Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Suomalainen animaatio ylsi toiseksi työsuojeluaiheisessa kansainvälisessä kilpailussa

Jaa

Tapaturmavakuutuskeskuksen ja Työturvallisuuskeskuksen tuottama animaatio sisäisessä liikenteessä sattuneista, työntekijän kuolemaan johtaneista työpaikkatapaturmista sijoittui jaetulle toiselle sijalle International Media Festival for Prevention -kilpailussa.

Kansainvälisessä kilpailussa oli yhteensä lähes 300 osallistujaa, joista jatkoon valittiin 50 osallistujaa. Loppukilpailuun näistä pääsi 18 osallistujaa, jotka jaettiin kuuteen eri sarjaan.

Tapaturmavakuutuskeskuksen ja Työturvallisuuskeskuksen yhdessä tuottama sisäisessä liikenteessä työntekijän kuolemaan johtaneista työpaikkatapaturmista tehty animaatio valittiin keväällä 2021 loppukilpailuun ensimmäisten joukossa.

Sarjan voitti kanadalainen Day of Mourning -video, jonka on tuottanut Workplace Safety and Insurance Board Ontario WSIB.

Sisäisen liikenteen turvallisuusanimaatiomme sijoittui hienosti jaetulle toiselle sijalle yhdessä australialaisen Safety Starts With You -videon kanssa.

Kaikkien kuuden sarjan voittajat julistettiin Kanadassa, Torontossa pidetyssä Työsuojelun maailmankongressissa (World Congress on Safety and Health at Work 2021) Suomen aikaan keskiviikkoillalla 22. syyskuuta.

Työsuojelun maailmankongressin järjestävät kansainvälinen työjärjestö ILO ja International Social Security Association ISSA.

”Pohdimme yhdessä Tapaturmavakuutuskeskuksen kanssa useita eri toimialoja koskevia tapaturmatyyppejä. Totesimme, että sisäisessä liikenteessä oli sattunut vakavia, vastaavantyyppisiä kuolemaan johtavia työtapaturmia, joissa henkilö- ja ajoneuvoliikenne olivat kohdanneet ikävin seurauksin. Halusimme kiinnittää työpaikkojen huomiota sisäisen liikenteen turvallisuuden suunnittelun tärkeyteen ja esittää myös keinoja ennaltaehkäistä vastaavia tapaturmia”, sanoo Työturvallisuuskeskuksen asiantuntija Päivi Sarmala.

Animaatiossa käsitellään kolmea viimeisen viiden vuoden aikana sattunutta työpaikkakuolemaa, joissa jalan kulkenut työntekijä jäi renkailla vapaasti liikkuvan koneen alle. Animaation tiedot perustuvat TVK:n onnettomuustutkinnan tekemään TOT-raporttiin.

”Hyvä sijoittuminen tsemppaa animaatioiden tekoon jatkossa ja kertoo siitä, että julkaisujen kehityksessä ollaan menossa oikeaan suuntaan. Ajatus kilpailuun ilmoittautumisesta tuli kollegalta, jonka mukaan kiinnostavinta edellisessä Työsuojelun maailmankongressissa oli käydä katsomassa media festivaaleilla olleita tuotoksia”, kertoo Tapaturmavakuutuskeskuksen työturvallisuusasiantuntija Otto Veijola.

”Animaation varsinainen tavoite on saavutettu vasta sitten, kun tutkintaan ei tule enää yhtään vastaavaa tapaturmaa. Toivottavasti animaatiota jaetaan laajasti ja sisäisen liikenteen vaarat tiedostetaan jokaisella työpaikalla”, jatkaa Sarmala.

Tapaturmavakuutuskeskus ja Työturvallisuuskeskus tuottavat ja julkaisevat työpaikkojen käyttöön materiaaleja avuksi työpaikan työturvallisuuden kehittämisessä.

Kilpailuun osallistunut sisäisen liikenteen turvallisuudesta tehty animaatio on julkaistu sekä suomeksi että englanniksi. Animaatiot löytyvät sekä Tapaturmavakuutuskeskuksen että Työturvallisuuskeskuksen sivuilta/kanavista.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Sisäisen liikenteen turvallisuusanimaatio suomeksiSiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päivi Sarmala
Asiantuntija, Työturvallisuuskeskus
puh. 040 560 9126
paivi.sarmala@ttk.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Itämerenkatu 11-13
00180 Helsinki

http://www.tvk.fi

Työturvallisuuskeskus tarjoaa tietoa, koulutusta ja välineitä turvallisten ja terveellisten työolojen kehittämiseen ja ylläpitämiseen. 

Tapaturmavakuutuskeskus koordinoi ja kehittää työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksen toimeenpanoa Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)

Työtapaturmien määrä ja taajuus romahtivat kuntasektorilla vuonna 20207.5.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Työpaikkatapaturmien lukumäärät ja taajuudet laskivat kunta-alalla viime vuonna dramaattisesti. Työpaikkatapaturmien määrä putosi 17 % ja taajuus 24,2:stä 21,2:een. Merkittävin yksittäinen selittäjä muutosten takana on koronapandemia, jonka takia siirryttiin nopeasti etätöihin ja toteutettiin erilaisia poikkeusjärjestelyjä. Oppilaille sattuneet työpaikkatapaturmat ovat puolittuneet vuodesta 2016.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme