Suomen Tekstiili & Muoti ry

Suomalainen haluaisi ostaa vaatekaupassa enemmän suomalaismerkkien tuotteita

Jaa

Yleisimpiä vaatteiden ostopaikkoja ovat H&M, Dressmann, Prisma ja Citymarket sekä kirpputorit ja verkon vertaiskauppa. Suomen Tekstiili & Muoti ry tutki suomalaisten ostokäyttäytymistä.

Yli 40 prosenttia suomalaisista suosii vaateostoksilla kotimaisia vaatemerkkejä. Puolet suomalaisista ostaisi enemmän suomalaisia merkkejä, jos niitä olisi paremmin saatavilla. Tämä käy ilmi Suomen Tekstiili & Muoti ry:n tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS.

”Tässä on suomalaisilla vähittäiskaupan ketjuilla tuhannen taalan paikka vastata kuluttajien toiveeseen ja lisätä suomalaismerkkien valikoimaa: kysyntää on selvästi olemassa,” sanoo Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Suuret kaupat yleisimpiä ostopaikkoja

Suomalaisten naisten suosimia vaatteiden ostopaikkoja ovat (suuruusjärjestyksessä) H&M, Prisma, kirpputori/verkon vertaiskauppa sekä K-Citymarket. Miehillä ykköspaikan vie Dressmann, jonka perässä seuraavat heti isot marketit ja neljäntenä Stockmann.

”Marketien osuus ostopaikkana korostuu etenkin keski-ikäisissä ja vanhemmissa kuluttajaryhmissä. He ovat ostovoimaisin kuluttajaryhmä. Nuorimmissa ikäluokissa puolestaan näkyvät kansainväliset ketjut ja myös verkkokauppa Zalando. Kiinnostavaa on myös kirpputorien suosio kaikenikäisten naisten keskuudessa,” Auvinen kertoo.

Perinteinen vaatekauppa on edelleen verkkokauppaa yleisempi ostospaikka, mutta suomalaiset ostavat verkosta merkittävästi. Huomattavaa on, että nettikauppa ei rajoitu vain nuoriin: myös tutkimuksen vanhimman ikäryhmän naisista, 65-74-vuotiaista, puolet ostaa vaatteita verkosta ainakin joskus.

Muotitietoisia shoppailijoita myös nuorissa miehissä

Kantar TNS on jakanut suomalaiset kuluttajat muodin ja pukeutumisen kuluttajina neljään ryhmään: muotitietoisiin shoppailijoihin, laatutietoisiin, käytännöllisiin ja välinpitämättömiin.

Naiset jakaantuvat näihin ryhmiin melko tasaisesti, kun taas miehissä isoimpia ovat välinpitämättömien ja käytännöllisten ryhmät.

Huomattavaa on, että alle 35-vuotiaista miehistä kolmasosa lukeutuu muotitietoisiin shoppailijoihin, mikä on lähes yhtä suuri osuus kuin saman ikäisissä naisissa.

”Nuorempien ikäluokkien suomalaismies on siis yhä enemmän kiinnostunut pukeutumisestaan. Globaali miestenvaatemarkkina kasvaa nopeammin kuin naisten, ja tämä kehitys näkyy myös Suomessa,” Auvinen sanoo.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimus tehtiin nettikyselynä 29.9.-6.10.2017. Otoksessa on 1500 suomalaista 18-74-vuotiasta, 70 % naisia ja 30 % miehiä. Otos on iän ja alueen mukaan suomalaisia edustava.

Liite: Tutkimustulokset graafisena esityksenä (pdf)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Tekstiili & Muoti ry
Suomen Tekstiili & Muoti ry
Eteläranta 10
00130 Helsinki

http://www.stjm.fi

Suomen Tekstiili & Muoti ry on tekstiili-, vaate- ja muotialan yritysten järjestö. Huolehdimme siitä, että yrityksillä on kannustava toimintaympäristö ja mahdollisuuksia kasvaa, kansainvälistyä ja menestyä. Olemme alan vahva vaikuttaja ja työmarkkinajärjestö. Autamme jäsenyrityksiä työelämään ja liiketoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Jäsenyritystemme tuotteita ovat mm. vaatteet, kodintekstiilit, sairaalatekstiilit, tekniset tekstiilit sekä kuitukankaat ja teollisuustekstiilit. www.stjm.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Tekstiili & Muoti ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme