Suomen AkatemiaSuomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen teemat vuodelle 2022 päätetty

Jaa

Valtioneuvosto on päättänyt teemoista ensi vuonna käynnistyville strategisen tutkimuksen ohjelmille.

Teemoja on kaksi:

  • Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät
  • Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella

Molempia teemoja läpileikkaava painopiste on yhdenvertaisuus.

Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) avaa päätetyistä teemoista monivuotiset tutkimusohjelmat. STN:n puheenjohtaja, professori Kimmo Nuotio kertoo, että neuvosto valmistautuu avaamaan yhden ohjelman kullekin teema-alueelle.

"Teema-alueet ovat hyvin ajankohtaisia, ja toivomme niiden inspiroivan tutkijoita uudenlaisten näkökulmien löytämiseen. Esimerkiksi luottamus tulee nyt esille teemoissa hiukan erilaisessa yhteydessä kuin mihin yleensä on totuttu", arvioi Nuotio.

STN rahoittaa pitkäjänteistä ja tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, jonka tavoitteena on löytää ratkaisuja merkittäviin suomalaisen yhteiskunnan haasteisiin monitieteisen ja vuorovaikutteisen tutkimuksen keinoin. STN odottaa ohjelmiin valittavilta hankkeilta aktiivista koko tutkimuksen elinkaaren kattavaa vuorovaikutusta tiedon tuottajien ja hyödyntäjien kesken.

Hakuilmoitus ja -ohjeet julkaistaan alustavan tiedon mukaan marraskuun alussa Suomen Akatemian verkkosivuilla, ja aiehaku on avoinna tammikuun 2022 alkupuolelle asti.

Lisätietoja

Lapset ja nuoret – hyvinvoivat tulevaisuuden tekijät:

  • tiedeasiantuntija Kyösti Husso, p. 029 533 5103
  • tiedeasiantuntija Katri Huutoniemi, p. 029 533 5195

Turvallisuus ja luottamus algoritmien aikakaudella:

  • tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067
  • johtava tiedeasiantuntija Pilvi Toppinen, p. 029 533 5064

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, jolla on yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta. Vuonna 2021 STN rahoittaa tutkimusta 55,6 miljoonalla eurolla.

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2021 Akatemia rahoittaa tutkimusta 437 miljoonalla eurolla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Luonnontieteiden ja tekniikan alojen uudet tutkijatohtorit on valittu12.5.2022 16:22:09 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 44 tutkijatohtorille. Näistä tutkijatohtorirahoituksista kuusi suunnattiin kansantaloudellisesti ja yhteiskunnallisesti merkittäville tekniikan aloille, jotka ovat energiatekniikka, lääketieteellinen tekniikka, prosessitekniikka, rakennustekniikka, sähkötekniikka ja tietokonetekniikka. Rahoituksen sai lähes 16 prosenttia hakijoista.

Luonnontieteiden ja tekniikan aloille valittiin kansainvälisesti korkeatasoisiksi arvioituja akatemiatutkijoita12.5.2022 15:46:38 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on valinnut 22 akatemiatutkijaa. Uusien akatemiatutkijoiden rahoitukseen osoitetaan noin 10 miljoonaa euroa. Nyt myönnetty rahoitus on tarkoitettu akatemiatutkijan omaan palkkaan, mutta tämän lisäksi rahoituksen saaneet tutkijat saavat myöhemmin kutsun erilliseen tutkimuskulurahoitushakuun. Myönnettävä rahoitus ohjataan tutkimusorganisaatiolle, joka hallinnoi rahoituksen käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme