande ett särskilt betydande rastområde för fåglar under vår- och höstflytten. Från och med 1990-talet har det häckande fågelbeståndet på området minskat och till exempel brunand och sothöna häckar inte längre på området och det förekommer inte heller längre kolonier av måsfåglar på området. Igenväxning av de öppna strand- och vattenområdena anses vara den största orsaken till den negativa utvecklingen hos fågellivet.

De täta vassruggarna på Risöns strandområde under hösten 2022 Bild: Olli Autio.

De täta vassruggarna på Risöns strandområde under hösten 2022 Bild: Olli Autio.

Det eftersträvas att tillståndet för fågellivet vid Södra Stadsfjärden-Söderfjärden-Öjen förbättras genom iståndsättningen av det vassbevuxna strandområdet, då en betydande andel av vassen på området bekämpas. Målsättningen är att få till stånd ett stort och öppet strandängsområde som är öppet ända till vattenlinjen, vilket förbättrar levnadsförhållandena för flera fågelarter och således förbättrar områdets helhetspotential som fågelområde. ”För att området ska hållas öppet behövs fortsatt skötsel, antingen i form av bete eller årlig slåtter. Vi utreder som bäst möjligheterna till att få betande djur på stranden", konstaterar planerare Lise-Lotte Flemming vid Forststyrelsen. Minskande eller utrotningshotade arter som häckar på öppna strandängar är bland annat stjärtand, vigg, sydlig kärrsnäppa, brushane, grönbena, rödbena, rödspov, gulärla och ängspiplärka.

Iståndsättningsarbetet som utförs på strandområdet vid Risön är denna gång i praktiken slåtter och krossning av vass med specialmaskineri menat för ändamålet. Åtgärdsområdet uppgår till maximalt 40 hektar. Arbetet påbörjas troligtvis under vecka 42 och beräknas utföras under en till två veckors tid. Man strävar efter att undvika störningar på rekreationsanvändningen av området.

Logotyper: Helmi-programmet, Life, Natura 2000, Kust-LIFE, Forststyrelsen

Nyckelord

Kontakter

Fågelvattenkoordinator Olli Autio, NTM-centralen i Södra Österbotten, tfn 0295 027 775, olli.autio@ely-keskus.fi


Planerare Lise-Lotte Flemming, Forststyrelsen Naturtjänster, tfn 040 663 9527, lise-lotte.flemming@metsa.fi

Bilder

De täta vassruggarna på Risöns strandområde under hösten 2022 Bild: Olli Autio.
De täta vassruggarna på Risöns strandområde under hösten 2022 Bild: Olli Autio.
Ladda ned bild
Logotyper: Helmi-programmet, Life, Natura 2000, Kust-LIFE, Forststyrelsen.
Logotyper: Helmi-programmet, Life, Natura 2000, Kust-LIFE, Forststyrelsen.
Ladda ned bild

Om

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

PohjaNeva-projektet aktiverar återställande av torvutvinningsområden (landskapen i Österbotten)15.4.2024 13:53:06 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten har startat upp PohjaNeva-projektet i syfte att sätta fart på återställande åtgärder i de österbottniska landskapen inom ramen för Fonden för rättvis omställning (FRO). Med hjälp av FRO-finansiering syftar projektet till att aktivera återställande av torvutvinningsområden och restaurering av vattendrag som belastas av torvutvinning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye