Säteilyturvakeskus (STUK)

STUK ei havainnut ympäristön säteilyvalvonnassa merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta vuonna 2020

Jaa
Säteilyturvakeskus (STUK) valvoo säteilyä ympäristössä monin tavoin. Valvonnan kohteena ovat keinotekoiset radioaktiiviset aineet, kuten Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuudesta peräisin oleva cesium-137, jota on pieninä määrinä jäljellä vielä vuosikymmenten ajan Suomen luonnossa. Lisäksi STUK valvoo luonnollista alkuperää olevia säteilyn lähteitä, kuten radonia. Ympäristön säteilyvalvonnan tulokset löytyvät Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa 2020 -vuosiraportista.

STUKin ympäristön säteilyvalvonnan vuosiraportissa on yhteenveto säteilyvalvonnan vuoden 2020 tuloksista sekä vertailuja aikaisempien vuosien tuloksiin.

”Ympäristön säteilyvalvonnassa ei havaittu vuonna 2020 merkittävää poikkeavaa radioaktiivisuutta, mutta vähäisiä määriä keinotekoisia radioaktiivisia aineita havaittiin joissain ympäristönäytteissä. Näillä radioaktiivisilla aineilla ei kuitenkaan ole vaikutusta ihmisten terveydelle”, kertoo laboratorionjohtaja Aleksi Mattila Säteilyturvakeskuksesta.

Raportissa on myös yhteenveto Itämeren radioaktiivisuusvalvonnasta. Ihmisen toimesta syntyneiden radioaktiivisten aineiden valvonta on tärkeää Itämerellä, jotta aineiden aiheuttamat riskit luonnolle ja ihmisille voidaan minimoida.

”Itämeren aktiivisuuspitoisuudet jatkavat laskuaan ja ovat kohta Tšernobylin vuoden 1986 onnettomuutta edeltävällä tasolla”, Mattila toteaa.

Mittaus- ja analyysimenetelmien edelleen kehittyessä Itämeren radioaktiivisuuden valvonta kiinnostaa myös kansainvälisesti, ja STUK on osaltaan mukana kansainvälisessä tutkimusyhteistyössä.

Ympäristön säteilyvalvontaohjelma

STUKin ympäristön säteilyvalvontaohjelmaan kuuluu keinotekoisten radioaktiivisten aineiden valvonta ympäristössä. Ohjelmaan on lisätty myös luonnon radioaktiivisten aineiden määritykset. Valvontaohjelmassa mitataan säteilyn ulkoista annosnopeutta sekä ulkoilman radioaktiivisten aineiden, radioaktiivisen laskeuman, pinta- ja juomaveden, jätelietteen, maidon ja elintarvikkeiden radioaktiivisuutta. Ohjelmaan sisältyy myös ihmisen kehossa olevat radioaktiiviset aineet sekä sisäilman radon.

Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa. Vuosiraportti 2020. (Julkari.fi, linkki avautuu uuteen välilehteen)
(raportti on toteutettu kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi)

Strålningsövervakning av miljön i Finland. Årsrapport 2020. (Julkari.fi)

Environmental Radiation Monitoring in Finland. Annual report 2020. (Julkari.fi)

Säteilyvalvonnan tulokset Stuk.fissä

STUK koostaa valvontansa tulokset vuosiraporteiksi, mutta tuoreimmat tiedot säteilystä ympäristössä löytyvät STUKin verkkosivuilta. Mittaustulokset julkaistaan Stuk.fi-verkkopalveluun sitä mukaa kun ne valmistuvat. Osa tuloksista siirtyy automaattisesti STUKin omista järjestelmistä verkkosivuille.

Lisätietoa ympäristön säteilyvalvonnasta

Lisätietoa radioaktiivisista aineista ihmisessä

Mittaustulokset

STUK tarjoaa ulkoisen säteilyn sekä ulkoilman radioaktiivisuuden mittaustulokset myös avoimena datana, eli maksuttomasti ja koneluettavassa muodossa.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Jokiniemenkuja 1
01370 Vantaa

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye