HUS

Sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen apua omahoito-ohjelmasta

Jaa

”Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen” -omahoito-ohjelma tarjoaa luotettavaa tietoa, kun sukupuolen moninaisuus kiinnostaa tai koskettaa. HUSin Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalla valmisteltu omahoito-ohjelma sisältää harjoituksia sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen ja dysforian kanssa työskentelyyn.

Omahoito-ohjelma sisältää tietoa sukupuolen moninaisuudesta sekä harjoituksia, joiden avulla löytää keinoja sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen, dysforian kanssa työskentelyyn sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen usein kohtaaman vähemmistöstressin kanssa selviämiseen. Sukupuoli-identiteetin kanssa työskentelyn omahoito-opas perustuu mm. kognitiivisen psykoterapian teoriaan ja menetelmiin.

”Omahoito-ohjelman avulla voi itsetutkiskelun kautta lisätä itsetuntemusta. Itsetuntemus on usein hyvinvointimme perusta”, sanoo apulaisylilääkäri Niina Puustinen, HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikalta.

Luotettavan tiedon ja harjoitusten lisäksi omahoito-ohjelmassa on kokemusasiantuntijoiden äänitteitä ja video. Kokemusasiantuntijat ovat olleet tiiviisti mukana rakentamassa omahoito-ohjelmaa.

Kokemusasiantuntija, Susi kuvaili omahoito-ohjelman tarkoitusta: ”Sukupuoliristiriitaan liittyville kokemuksille voi olla vaikeaa löytää sanoja. Silloin auttaa, jos omia kokemuksia voi peilata muiden kokemuksiin ja aiheeseen liittyvään tietoon. Joskus voi tuntua vaikealta puhua kokemuksistaan muille ja silloin omahoito-ohjelma voi toimia pohdinnan tukena.”

”Omahoito-ohjelma voi auttaa hahmottamaan ja jäsentämään omaa kokemusta ja löytämään keinoja selvitä vaikeistakin tunteista ja ajatuksista”, pohtii Susi.

Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen omahoito-ohjelma löytyy kaikille kansalaisille avoimesta, maksuttomasta Mielenterveystalo.fi -nettipalvelusta.

Mielenterveystalo.fi on kaikille avoin ja maksuton verkkopalvelu. Verkkopalvelusta vastaa HUSin Psykiatria, yhteistyössä Manner-Suomen sairaanhoitopiirit, kolmas sektori ja potilaat.

Mielenterveystalo.fi tarjoaa nopean avun mielenterveys- ja päihdeasioissa tiedon, omahoito-ohjelmien ja palveluhakujen muodossa. 

Matka minuksi - Tukea sukupuoli-identiteetin jäsentämiseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Lisätietoa omahoito-ohjelmasta:
Apulaisylilääkäri Niina Puustinen, HUS Sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikka
Puh. 09 471 75451 (ma-to 8-15, pe 8-13)
niina.m.puustinen@hus.fi

Lisätietoa Mielenterveystalo.fi -palvelusta:
Kehittämispäällikkö Reetta-Maria Roiha, HUS IT-Psykiatria
Puh. 050 441 5301
reetta-maria.roiha@hus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme