Tapio

Suomalaisen metsäntutkimuksen kansainvälinen asema hiipumassa

Jaa
Suomalaisen metsäntutkimuksen tila on julkaisumäärien perusteella verrokkimaita heikommalla tasolla. Julkaisumäärien kasvu on vaatimatonta ja kansainvälisten julkaisujen osuus keskiarvoa alempi. Suomen asema maailman johtavien metsäntutkimusmaiden joukossa on uhattuna.
Metsäjulkaisujen kokonaismäärä ja keskimääräinen vuotuinen kasvu eri metsäntutkimusmaissa vuosina 2010─2019.
Metsäjulkaisujen kokonaismäärä ja keskimääräinen vuotuinen kasvu eri metsäntutkimusmaissa vuosina 2010─2019.

Kansainvälisyys ja kansainvälinen tutkimusyhteistyö ovat merkittävä osa tutkimuksen tehokasta laadunvalvontajärjestelmää. Myös metsätieteissä kansainväliset yhteisjulkaisut ovat tieteellisesti vaikuttavampia verrattuna kotimaisiin julkaisuihin. Tieteellinen vaikuttavuus taas on edellytys kansainvälisen tutkimusrahoituksen saamiseen. Tapio selvitti yhteistyössä Oxfordin yliopiston bibliometrian perinteitä jatkavien tutkijoiden ja johtavien suomalaisten metsäntutkimusorganisaatioiden kanssa tutkimusvolyymejä ja -yhteistyötä tutkijoiden, tutkimuslaitosten ja eri maiden välillä.

Vaikka Suomen julkaisumäärät ovat kasvaneet vuosina 2010–2019 ja kansainvälisten julkaisujen osuus on noussut, metsäntutkimuksemme suhteellinen painoarvo on hiipumassa julkaisumäärien vaatimattoman kasvun vuoksi. Vain hieman yli puolet kaikista suomalaisista metsäjulkaisuista tehdään yhteistyössä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Euroopan johtavat metsäntutkimusmaat, mukaan lukien Ruotsi, ovat tässä yhteistyössä Suomea aktiivisempia.

Mikäli suomalaisen metsäntutkimuksen nykyistä kehityssuuntaa halutaan muuttaa, tarvitaan korjaavia toimenpiteitä. Tieteellisen julkaisutoiminnan analyysit kertovat objektiivisesti metsäntutkimukseksi laskettavien julkaisujen määrästä, laadusta ja kehitystrendeistä. Ne tulisi ottaa käyttöön laadittaessa metsäntutkimuksen strategioita ja tutkimuspolitiikkaa sekä suunnattaessa rahoitusta.

Selvitys toteutettiin vuosina 2020–2021, ja sitä rahoittivat Metsämiesten Säätiö, Suomen Metsäsäätiö sekä maa- ja metsätalousministeriö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Metsäjulkaisujen kokonaismäärä ja keskimääräinen vuotuinen kasvu eri metsäntutkimusmaissa vuosina 2010─2019.
Metsäjulkaisujen kokonaismäärä ja keskimääräinen vuotuinen kasvu eri metsäntutkimusmaissa vuosina 2010─2019.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote

Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye