Oy Snellman Ab

Suomalaisen sianjalostuksen uusi keskus nousee Kauhavan Ylihärmään

Jaa

Snellmanin Lihanjalostus Oy:n omistama, sianjalostukseen ja alkutuotannon kehitykseen erikoistunut yhtiö, Figen Oy, investoi suomalaiseen sikagenetiikkaan. Jalostusohjelma uudistetaan ja Kauhavan Ylihärmään perustetaan sekä uusi karjuasema että Muskeli-isälinjan jalostussikala.

Toiminta Figenin uusissa toimitiloissa Ylihärmässä aloitetaan helmi-maaliskuussa. Muskelilinjan emakot muuttavat Ylihärmään helmikuun lopussa. Maaliskuun puolivälissä Figenin Ilmajoella toiminut karjuasema muuttaa uusiin toimitiloihin ja Figenin kaikki toiminnot Ilmajoelta siirtyvät silloin Ylihärmään. Uudet toimitilat esiteltiin Snellmanin tuottajille Sikaseminaarin yhteydessä 7.2.

Rakennushankkeet ovat edenneet nopeassa aikataulussa talven aikana. Ylihärmässä oli myynnissä sopiva tilakokonaisuus, joten molemmat yksiköt voitiin perustaa samalle paikkakunnalle. Entisestä lihasikalasta on tehty keinosiemennyskarjuille sopivat tilat ja sikalan yhteyteen on rakennettu karjuasematoiminnalle tarvittavat toimisto- ja sosiaalitilat, laboratorio, pakkaamo ja varastotilat. Emakkosikalan kalusteet on uusittu ja se on kunnostettu jalostussikalaksi. Jalostustyössä sikojen terveys ja hyvinvointi ovat etusijalla, joten toiminnan aloituksen jälkeen molempiin sikaloihin mennään sisään vain suihkulla varustetun tautisulun kautta. Suomalaiset jalostuseläimet ovat Figenin yksiköiden tärkein pääoma. Jalostusprosessien tulee toimia tavoitteenmukaisesti ja rakennusten tukea eläinten asianmukaista ja ammattitaitoista hoitoa.

Uudistuneen jalostusohjelman myötä Figen siirtyi yleisestä kaksirotujalostuksesta kolmen linjan jalostukseen. Matriarkka- emälinjojen jalostuksen pohjaksi perustettiin ydinpopulaatiot (nukleus) yhteistyössä Figenin jalostustilojen kanssa. Figenillä on jalostussikojen testiasema Jämsän Längelmäellä.

Figenin karjuasema on Suomen ainut suomalaisella genetiikalla toimiva asema. Figen palvelee Snellmanin Maatiaispossuketjun sikatilojen lisäksi myös ulkopuolisia asiakkaita Suomessa ja ulkomailla, mm. Venäjällä ja Aasiassa.

Yhteyshenkilöt

Juha Mäkelä, tuotantopäällikkö, Figen Oy,
p. 040-547 6690, juha.makela@figen.fi

Tomas Gäddnäs, toimitusjohtaja, Figen Oy,
p. 044 796 6342, tomas.gaddnas@snellman.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oy Snellman Ab
Oy Snellman Ab
Kuusisaarentie 1
68600 PIETARSAARI

06 786 6111http://www.snellman.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oy Snellman Ab

Nu behövs handling – Snellman höjer producentpriset och satsar på den unika finländska primärproduktionen8.2.2018 07:00Tiedote

Till grund för Snellmans produkter ligger finländskt, gmo-fritt kött som producerats på familjegårdar. De allmänna marknadspriserna har haft en nedåtgående trend, för att säkerställa den finländska primärproduktionen behövs nu konkreta åtgärder. Snellman höjer producentpriset på griskött med 2-4 c/kg beroende på typ av produktion. Producentpriset för nötkött höjs med 5-10 c/kg beroende av art och vikt. Prishöjningen är en fortsättning på den höjning som gjordes i slutet av fjolåret. Förändringarna träder i kraft 25.2.2018. Samtidigt investerar Snellman i avel och utfodring av Riktig Lantgris för den unika finländska svinkedjans framtid.

Nyt tarvitaan tekoja – Snellman nostaa tuottajahintaa ja panostaa ainutlaatuisen suomalaiseen alkutuotantoon8.2.2018 07:00Tiedote

Snellmanin tuotteiden perustana on perhetiloilla tuotettu, gmo-vapaa suomalainen liha. Yleiset markkinahinnat ovat olleet laskusuunnassa, mutta suomalaisen alkutuotannon varmistamiseksi tarvitaan nyt konkreettisia tekoja. Snellman nostaa sianlihan tuottajahintaa 2-4 c/kg tuotantotavasta riippuen. Korotus on jatkoa viime vuoden lopussa tehdyille korotuksille. Naudanlihan tuottajahintaa nostetaan 5-10 c/kg nautalajista riippuen. Muutokset astuvat voimaan 25.2.2018. Samalla Snellman investoi ainutlaatuisen suomalaisen sikaketjun tulevaisuuteen Kunnon Maatiaispossujen jalostuksessa ja ruokinnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme