Valtiokonttori

Sulkemiskorvausta maksettiin ensimmäisen viikon aikana 10,1 miljoonaa euroa

Jaa

Eniten sulkemiskorvausta on haettu ravitsemistoiminnan ja urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistyspalvelujen toimialoilta.

Sulkemiskorvauksen haku aukesi 12.5. ja ensimmäisen viikon aikana hakemuksia saapui yhteensä 2258. Sulkemiskorvausta sai ensimmäisellä hakuviikolla 735 yritystä. Hakemusten hyväksymisprosentti on tällä hetkellä 92 %. 

Eniten korvausta on haettu ravitsemistoiminnan ja urheilutoiminnan sekä huvi- ja virkistyspalvelujen toimialoilta. Tämä näkyy myös päätöksissä, sillä tukea on tähän mennessä maksettu eniten ravitsemistoiminnan alalle. Tukea maksetaan myös esimerkiksi liikunta-alalle ja muille yrityksille, joiden asiakastilat on määrätty suljettaviksi. 

Alueellisesti tukea maksettiin ensimmäisen viikon aikana eniten Uudellemaalle. 

Palvelujohtaja Mari Selviranta Valtiokonttorista kertoo, että sulkemiskorvauksen haku on lähtenyt hyvin käyntiin. 

”Hakemuksia on tullut kattavasti eri toimialoilta, jotka ovat oikeutettuja korvaukseen. Osassa hakemuksista on kuitenkin ollut virheellinen sulkujakson pituus, eli päivämäärät ovat olleet virheellisiä ja siksi hakemusten käsittely on joidenkin hakemusten osalta viivästynyt,” Selviranta toteaa. 

Käsittelyn nopeuttamiseksi Valtiokonttori kehottaakin yrityksiä tarkistamaan omaa yritystä koskevat sulkemiskaudet, jotta ne tulevat hakemukseen oikein. Kaudet voi tarkistaa Valtiokonttorin palvelusivulta osoitteessa valtiokonttori.fi/sulkemiskaudet.  

Tilastot Valtiokonttorin nettisivuilla 

Valtiokonttorin verkkosivuilta löytyy tilastotietoa sulkemiskorvauksesta. Tilastoista on nähtävissä muun muassa saapuneiden hakemusten ja maksetun tuen määrä. Tietoa on mahdollista tarkastella esimerkiksi yritysten toimialan sekä sijainnin mukaan. Tuen hakijoita on lisäksi luokiteltu yrityskoon ja yhtiömuodon mukaan. Sivulta löytyvät myös yritysten lähettämien hakemusten käsittelytilanteet sekä tiedot yrityksen tukipäätöksestä. 

Edellisen päivän tiedot päivittyvät raporttiin joka arkipäivä noin kello 12. Raportissa ilmoitetaan viimeisimmän päivityksen ajankohta. 

Tarkemmat tilastot löytyvät osoitteesta valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaustilastot. 

Sulkemiskorvausta asiakastilojen sulkemisesta 

Sulkemiskorvaus koskee pienyrityksiä ja mikroyrityksiä tai konserneja, joissa on yhteensä enintään 49 työntekijää. Suurille yrityksille on suunnitteilla oma tukensa, jonka aikataulu ja yksityiskohdat tarkentuvat myöhemmin. 

Yritys voi saada korvausta, jos sen toimitilat on suljettu tilapäisesti asiakkailta lain määräyksellä tai viranomaisen päätöksellä Sulkemiskorvaus koskee ravintoloita ja muita ravitsemisyrityksiä, sekä esimerkiksi liikunta- ja urheilutiloja, kuntosaleja, kylpylöitä ja sisäleikkipuistoja.  

Sulkemiskorvauksella korvataan yritykselle liiketoiminnan joustamattomia kuluja ja esimerkiksi palkkakuluja. Korvausta on haettava neljän kuukauden kuluessa sen kuukauden päättymisestä, jona velvollisuus pitää toimitilat suljettuina päättyi. Tämänhetkisten sulkemisten osalta haku päättyy elokuun lopussa. 

Sulkemiskorvauksen määrä perustuu siihen, kuinka suuret yrityksen kulut ovat olleet helmikuussa 2021 ja kuinka suuri osa liiketoiminnasta on ollut suljettuna. 

Valtiokonttori ja yritysneuvojat palvelevat korvauksen hakijoita 

Tilastojen lisäksi Valtiokonttorin verkkosivuilla osoitteessa valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaus on runsaasti tietoa, usein kysyttyjä kysymyksiä ja kattavat ohjeet sulkemiskorvaushakemuksen täyttämiseen. Sulkukaudet-palvelusivulta hakijat voivat tarkistaa paikkakuntakohtaiset sulkemismääräykset ennen hakemuksen täyttämistä. 

Yrittäjät voivat saada apua myös yritysneuvojilta sulkemiskorvauksen hakemuksiin liittyvissä kysymyksissä. Valtiokonttori tekee yhteistyötä Alueesi korona-apu -verkoston yritysneuvojien kanssa.  

Sulkemiskorvauksen haku on auki osoitteessa valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaus. 

Lisätietoja 

Jyri Tapper, toimialajohtaja, puh. 0295 50 2950 

Mari Selviranta, palvelujohtaja, puh. 0295 50 2015 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valtiokonttori
Valtiokonttori
PL 14
00054 VALTIOKONTTORI

https://www.valtiokonttori.fi

Valtiokonttori on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva virasto, joka on perustettu vuonna 1876. Palvelemme valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä.

Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Hallinnoimme valtion myöntämiä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia. Valtiokonttori vastaa kustannustukien ja sulkemiskorvausten käsittelystä ja maksatuksista koronapandemian vuoksi kärsineille yrityksille. 

Valtiokonttorin tehtäviä ovat lisäksi valtion konsernilaskenta ja taloushallinnon sekä maksuliikkeen ohjaaminen. Tuemme valtion organisaatioita työelämän murroksessa ja edistämme tiedolla johtamista. Kansalaisille myönnämme muun muassa sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme