STTK ry.

STTK:n kysely: Osatyökykyisten työllistämisestä apua työvoimapulaan

Jaa

Paras keino työvoiman riittävyyden takaamiseksi on suomalaisten mielestä osatyökykyisten työelämään osallistumisen mahdollisuuksien parantaminen. Sen jälkeen parhaaksi keinoksi arvioidaan kannusteiden lisääminen työn vastaanottamiseksi toisella paikkakunnalla. Kolmanneksi keinoksi nousevat panostukset ikääntyvien työkykyyn, jotta he jaksaisivat pysyä pidempään työelämässä. Tiedot ilmenevät STTK:n viime syksyn kansalaiskyselystä.

Osatyökykyisyydestä keskusteltaessa on STTK:n mielestä tärkeää keskittyä tämänhetkiseen työkykyyn ja sen parempaan hyödyntämiseen sekä osatyökykyisten joukon moninaisuuteen.
─ Työllistämisen kannalta oltaisiin paljon paremmassa tilanteessa, jos osatyökykyisistä ei puhuttaisi yhtenä joukkona vaan tunnistettaisiin yksilöllisten tekijöiden ja työkykyhaasteiden taustat ja niiden vaikutukset, johtaja Minna Ahtiainen toteaa.

Ahtiaisen mielestä on esimerkiksi aivan eri asia puhua nuoren, mielenterveyshaasteiden kanssa painiskelevan työllistämisestä kuin keski-ikäisen, tuki- ja liikuntaelinongelmaisen tai kehitysvammaisen henkilön työllistymisestä.
─ Osatyökykyisyydessä pitäisi kyetä huomioimaan eri ryhmien erityishaasteet ja puuttumaan niihin täsmällisemmin kuntoutuksella, työnohjauksella ja palveluilla.Viime vuonna perustettu Työkanava Oy on hyvä esimerkki selkeästi tietyn ryhmän tarpeisiin kohdennetuista toimenpiteistä. Vastaavia kohdennettuja toimenpiteitä tarvitaan lisää.

Olennaista on myös purkaa ajattelua sataprosenttisesta työkyvystä tai työkyvyttömyydestä. Tästä ajattelutavasta on päästävä eroon, sillä tarvitsemme jatkossa jokaisen kynnelle kykenevän suomalaisen työelämään. Työkyvyn vaihtelut työuran varrella tulisi huomioida paremmin ja tunnistaa taustatekijät.
─ Työkyvyn moninaisuuden tunnistamisella ja oikea-aikaisella puuttumisella ehkäistäisiin vakavampia työkykyhaasteita ja lopulta työkyvyttömyyttä, Ahtiainen painottaa.

Osatyökykyisten työllistymisessä tärkeää on myös kokemus osallisuudesta, joka puolestaan on yhteydessä hyvinvointiin.
─ Kokemus osallisuudesta lisää hyvinvointia, turvallisuutta sekä uskoa tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin. Siten osaltaan lievennetään eriarvoisuutta, köyhyyttä, syrjintää ja syrjäytymistä.

Lisätietoja STTK:ssa: Minna Ahtiainen, puhelin 050 387 7030.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

STTK ry.
STTK ry.
Mikonkatu 8 A, 6. krs
00100 HELSINKI

http://www.sttk.fi

STTK on poliittisesti sitoutumaton ja moniarvoinen koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö, johon kuuluu 13 jäsenliittoa ja noin 430 000 jäsentä.
Olemme työssämme vastuullisia, oikeudenmukaisia ja rohkeita. Visiomme on hyvinvoiva ja menestyvä työntekijä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta STTK ry.

STTK: Seuraavalla hallituskaudella tarvitaan enemmän ja eettisempää maahanmuuttopolitiikkaa27.3.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Alhaisen syntyvyyden ja vähenevän työikäisen väestön Suomessa on vauhditettava kansainvälistä rekrytointia. Nyt päättyvällä hallituskaudella on laadittu ensimmäinen työ- ja osaamisperusteisen maahanmuuton tiekartta, joka sisältää selkeän numeerisen tavoitteen. ─ Seuraavan hallituksen on jatkettava tätä työtä ja samalla nostettava kunnianhimon tasoa, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola esittää. Vuosi 2022 on toistaiseksi maahanmuuton ennätysvuosi; tuolloin nettomaahanmuutto Suomeen oli noin 35 000 henkilöä. ─ Tämä on merkittävä muutos pitkään paikallaan junnanneessa kehityksessä. Suunta on oikea, Palola painottaa. Väestökehityksen seuraukset heijastuvat laajasti yhteiskuntaan ja myös esimerkiksi eläkejärjestelmän kestävyyteen. Osaajapula on kasvun este. ─ Maali on jatkuvassa liikkeessä, eikä sitä saavuteta sirpaleisilla uudistuksilla. Seuraavan hallituksen on arvioitava kokonaisvaltaisesti, miten maahanmuuttoa säätelevällä lainsäädännöllä tuetaan työelämän tavoitteita ja tarpeita. Maahanm

STTK: Eduskuntavaalit ovat myös työelämävaalit – käytä äänioikeuttasi22.3.2023 05:55:00 EET | Tiedote

Tänään alkaa eduskuntavaalien ennakkoäänestys. Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta. STTK:n mielestä eduskuntavaalit ovat palkansaajien ja työelämän kannalta mitä tärkeimmät. ─ Viime vuosien työelämän, sopimusjärjestelmän ja yhteiskunnan murrokset sekä kriisit haastavat meitä ennen näkemättömällä tavalla. On tärkeää, että saamme palkansaajien arkea ymmärtävän eduskunnan, puheenjohtaja Antti Palola toteaa. Päättyvällä hallituskaudella on STTK:n mielestä tehty monia hyviä uudistuksia. Oppivelvollisuusiän nosto, sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen uudistus, vihreän siirtymän kirittäminen ja halu lisätä kansainvälistä rekrytointia tarvitsevat edelleen ansaitsemansa huomion ja resurssit. ─ Uudistusten toimeenpano on varmistettava. Kriisien jälkeen ihmiset haluavat ennen kaikkea jatkuvuutta ja varmuuden siitä, että arjessa pärjää jatkossakin. Tämä on tärkeää myös näiden asioiden parissa työskenteleville. Eduskunnan tehtävä on varmistaa asianmukaiset resurssit ja keskittyä

STTK selvitti: Suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon ja ulkomaalaistaustaisiin työntekijöihin muuttunut myönteisemmäksi20.3.2023 06:30:00 EET | Tiedote

Tänään käynnistyvän rasismin vastaisen viikon (20.-26.3.2023) teemana on työelämän rasismi. STTK:n teettämän kansalaiskyselyn mukaan suhtautuminen työperäiseen maahanmuuttoon sekä ulkomaalaistaustaisiin työntekijöihin on kehittynyt myönteisemmäksi. Lokakuussa 2022 kyselyyn vastanneista henkilöistä 21 prosenttia suhtautui asiaan erittäin myönteisesti ja 40 prosenttia jokseenkin myönteisesti. Vuonna 2018 vastaavat luvut olivat 12 ja 39. Asenneilmapiirissä on tapahtunut merkittävä muutos myönteiseen suuntaan. - Tottumus on ihmisen toinen luonto. Muutoksen taustalla vaikuttaa todennäköisesti neljän vuoden aikana lisääntynyt työperäinen maahanmuutto Suomeen sekä asiasta käyty erittäin aktiivinen yhteiskunnallinen keskustelu, johtaja Taina Vallander toteaa. STTK:n mielestä kansainvälistä rekrytointia Suomeen on tarpeen kasvattaa laajasti, koska työikäisen väestön arvioidaan supistuvan 130 000 henkilöllä vuoteen 2030 mennessä. Myös romahtanut syntyvyys haastaa työmarkkinat. - Kärsimme nyt jo

STTK:n hallitus: Julkista taloutta vahvistettava, mutta ei heikoimpien kustannuksella6.3.2023 14:52:10 EET | Tiedote

STTK:n mielestä julkista taloutta on vahvistettava seuraavilla vaalikausilla. Valtiovarainministeriö on tänään julkaissut meno- ja rakennekartoituksen sekä verokartoituksen. Se on erittäin laaja kokonaisuus sisältäen eri tasoisia ja vaikutuksiltaan eri suuruisia esityksiä. STTK:n hallitus keskusteli kartoituksesta tänään. Työ suomalaisen sosiaaliturvan uudistamiseksi on alkanut ja sosiaaliturvakomitean välimietintö annettu. STTK:n mielestä sosiaaliturvaa on kehitettävä pitkäjänteisemmin kuin yhden vaalikauden mittaisena projektina. VM:n raportissa on useita esityksiä, jotka käytännössä heikentäisivät sosiaaliturvaa. - Suunnitelmallinen sosiaaliturvan uudistaminen on tärkeämpää kuin yksittäisten leikkausten ideoiminen. Tilkkutäkkimäinen kehittäminen ei ole kestävä tapa uudistaa sosiaaliturvaa, sillä se ainoastaan kurittaa heikoimpia. Ytimessä on palvelujärjestelmän uudistaminen sekä etuuksien ja palveluiden nykyistä parempi yhteensovittaminen, puheenjohtaja Antti Palola korostaa. STTK k

STTK laski Fat Cat Day:n: Johdon palkat karkaavat palkansaajien ansiotasosta6.3.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Palkansaaja on tänään (6.3.2023) tienannut pörssiyhtiön toimitusjohtajan yhden päivän palkan. Tilastokeskuksen yksityisen sektorin palkansaajan mediaanipalkkaa on verrattu vaihdetuimpien pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien mediaanipalkkoihin. Toimitusjohtajien palkkatiedot perustuvat yhtiöiden palkitsemisraportteihin. Vertailun perusteella palkansaaja tienaa pörssiyhtiön toimitusjohtajan päiväpalkan 44 päivässä. STTK on useita vuosia laskenut niin sanotun Fat Cat Day´n. Viime vuonna vastaava luku oli 37 päivää ja sitä edellisenä 39. Laskentatapaa on nyt hieman muutettu ja siksi luku ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin. Aiemmin on tarkasteltu 30 suurinta pörssiyhtiötä, nyt Helsingin pörssin vaihdetuimpiin kuuluvia OMX Helsinki 25 -indeksin yhtiöitä. Laskentatapa on ennallaan: siinä huomioidaan sekä varsinaiset palkat että erilaiset palkitsemisjärjestelyt ja johtajien palkansaajaa pidempi työaika. Huipputuloisten tulokehitys karkaa Suurituloisten palkkojen erkaantuminen palkan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme