HUS

Suolistomikrobiston muutokset pysyviä Parkinsonin taudin potilailla

Jaa
Suomessa tehty tutkimus osoittaa, että Parkinson-potilaiden suolistomikrobimuutokset ovat pysyviä ja Prevotella-bakteerien määrä vaihtelee nopeasti ja hitaasti etenevän taudin potilailla.

HUSin ja Helsingin yliopiston Biotekniikan instituutin tutkimusryhmät todistivat ensimmäisenä maailmassa suolistomikrobiston muutokset Parkinsonin taudin potilailla vuonna 2014. EBioMedicine-lehdessä juuri julkaistu tutkimus osoittaa, että ensimmäisessä tutkimuksessa havaitut muutokset olivat edelleen nähtävissä kaksi vuotta myöhemmin. Lisäksi selvisi, että mikrobisto eroaa nopeasti ja hitaasti etenevän Parkinsonin taudin potilailla.

”Havainto on tärkeä sen vuoksi, että taudin etenemistä ei ole voitu aiemmin ennustaa, mutta se voi tulla mahdolliseksi, ja lääketutkimusta pystytään jatkossa kohdentamaan paremmin nopeasti etenevän taudin hidastamiseen”, kertoo HUSin neurologian erikoislääkäri Filip Scheperjans.

Ihmisen suolistossa on 500-1000 erilaista bakteerilajia, jotka osallistuvat aktiivisesti elimistön normaaliin toimintaan. Nykytiedon mukaan muutokset bakteeriston koostumuksessa voivat olla jopa sairauksien perimmäinen syy.

”Parkinson-potilailla on normaalia vähemmän Prevotella-nimisiä bakteereita ja nopeasti etenevän tautimuodon potilailla niiden määrä oli erityisen matala.”

Prevotella-bakteereiden merkitystä Parkinsonin taudin kannalta ei vielä tiedetä, mutta niillä on mahdollisesti rooli suolen seinämän limakerroksen koostumukseen ja toimintaan liittyen.

”On saatu viitteitä, että Parkinson-potilailla olisi häiriötä suolen seinämän limakerroksen toiminnassa. Sen vuoksi suolen sisältä voisi päästä helpommin haitallisia aineita kudoksiin ja verenkiertoon, esimerkiksi ympäristömyrkkyjä.”

Toiseksi havaittiin, että Parkinson-potilailla oli normaalia enemmän bifido- ja maitohappobakteereita.

”Vielä ei tiedetä miksi näin on. Mutta tämä ei ainakaan selity sillä, että Parkinson-potilaat käyttäisivät enemmän probiootteja, jotka tyypillisesti sisältävät maitohappo- tai bifido-bakteereita.”

Tutkimusryhmän seuraavana tavoitteena on selvittää millä tavalla suolistomikrobiston toiminta on erilaista nopeasti etenevää Parkinsonin tautia sairastavilla.

”Toivottavasti tulevaisuudessa pystyttäisiin vaikuttamaan tiettyihin Parkinsonin taudin oireisiin muokkaamalla mikrobistoa ulostesiirroin. Tällaisesta mahdollisuudesta on saatu lupaavia tuloksia eläinkokeissa.”

Omaan suolistomikrobistoon voi vaikuttaa monipuolisella ruokavaliolla, joka sisältää paljon kasviksia ja kuituja mutta vähemmän lihaa, liikunnalla sekä välttämällä liiallista antibioottien käyttöä.

Yhteyshenkilöt

Filip Scheperjans, neurologian erikoislääkäri, HUS Neurologia, p. 040 779 1575, filip.scheperjans@hus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye