Suomen Kennelliitto ry

Suojelukoiraharrastajille tulossa eettinen koulutus ja -sitoumus

Jaa

Suomen Kennelliitto edellyttää, että Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto uudistavat suojelukoirakoulutusta ja tehostavat suojelukoiraharrastuksen valvontaa kansainvälisten suojelukoirakokeiden IGP- ja Mondioring-suojeluosuuteen liittyvän koulutuksen osalta.

Kuva: Aino Pikkusaari
Kuva: Aino Pikkusaari

- Olemme käyneet näitä asioita läpi yhdessä molempien liittojen johdon kanssa tällä viikolla. Olemme yhtä mieltä siitä, että toiminnan jatkamiseksi tarvitaan merkittäviä muutoksia toimintatapoihin ja toiminnan valvontaan, painottaa Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Saksanpaimenkoiraliitto keskeytti oman suojelukoirakoulutustoimintansa välittömästi 25.2.2021 Ylen julkaistua 24.2.2021 verkkosivuillaan ja A-studiossa videomateriaalia, jossa koirien koulutuksessa käytetään väkivaltaisia koulutusmenetelmiä ja -välineitä, kuten sähkö- ja piikkipantoja. Suomen Palveluskoiraliitto ilmoitti 26.2.2021, ettei hyväksy minkäänlaista väkivaltaa koirakoulutuksessa, ja tulee järjestämään kaikille liiton pätevöimille tuomareille, kilpailuavustajille ja koulutusohjaajille eettistä ohjeistusta koskevan verkkokoulutuksen yhteistyössä Kennelliiton kanssa.

Kennelliiton hallitus päätti kokouksessaan 28.2.2021 keskeyttää toistaiseksi kaiken suojelukoirakoulutukseen ja -kokeisiin liittyvän toiminnan. Päätös koskee Suomen Kennelliiton ja sen jäsenjärjestöjen nimissä järjestettäviä IGP- ja Mondioring-koelajien suojeluosuuteen liittyviä koulutuksia sekä IGP- ja Mondioring-kokeita. Keskeytys jatkuu toistaiseksi, kunnes havaitut puutteet toiminnassa on selvitetty ja korjattu, ja kaikki toimintamallit kehitetty eläinsuojelulain mukaisiksi, eläinten hyvinvointia tukeviksi.

Eettinen koulutus käynnistyy keväällä

Liitot ovat sopineet yhdessä toimenpiteistä, joista ensimmäisenä toteutetaan eettinen koulutus ja eettinen sitoumus. Tämä täydennyskoulutus on pakollinen kaikille kohderyhmille, ja se tullaan järjestämään pandemiatilanteessa etäkoulutuksena. Ensimmäinen koulutus on tarkoitus järjestää jo alkukeväästä.

Ensimmäisessä vaiheessa eettinen koulutus järjestetään suojelukoiraharrastuksen maalimiehille, kilpailuavustajille, tuomareille, koulutusohjaajille ja Saksanpaimenkoiraliiton jäsenyhdistysten puheenjohtajille sekä niiden Suomen Palveluskoiraliiton jäsenyhdistysten puheenjohtajille, joiden yhdistyksissä on IGP- ja Mondioring-toimintaa. Koulutuksen rungon työstää Saksanpaimenkoiraliitto, kertoo puheenjohtaja Sami Baggström.

- Koulutus on vietävä läpi kaikille toimijoille, jotta saamme kitkettyä epäeettiset toimintatavat pois harrastuksesta, sanoo Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja Mika Laaksonen.

Eettinen sitoumus käyttöön

Kaikille virallisissa kokeissa toimiville maalimiehille ja muille toimijoille laaditaan eettinen sitoumus, joka heidän on allekirjoitettava. Myös liittojen alaisten koulutusten toimihenkilöiden tulee sitoutua eettisiin ohjeisiin.

Yhteinen lisenssi ja yhteiset pelisäännöt

Saksanpaimenkoiraliitto ja Suomen Palveluskoiraliitto ryhtyvät yhtenäistämään toimintamallejaan niin, että nyt toisistaan irralliset suojelulisenssivaatimukset ja säännöt yhtenäistetään, ja jatkossa molemmat liitot toimivat samojen periaatteiden mukaisesti.

Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Saksanpaimenkoiraliitto tehostavat myös yhteistyötä viranomaisten kanssa niin eettisen koulutuksen toteuttamisessa kuin epäeettiseen toimintaan puuttumisessakin.

Toimenpiteistä tiedotetaan lisää heti, kun uutta tietoa on.

Tarkempaa tietoa suojelukoiralajeista löytyy Suomen Palveluskoiraliiton verkkosivuilta.

Yhteyshenkilöt

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja
Harri Lehkonen
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
puh. 050 329 2188

Suomen Kennelliiton koe- ja kilpailutoimikunnan puheenjohtaja
Esa Kukkonen
esa.kukkonen@kennelliitto.fi
puh. 044 364 2271

Suomen Palveluskoiraliiton puheenjohtaja
Mika Laaksonen
mika.laaksonen@palveluskoiraliitto.fi
puh. 050 306 0643

Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja
Sami Baggström
sami.baggstrom@spl.fi

Kuvat

Kuva: Aino Pikkusaari
Kuva: Aino Pikkusaari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kennelliitto ry
Suomen Kennelliitto ry
Kamreerintie
02770 Espoo

09 887 300http://www.kennelliitto.fi

Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry on vuonna 1889 perustettu koira-alan asiantuntijajärjestö sekä koirien kasvattajien, omistajien ja harrastajien edunvalvoja. Meillä on noin 147 000 henkilöjäsentä sekä noin 2000 jäsenyhdistystä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kennelliitto ry

Koirien terveyden tutkiminen on edennyt 2000-luvulla pitkin askelin: Kennelliiton koirarekisteriin vuosittain kirjattavien terveystutkimuslausuntojen määrä on nelinkertaistunut10.2.2021 10:43:36 EET | Tiedote

Kennelliiton koirarekisteriin kirjattiin vuonna 2020 yli 84 000 erilaista terveystutkimuslausuntoa. Yleisimpiä olivat silmä-, lonkkaniveldysplasia-, kyynärniveldysplasia-, polvi- ja selkälausunnot. Yhä uusia rotuja on tullut viime vuosina terveystutkimusten piiriin, ja myös uusia terveystutkimuksia on otettu käyttöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme