Studentkåren vid Helsingfors universitet: 150-åriga studentkåren firas med Havis Amanda

Jaa

Havis Amanda får sin studentmössa på Salutorget i Helsingfors på valborgsmässoafton. Det årliga evenemanget lockar cirka 50 000-80 000 människor till Salutorget. För att uppmärksamma HUS 150-årsjubileum har ceremonin i år byggts ut till en två timmar lång publiktillställning.

”I år förnyar vi evenemanget på många sätt. Det blir mer tilläggsprogram än tidigare – vi ville ordna en glad publiktillställning som inte begränsar sig till själva mösspåläggningsceremonin. Med det nya evenemangskonceptet uppmärksammar vi vår studentkårs 150-årsjubileum", berättar Krista Laitila, vice styrelseordförande för Studentkåren vid Helsingfors universitet.

Tidigare år har det i regel varit studentkårernas styrelsemedlemmar som lagt studentmössan på Havis Amanda. I år gör Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) ett undantag då mösspåläggningen genomförs av frivilligteamet Manta Crew. Manta Crew består av 11 studenter och studentkårsmedlemmar vid Helsingfors universitet som valts i en öppen rekryteringsprocess.

Havis Amanda får sin mössa under en publiktillställning som är öppen för alla på valborgsmässoafton den 30 april kl. 18.

Livemusik och glitter

”Det blir livemusik, ballonger, trollkonster och glitter’’, berättar Manta Crews projektchef Jyrki Rantanen.

Programmet på Salutorget i Helsingfors börjar redan kl. 16. På plats finns sminkkonstnärerna från Glitternisti som trollar fram glittermasker och tatueringar på publikens ansikten. En DJ ser till att stämningen hålls på topp från och med kl. 16.30. Vid femtiden är det dags för trollkarlsuppträdande och valborgsgympa.

Havis Amanda tvättas på traditionellt sätt kl. 17.15.

Livebandet Get Me börjar spela kl. 17.30. Själva mösspåläggningen sker kl. 18. Traditionen bjuder att resten av Finland får klä på sig studentmössorna först efter att Havis Amanda fått sin.

”Efter mössceremonin blir det ännu mer livemusik med Get Me innan publiken fortsätter med sina egna valborgsplaner’’, säger Rantanen.

En del av jubileumsåret HUS150

Havis Amanda har fått studentmössan varje valborg i över 50 år. Att lägga mössan på statyn är ett hedersuppdrag som sköts växelvis av huvudstadsregionens studentkårer. Senast fick HUS uppdraget år 2014.

”Under studentkårens 150:e jubileumsår ordnas många evenemang varav mösspåläggningen är ett av de största. Ett annat är Storsitsen på Senatstorget den 24 maj, som sammanför huvudstadsregionens högskolestuderande till en akademisk bordsfest", säger Krista Laitila från HUS.

Studentkåren vid Helsingfors universitet grundades 1868 och har cirka 27 000 medlemmar. Till studentkåren hör alla studerande som avlägger en lägre eller högre högskoleexamen vid Helsingfors universitet. Studentkåren är Finlands största och inom den verkar cirka 250 föreningar.

Mediernas företrädare är välkomna till Havis Amanda och jubileumsårets andra evenemang. För att underlätta arrangemangen önskar vi att ni ber om eventuella intervjuer på förhand senast torsdagen den 26 april genom att kontakta HUS producent Arttu Lehtinen.

PROGRAM

Salutorget, Helsingfors 30.4.2018

kl. 16 Glitternisti börjar
16.30 DJ
17.00-17.15 Trollkarl, Valborgsgympa
17.15 Havis Amanda tvättas
17.30 Livebandet Get Me
18.00 Mösspåläggning
18 framåt Livemusik

OBS! Programmet kan preciseras eller ändras. Kontrollera det uppdaterade programmet i Facebookevenemanget (länk nedan).

MER INFORMATION

150-årsjubileets webbplats (Studentkåren vid Helsingfors universitet) https://hyy150.fi

Studentkårens webbplats: https://hyy.helsinki.fi/sv

Havis Amandas Facebookevenemang 2018: https://www.facebook.com/events/177680336206856/

Havis Amandas Instagramkonto 2018:https://www.instagram.com/mantanlakitus2018/

Yhteyshenkilöt

MER INFORMATION OCH INTERVJUFÖRFRÅGNINGAR

Arttu Lehtinen
Producent
Studentkåren vid Helsingfors universitet
050 537 2831
arttu.lehtinen@hyy.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY)
Mannerheimintie 5 A-B
00100 HELSINKI

https://hyy.helsinki.fi/fi