Digi- ja väestötietovirasto

Sukupuolen vahvistamista voi hakea omalla selvityksellä, kun uusi laki tulee voimaan

Jaa
Jatkossa omalla selvityksellä voi hakea väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolen korjaamista omaa sukupuoli-identiteettiä vastaavaksi. Tähän asti se on edellyttänyt lääketieteellistä selvitystä. Sukupuolen vahvistamisen yhteydessä hakijan henkilötunnus muuttuu.

Eduskunta on hyväksynyt lain sukupuolen vahvistamisesta eli niin sanotun translain 1.2.2023. Sen myötä muuttuvat sukupuolen vahvistamisen edellytykset ja tapa, jolla vahvistamista haetaan Digi- ja väestötietovirastolta (DVV). Vielä ei ole tiedossa tarkkaa päivämäärää, milloin laki tulee voimaan.

Lain tultua voimaan täysi-ikäinen henkilö voi hakea väestötietojärjestelmään merkityn sukupuolen korjaamista omalla selvityksellään. Aiemmin tähän on tarvittu lääketieteellinen selvitys, joten sukupuolen vahvistaminen on jatkossa vaivattomampaa. Lisäksi hakijan pitää olla Suomen kansalainen tai hänellä pitää olla asuinpaikka Suomessa.

Hakemuksen voi tehdä helpoimmin DVV:n verkkosivuilta löytyvällä verkkolomakkeella, joka julkaistaan lain tultua voimaan.

Sukupuolen vahvistaminen edellyttää myös hakemuksen vahvistamista

Hakemuksen tekemisen jälkeen hakijan pitää vielä vahvistaa hakemuksensa. Senkin voi tehdä verkossa.

Vahvistamisen voi tehdä aikaisintaan 30 päivän ja viimeistään kuuden kuukauden kuluttua hakemuksen tekemisestä. Jos hakija ei vahvista hakemustaan, DVV ei vahvista hakijan sukupuolta ja asia raukeaa.

Uusi henkilötunnus ei ole ainoa sukupuolen vahvistamisen seuraus

Kun sukupuoltaan vahvistava on tehnyt hakemuksen, DVV lähettää hänelle tietopaketin sukupuolen vahvistamisen vaikutuksista. Ne ovat sekä oikeudellisia että käytännöllisiä. Esimerkiksi hakijan henkilötunnus muuttuu, minkä takia hän tarvitsee uuden henkilöllisyystodistuksen. Hänen täytyy myös korjata uusi henkilötunnuksensa eri organisaatioille ja järjestelmiin. Lisäksi sukupuolen vahvistaminen voi vaikuttaa esimerkiksi asevelvollisuuteen.

Tällä hetkellä valmistellaan henkilötunnuksen uudistusta, jonka myötä jatkossa myönnettävät henkilötunnukset olisivat sukupuolineutraaleja. Niitä ei siis tarvitsisi vaihtaa esimerkiksi sukupuolen vahvistamisen yhteydessä, mikä sujuvoittaisi omien asioiden hoitamista.

Sukupuolen vahvistaminen uudelleen

Henkilö, jonka sukupuoli on jo aiemmin vahvistettu, voi tehdä uuden hakemuksen sukupuolen vahvistamiseksi aikaisintaan vuoden kuluttua edellisestä sukupuolen vahvistamisesta. Näin on pyritty estämään lain epätarkoituksenmukaista hyödyntämistä. Hakemuksen voi kuitenkin tehdä jo aiemmin, jos sille on painava syy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Myrsky, henkikirjoittaja, Digi- ja väestötietovirasto, p. 0295 537 358, kaisa.myrsky@dvv.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Digi- ja väestötietovirasto
Digi- ja väestötietovirasto
Lintulahdenkuja 2
00530 HELSINKI

0295 536 000 (vaihde)http://dvv.fi

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

Vuonna 2020 perustettu Digi- ja väestötietovirasto toimii valtiovarainministeriön hallinnonalalla. Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät 1.1.2020.

http://dvv.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

The next digital leap for higher education institutions: information about studies completed abroad can now be exchanged electronically across borders13.3.2023 10:00:00 EET | Press release

At the beginning of 2023, Metropolia University of Applied Sciences became one of the first Finnish higher education institutions to introduce an electronic service that enables the agile and reliable transfer of study credits completed abroad to be counted towards a Finnish degree. The reform paves way for cross-border digital public services.

Högskolornas nästa digitala kliv: uppgifter om utbytesstudier rör sig i fortsättningen elektroniskt över landsgränserna13.3.2023 10:00:00 EET | Tiedote

I början av 2023 var Metropolia en av de första högskolorna i Finland att ta i bruk en elektronisk tjänst som gör det möjligt att smidigt och tillförlitligt tillgodoräkna studieprestationer som avlagts under utbytet som en del av den inhemska examen. Reformen visar en modell för digitalisering av offentliga tjänster över landsgränserna.

Över 20 000 ukrainare kan ansöka om hemkommun i Finland i mars-april – råd om e-tjänster även på ukrainska6.3.2023 14:15:00 EET | Tiedote

Från början av mars har de som flytt kriget i Ukraina kunnat ansöka om hemkommun i Finland. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (MDB) har förberett sig på att ta emot tusentals webbansökningar under de kommande veckorna. Vid MDB:s serviceställe i Helsingfors får man också handledning av ukrainska kundrådgivare i hur e-tjänsterna fungerar. Man kan även träffa handledarna under Rekrytori Ukraina-rekryteringsevenemanget i Mässcentrum tisdagen den 7 mars.

Yli 20 000 ukrainalaista voi hakea Suomesta kotikuntaa maalis-huhtikuussa – neuvoja verkkoasiointiin myös ukrainaksi6.3.2023 13:59:01 EET | Tiedote

Maaliskuun alusta Ukrainasta sotaa paenneet ovat voineet hakea kotikuntaa Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto (DVV) on varautunut vastaanottamaan tuhansia verkkohakemuksia lähiviikkojen aikana. DVV:n Helsingin palvelupaikassa neuvoja verkkoasiointiin saa myös ukrainalaisilta asiakasneuvojilta, jotka ovat tavattavissa myös Rekrytori Ukraina -tapahtumassa Messukeskuksessa tiistaina 7.3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme