Jyväskylän yliopisto

Sukeltaako kirkkovieras pian virtuaalitodellisuuteen?

Jaa

Luulitko, että historian ja kulttuurien opiskelu on pelkkää teoriaa, pölyisiä kirjoja ja menneisyyteen tuijottelua? Tänään käynnistyvä uusi projektikurssi viskaa ummehtuneet stereotypiat romukoppaan.

Kurkistus viinikellariin. Kuva: Anne Kalliola
Kurkistus viinikellariin. Kuva: Anne Kalliola

Historian ja etnologian laitoksen sekä museologian opiskelijoille tarjoutuu tänä syksynä uudenlainen tilaisuus petrata työelämävalmiuksiaan. Kehitä kulttuuriperintökohteen vierailukokemusta -kurssilla he pääsevät ideoimaan ja suunnittelemaan vaikuttavia ja elämyksellisiä tuotteita Petäjäveden vanhan kirkon yleisötyön tueksi. Kirkko on UNESCO:n maailmanperintökohde.

– Laitoksen opiskelijoita on ollut oppaina kirkossa useana vuotena, joten kurssi on luonteva jatko jo olemassa olevalle yhteistyölle. Kurssilla opiskelijat pääsevät hyödyntämään historialliseen todenperäisyyteen pohjaavaa tietoa ja jalostamaan sitä erilaisiksi ideoiksi, kurssin vetäjät Piia Einonen ja Minna Mäkinen kertovat.

Kurssin yhtenä tarkoituksena on lisätä vuorovaikutusta eri tieteenalojen opiskelijoiden – ja opettajien – välillä. Se onkin siksi avoin historian, etnologian ja antropologian, museologian ja uuden Kulttuurit ja yhteisöt muuttuvassa maailmassa -tutkinto-ohjelman opiskelijoille.

– Eri oppiaineiden opiskelijat katsovat asioita vähän eri kulmista. Tässä projektissa he toimivat yhteistyössä keskenään ja voivat näin oppia toisiltaan, Einonen sanoo.

Perjantaina 13.9. järjestetään Petäjävesi-päivä, jolloin kurssilaiset pääsevät tutustumaan vanhaan kirkkoon. Samalla käynnistetään ideointityö ja hahmotellaan alustavia projektisuunnitelmia.

– Ajatuksena on, että opiskelijat lähtevät oman kiinnostuksen kohteensa pohjalta etsimään tietoa ja suunnittelemaan. Jos vierailijakokemusta halutaan elävöittää vaikkapa tarinallistamisen avulla, mikä olisi se formaatti, joka toimisi parhaiten: opastus, video, dramatisointi vai jokin muu. Me vetäjät emme sanele mitä tehdään, vaan annamme opiskelijoille tilaa ja vastuuta ideointiin, Einonen kertoo.

Vierailukokemuksen kehittämisestä puhutaan paljon, mutta sen toteuttaminen ei aina ole ihan läpihuutojuttu. Petäjäveden vanhan kirkon matkailu- ja kulttuuripalveluhankkeen päällikkö Katriina Holm toimii kurssilla tämän puolen asiantuntijana.

– Petäjäveden vanha kirkko kuuluu kansainväliseen UNESCO-kohteiden perheeseen ja kiinnostaa tuhansia turisteja ympäri maailman joka vuosi. On hienoa päästä kuulemaan yliopisto-opiskelijoiden raikkaita näkemyksiä UNESCO-kirkkomme vierailukokemuksen kehittämisestä ja toivomme, että samalla vahvistamme pysyviä yhteistyörakenteita Jyväskylän yliopiston kanssa, Holm sanoo.

Käytännön taitojen ohella Kehitä kulttuuriperintökohteen vierailukokemusta -kurssi vahvistaa ryhmätyötaitoja, vertaisoppimista ja tieteenalojen rajat ylittävää ajattelua. Lisäksi opiskelijat saavat ansioluetteloonsa konkreettisen ja työelämäsidonnaisen näytön projektinhallinnasta, sillä kurssin aikana tulee tutuksi koko projektityöskentelyn kaari.

– Kurssi osoittaa, että historiallinen tieto on sovellettavissa yhtä lailla kuin muutkin tieteenalat. Historian tuntemus auttaa myös hahmottamaan mikä kirkko on, mitä se symboloi, mitä se merkitsee nyt ja mitä se on merkinnyt eri aikoina. Itse näen, että kurssi antaa vahvan panoksen yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen, Einonen toteaa.


Lisätiedot:

Piia Einonen
piia.einonen@jyu.fi
040 805 4727

Minna Mäkinen
minna.k.makinen@jyu.fi
040 805 3988

Katriina Holm
katrina.holm@petajavesi.fi
040 480 6396

www.petajavedenvanhakirkko.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kurkistus viinikellariin. Kuva: Anne Kalliola
Kurkistus viinikellariin. Kuva: Anne Kalliola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 11.10.: Venäjä toimii kuin piiritetty kyberlinnake (Kari)17.9.2019 12:30:00 EESTTiedote

Venäjä kokee olevansa piiritetty linnake historiallisista ja maantieteellisistä syistä sekä teknologisen jälkeenjääneisyytensä vuoksi myös kyberympäristössä. Tämän takia valtio pyrkii eristämään venäläisen internetin globaalista internetistä, parantamaan tärkeiden kohteidensa informaatioturvallisuutta ja korvaamaan käyttämänsä länsimaisen informaatioteknologian venäläisvalmisteisilla laitteilla ja ohjelmistoilla. Martti J Karin kyberturvallisuuden väitöstutkimuksen mukaan Venäjän kokemaa kyberuhkaa voidaan selittää ja tulkita strategisen kulttuurin teorialla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme