HUS

Styrelsens beslut 4.10.2021: Ekonomin på stabil grund

Dela

Kommunfaktureringen var 4,8 procent mindre än budgeterat under perioden januari-augusti. HUS understöder ett nytt program för magisterutbildning inom hälsovetenskaper.

Ekonomin stabil, svårigheter i tillgången till vård

Styrelsen behandlade verksamheten och ekonomin för perioden januari-augusti. Verksamhetskostnaderna och medlemskommunernas betalningsandel var fortsättningsvis mindre än budgeterat under januari-augusti. Mängden icke-brådskande remisser har under år 2021 vuxit 8,1 procent jämfört med året innan. Det finns däremot fortfarande svårigheter i tillgången till vård, eftersom i synnerhet antalet patienter som är i kö för poliklinisk vård eller undersökning ökade med 17,8 procent jämfört med året innan.

Vården av patienter som insjuknat i coronaviruset belastar fortsättningsvis HUS verksamhet. Antalet coronaviruspatienter på vårdavdelningarna och i intensivvård har under hösten rentav stigit en aning jämfört med sommaren. Enligt HUS egna experter befinner vi oss ännu länge i ett läge där det bland den ovaccinerade vuxna befolkningen kan uppstå perioder där behovet av intensivvård och avdelningsvård är betydande.

Användningen av elektroniska tjänster var på en lägre nivå än året innan och de planerade målen gällande en ökning av distansmottagningarna har inte heller nåtts. För att förbättra situationen pågår nya initiativ inom olika specialiteter, som till exempel pilotprojektet med distansmottagning vid Pejas samjour som startat i oktober.

För mera information:
Ekonomidirektör Jari Finnilä, jari.finnila@hus.fi 


Stöd till nytt program för magisterutbildning inom hälsovetenskaper

Helsingfors universitet ansöker av undervisnings- och kulturministeriet om rätten att starta ett nytt program för magisterutbildning inom hälsovetenskaper. HUS styrelse understöder ansökningen.

För mera information:
Förvaltningsdirektör Lauri Tanner, lauri.tanner@hus.fi

Länk till sammanträdets protokoll

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst: https://www.hus.fi/sv/aktuellt/media

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum