HUS

Styrelsens beslut 24.8: HUS investerar ytterligare i apparatur som ökar analyskapaciteten för coronavirustesterna

Jaa

HUS styrelse fattade beslut om en ny investering på 15,5 miljoner i en anläggning som möjliggör en höjning av testningskapaciteten med ungefär 3000 undersökningar per dygn. HUS söker också lokaler för den växande coronavirusanalysen.

US styrelse fattade vid ett extra sammanträde i dag 24.8.2020 beslut om en ny investering i en anläggning på 15,5 miljoner. Amplidiag Easy av tillverkaren Mobidiag består av en helhet på tio apparater som gör det möjligt att höja testningskapaciteten med ungefär 3000 undersökningar per dygn.

På grund av det brådskande läget görs anskaffningen som en direktupphandling.

HUS berättade 19.8. om en investering på 5,6 miljoner i en apparat för snabbanalys.

Tack vare investeringarna utökar HUS sin undersökningskapacitet så att den motsvarar Social- och hälsovårdsministeriets uppdaterade mål. Det här innebär att man inom HUS Diagnostikcentrum i fortsättningen analyserar över 8000 prover per dygn. På grund av de nya apparaternas leveranstider är det möjligt att uppnå den nya maximala nivån tidigast i mitten av oktober.

De snabbt ökande behoven av coronavirusanalys orsakar också ändringar i HUS lokaler. Den nya kapaciteten ryms inte i HUSLAB:s nuvarande lokaler i Mejlans. HUS skaffar därför nya laboratorielokaler i vilka den kommande coronavirusdiagnostiken koncentreras.

HUS förutsätter full ersättning för testningskostnaderna

Social- och hälsovårdsministeriet har 24.8 skriftligen bekräftat att staten genom budgetförfarande ersätter sjukvårdsdistrikten och kommunerna för de kostnader som höjningen av testningskapaciteten orsakat. HUS understryker fortsättningsvis att man förutsätter att statsmakten i enlighet med sitt tidigare löfte ersätter kostnaderna i sin helhet för både investeringar och testning.

För mera information:

Lasse Lehtonen, direktör för diagnostik
HUS Diagnostikcentrum
050 427 2468, lasse.lehtonen(at)hus.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme