Suomen AkatemiaSuomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen teemat vuodelle 2022 päätetty

Jaa

Valtioneuvosto on päättänyt teemoista ensi vuonna käynnistyville strategisen tutkimuksen ohjelmille.

Teemoja on kaksi:

  • Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät
  • Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella

Molempia teemoja läpileikkaava painopiste on yhdenvertaisuus.

Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) avaa päätetyistä teemoista monivuotiset tutkimusohjelmat. STN:n puheenjohtaja, professori Kimmo Nuotio kertoo, että neuvosto valmistautuu avaamaan yhden ohjelman kullekin teema-alueelle.

"Teema-alueet ovat hyvin ajankohtaisia, ja toivomme niiden inspiroivan tutkijoita uudenlaisten näkökulmien löytämiseen. Esimerkiksi luottamus tulee nyt esille teemoissa hiukan erilaisessa yhteydessä kuin mihin yleensä on totuttu", arvioi Nuotio.

STN rahoittaa pitkäjänteistä ja tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja merkittäviin suomalaisen yhteiskunnan haasteisiin monitieteisen ja vuorovaikutteisen tutkimuksen keinoin. STN odottaa ohjelmiin valittavilta hankkeilta aktiivista koko tutkimuksen elinkaaren kattavaa vuorovaikutusta tiedon tuottajien ja hyödyntäjien kesken.

Hakuilmoitus ja -ohjeet julkaistaan alustavan tiedon mukaan marraskuun alussa Suomen Akatemian verkkosivuilla, ja aiehaku on avoinna tammikuun 2022 alkupuolelle asti.

Lisätietoja

Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät:

  • tiedeasiantuntija Kyösti Husso, p. 029 533 5103
  • tiedeasiantuntija Katri Huutoniemi, p. 029 533 5195

Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella:

  • tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067
  • johtava tiedeasiantuntija Pilvi Toppinen, p. 029 533 5064

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2021 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2021 Akatemia rahoittaa tutkimusta 437 miljoonalla eurolla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemia on aloittanut selvityshankkeen nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotojen uudistamiseksi11.10.2021 11:09:49 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on aloittanut selvityshankkeen nuoren tutkijasukupolven rahoitusmuotojen uudistamiseksi. Tavoitteena on selvittää, minkälainen rahoitusmuoto tai -malli palvelisi parhaiten nuoren tutkijasukupolven tutkimustyötä ja uraa. Hankkeen aikana arvioidaan myös, miten rahoitusmuotouudistuksella voitaisiin sujuvoittaa rahoituksen hakemista ja käyttöä sekä keventää tutkimusorganisaatioiden hallinnollista työtä.

Strategisen tutkimuksen neuvosto päätti vuoden 2021 rahoitettavat konsortiot14.9.2021 10:35:13 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 13.9.2021 uusista rahoitettavista konsortioista. Rahoitusta myönnettiin kolmessa ohjelmassa yhteensä 44 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä 12 konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa konsortioissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

VM:n budjettiesitys: 40 miljoonan euron leikkaus tutkimusrahoitukseen13.8.2021 12:19:11 EEST | Tiedote

Valtiovarainministeriön tänään (13.8.) julkistaman budjettiehdotuksen mukaan Suomen Akatemian kautta kanavoitava tutkimusrahoitus pienenee vuonna 2022 noin 40 miljoonalla eurolla kuluvaan vuoteen verrattuna. Leikkauksen taustalla on rahapelituottojen alenemisen kompensaatioon liittyvät vielä ratkaisemattomat kysymykset. Tätä ennen kevään kehysriihen yhteydessä valtioneuvosto päätti 35 miljoonan euron leikkauksesta Akatemian kautta jaettavaan tutkimusrahoitukseen vuodesta 2023 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme