Suomen AkatemiaSuomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen ohjelmahaun toiseen vaiheeseen valittiin 35 konsortiota

Jaa

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 8.3.2021 kutsua 35 konsortiota varsinaiseen hakuun. Kutsun kaksivaiheisten STN:n ohjelmahakujen toiseen vaiheeseen sai noin 40 prosenttia aiehakuun jätetyistä hakemuksista. Valintapäätösten perusteena olivat hankkeiden sopivuus ohjelman teemaan ja tavoitteisiin sekä hankkeiden yhteiskunnallinen merkitys, vaikuttavuus ja tieteellinen laatu.

STN:n ohjelmahaussa oli haettavana kolme uutta ohjelmaa, joihin saatiin yhteensä 89 aiehakemusta. Väestörakenteen muutokset – syyt, seuraukset ja ratkaisut (DEMOGRAPHY) -ohjelmaan tuli 25 hakemusta, joista varsinaiseen hakuun kutsun saa 12 konsortiota. Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet (BIOD) -ohjelmaan saapui 28 hakemusta, joista 12 konsortiota kutsutaan toiseen vaiheeseen. Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena (PANDEMICS) -ohjelmaan tuli 36 hakemusta, joista varsinaiseen hakuun kutsun saa 11 konsortiota.

Kansallisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden muodostamat arviointipaneelit arvioivat hankkeiden sopivuutta ohjelmaan ja niiden tieteellistä tasoa sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Jokaiselle ohjelmalle oli oma arviointipaneeli. Hakemuksia arvioinneilla asiantuntijoilla on monipuolinen kokemus sekä tieteestä ja tutkimuksesta että tieteellisen tiedon hyödyntämisestä. Paneelit laativat kullekin hakemukselle kirjallisen lausunnon, jonka kaikki hakijat ovat saaneet.

Strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja Kimmo Nuotio kertoo, että tänäkin vuonna neuvosto oli hankalien valintojen edessä päättäessään toiseen vaiheeseen etenevistä hakemuksista. ”Pyrimme valitsemaan monipuolisesti ohjelman teemaan sopivimpia ja lupaavimpia konsortioita parhaiden hakemusten joukosta. Toiseen vaiheeseen hankkeita valittaessa huomioimme myös käytettävissä olevan rahoituksen määrän. Uskon, että saamme aikanaan valita rahoitettavat todella korkeatasoisten hakemusten joukosta.”    

Jokaisen ohjelman varsinaiseen hakuun saapuneet hakemukset arvioidaan kahdessa eri paneelissa, joista toinen keskittyy hakemusten tieteelliseen laatuun ja toinen niiden yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Strategisen tutkimuksen neuvosto päättää ohjelmiin otettavista hankkeista syyskuussa.

Jatkoon valitut hakemukset ovat tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja

Väestörakenteen muutokset – syyt, seuraukset ja ratkaisut (DEMOGRAPHY)

  • tiedeasiantuntija Samuli Hurri, p. 029 533 5100
  • johtava tiedeasiantuntija Pilvi Toppinen, p. 029 533 5064

Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet (BIOD)

  • tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067

Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena (PANDEMICS)

  • johtava tiedeasiantuntija Jyrki Hakapää, p. 029 533 5020
  • johtava tiedeasiantuntija Milja Saari, p. 029 533 5123

Strategisesta tutkimuksesta yleisesti

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2021 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2021 Akatemia rahoittaa tutkimusta 437 miljoonalla eurolla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen päättyneitä ohjelmia arvioitu - uusi rahoitusmuoto tuonut monitieteistä lisäarvoa tutkimuskentälle ja yhteiskuntaan28.1.2021 11:12:26 EET | Tiedote

Strategisen tutkimuksen ensimmäisten päättyneiden ohjelmien yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiraportti ja ohjelmien itsearviointiraportit on julkaistu. Arvioinnin tulokset tuovat esille, miten strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niissä toimineet hankkeet ovat luoneet uudenlaista tieteen tuloksiin perustuvaa ymmärrystä yhteiskunnallisista haasteista ja niiden ratkaisumahdollisuuksista.

Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EET | Tiedote

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme