Seta Ry

"Sukupuolen moninaisuus ei ole ristiriidassa hengellisyyden tai uskonnollisuuden kanssa"

Jaa
Ihmisoikeusjärjestö Setan ylläpitämä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus on julkaissut uuden henkisyyttä, hengellisyyttä ja uskonnollisuutta käsittelevän omahoitomateriaalin. Materiaali tarjoaa näkökulmia, tietoa ja pohdintaa oman vakaumuksen tarkasteluun sukupuolivähemmistöön kuulumisen näkökulmasta.
Kuvituskuva materiaalissa. Pinja Teponoja.
Kuvituskuva materiaalissa. Pinja Teponoja.

Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa psykososiaalisia tukipalveluja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja heidän läheisilleen. Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen verkkosivuilta löytyy useita omahoito-materiaaleja eri tarpeisiin, kuten vähemmistöstressin, sukuelindysforian ja transerityisen häpeän omahoitoon. Omahoitomateriaaleja voi käyttää itse tai yhdessä ammattilaisen kanssa. 

Uusi hengellisyyttä, henkisyyttä ja uskonnollisuutta käsittelevä materiaali tarjoaa tilaa oman vakaumuksen pohdintaan suhteessa sukupuoleen. Materiaali pyrkii tarjoamaan keinoja oman vakaumuksen tarkasteluun yleisesti, yhteisöön liittyvän suhteen pohdintaan sekä oman vakaumuksen voimauttavampien puolien löytämiseen. Lisäksi tarjotaan teeman tarkastelua yksityiskohtaisemmista näkökulmista, kuten suhteessa detransitioon, sateenkaariyhteisön sisäiseen ulkopuolisuuteen sekä läheisten näkökulmaa. 

“Joskus omaan henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuudenyhteisöön kuuluminen voi osoittautua mahdottomaksi, mikäli kuuluu sukupuolivähemmistöön. Materiaalissa käsitelläänkin myös yhteisöstä irtautumisen, siihen jäämisen, palaamisen tai mahdollisen uuden yhteisön etsimisen teemoja”, materiaalin laatinut Mio Kivelä kertoo.  

Materiaalista löytyy esimerkiksi pohja turvasuunnitelmaan, mikäli tahtoo jäädä osaksi yhteisöä, jossa voi kuitenkin olla uskonnollisen väkivallan uhkaa. Lisäksi listataan olemassa olevia yhteisöjä ja tahoja, joiden kautta voi löytää lisää tietoa sekä vertaistukea. 

“Sukupuolen moninaisuuden ei tarvitse olla ristiriidassa henkisyyden, hengellisyyden tai uskonnollisuuden kanssa. Onkin monia, joille molemmat ovat yhtä lailla tärkeä osa omaa identiteettiä”, Kivelä sanoo.  

Materiaali voi yksilöiden tukemisen lisäksi tarjota henkisyyden ja uskonnollisuuden kentän toimijoille työvälineitä aiheen käsittelyyn. Samaan aikaan aihe voi auttaa luomaan sateenkaarevissa yhteisöissä enemmän tilaa yksilöiden omalle uskonnollisuudelle, hengellisyydelle ja henkisyydelle, jotta jokainen voisi olla niissäkin läsnä kokonaan omana itsenään. 

Omahoitomateriaali on saatavilla verkossa luettavana versiona sekä ladattavana pdf-versiona.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mio Kivelä (haastattelu mahdollinen ma 19.12. klo klo 10-20 välillä
mio.kivela@seta.fi
p. +358 50 380 1268

Kuvat

Kuvituskuva materiaalissa. Pinja Teponoja.
Kuvituskuva materiaalissa. Pinja Teponoja.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Seta Ry
Seta Ry
Pasilanraitio 5, 2 krs.
00240 Helsinki

https://seta.fi/

Seta on valtakunnallinen ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on, että kaikki voisivat elää yhdenvertaisina riippumatta seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolta määrittävistä piirteistä. Seta ylläpitää Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskusta, joka tarjoaa neuvontaa ja tukea sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Seta Ry

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye