HUS

Styrelsens beslut 20.4: Kostnadsutvecklingen under våren förutspår ett ekonomiskt svårt år

Jaa

Styrelsen fick en aktuell översikt av coronavirusläget och dess ekonomiska effekter. Verksamheten vid Raseborgs sjukhus utvecklas utifrån en ny modell.

Coronavirusläget och dess ekonomiska effekter

Chefsöverläkare Markku Mäkijärvi presenterade en aktuell översikt av coronavirusläget för styrelsen. Tf ekonomidirektör Jari Finnilä redogjorde dessutom för vilka följder epidemin har på HUS ekonomi åren 2020-2021. Merkostnaderna till följd av epidemin består bland annat av personalkostnader, byggandet av testningskapacitet och anskaffning av skyddsmaterial och övrig utrustning. Till den tidigare gjorda, grova bedömningen enligt vilken de totala ekonomiska effekterna av coronavirusepidemin inom HUS område skulle uppgå till cirka 200 miljoner euro, tillkommer ytterligare merkostnader.

Som en följd av åtgärderna kring epidemin har samkommunens likviditet försvagats. Som ett separat ärende fattade styrelsen beslut om tryggandet av HUS likviditet i detta läge genom att ändra praxis för kommunfaktureringen och fullmakterna för upptagning av lån.

Utjämningen av kommunfaktureringen görs istället för kvartalsvis nu endast en gång per år. Ändringen av utjämningspraxis påverkar inte kommunernas slutliga betalningsandelar. För att trygga samkommunens kortfristiga finansiering höjde styrelsen lånefullmakten för kortfristig kredit till 200 miljoner euro.

För mera information:

Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner(at)hus.fi 


Utvecklingen av verksamheten vid Raseborgs sjukhus

Styrelsen fattade 6.4 beslut om att ändra samjouren vid Raseborgs sjukhus till en allmänmedicinsk och akutmedicinsk jour från och med 1.10.2020. HUS berättade 17.4 att operationsverksamheten vid Raseborgs sjukhus omedelbart upphör. Förvaltningsöverläkare Teppo Heikkilä berättade för styrelsen om bakgrunden till detta beslut, samt hur man tillsammans med kommunerna kommer att utveckla verksamheten vid Raseborgs sjukhus. HUS har förbundit sig till att utveckla Raseborgs sjukhus på ett sätt som betjänar områdets invånare och kommuner.

För mera information:

Förvaltningsöverläkare Teppo Heikkilä, teppo.heikkila(at)hus.fi


Resultatet från början av året uppvisade ett underskott

Efterfrågan på HUS serviceproduktion fortsatte öka och mängden elektiva remisser, för icke-brådskande vård, ökade med 3,9 procent jämfört med året innan. Under varje vardag mottog HUS i snitt 1 360 elektiva remisser. På samma gång försvagades tillgången till vård då mängden patienter som väntat i över sex månader mer än fördubblades.

Den största faktorn som inverkade på resultatet under början av året var införandet av patient- och klientdatasystemet Apotti 1.2.2020 inom Borgå, Hyvinge, Lojo och Västra Nylands sjukvårdsområden samt resultatenheterna Kvinnosjukdomar och förlossningar och Psykiatri. Under den tekniska införandefasen gjordes planenliga, betydande nedskärningar i den elektiva verksamheten. Produktionen i februari i de enheter som tog Apotti i bruk var 68-89 procent av normalproduktionen. Målet var att man till och med den femte veckan Apotti varit i bruk, i mars, kunnat höja serviceproduktionen i dessa enheter till fjolårets nivå.

Resultatet för räkenskapsperioden januari-februari uppvisade ett underskott på 11,9 miljoner (budget +3,0 miljoner euro) och avviker därmed från det budgeterade med 14,8 miljoner.

För mera information:

Tf ekonomidirektör Jari Finnilä, jari.finnila(at)hus.fi 


Tillsättandet av uppdraget som verksamhetsdirektör vid resultatenheten Operationssalar, intensivvård och smärtbehandling

Verksamhetsdirektören vid resultatenheten Operationssalar, intensivvård och smärtbehandling, Olli Kirvelä, har sagt upp sig och hans tjänsteförhållande upphör 30.6.2020. Utifrån utvärderingen av kompetenscentrumen har det förslagits att tjänsterna som verksamhetsdirektör i fortsättningen skulle vara tidsbundna. Med beaktande av detta beslöt styrelsen att ändra denna tjänst som verksamhetsdirektör till en tjänst som överläkare från och med 1.7.2020 och i samband med ledigförklarandet av tjänsten omnämna att överläkaren kommer att fungera som verksamhetsdirektör på visstid för resultatenheten.

För mera information:

Sjukvårdsområdets direktör Atte Meretoja, atte.meretoja(at)hus.fi 


Protokoll och alla beslut

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme