Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKs rapport om övervakningen av Fennovoimas projekt

Dela

Strålsäkerhetscentralens (STUK) rapport om övervakningen av Fennovoimas kärnkraftverksprojekt under den sista tredjedelen av 2020 är tillgänglig på STUKs webbplats.

STUK fortsatte behandlingen av den preliminära säkerhetsbeskrivning som beskriver anläggningens säkerhetslösningar och krävde utredningar från Fennovoima gällande upptäckta brister. Siffrorna i den preliminära säkerhetsbeskrivningen skickas till STUK i flera omgångar, och det är därför inte ännu möjligt att skapa en helhetsbild av planeringen av anläggningen för utarbetandet av en säkerhetsbedömning.  

Till behandlingen av ansökan om byggnadstillstånd hör också inspektioner som utförs av STUK. Under den sista tredjedelen av 2020 gjorde STUK fem inspektioner. I dem granskades Fennovoimas granskningsförfaranden, kontroll av kärnmaterial, elteknik och ledningssystem samt huvudentreprenören Titan-2:s förfaranden.

STUK gjorde inspektionerna på distans enligt det planerade programmet. Behandlingen av ärenden behövde inte flyttas eller annulleras på grund av coronasituationen.

Kontakter

Projektchef Janne Nevalainen, tfn (09) 759 88 682

Länkar

Om

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Följ Säteilyturvakeskus (STUK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säteilyturvakeskus (STUK)

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum