KIASMA

Suomalaisen taiteen avantgardisti Ismo Kajander Kiasmassa

Jaa

Ismo Kajanderin (s. 1939) laajan retrospektiivisen näyttelyn pääosassa ovat esineteokset, kollaasit ja installaatiot, joita Kajander luo arkisista materiaaleista. Näyttely avautuu Kiasmassa 17. huhtikuuta. Kutsumme median edustajat tutustumaan näyttelyyn ja haastattelemaan taiteilijaa jo etukäteen torstaina 16.4. klo 11. Ilmoittautumiset paivi.oja@kiasma.fi

Ismo Kajander Big Kiss, 1993. Kuva Petri Virtanen/ Kansallisgalleria.
Ismo Kajander Big Kiss, 1993. Kuva Petri Virtanen/ Kansallisgalleria.

Kajanderin 1960-luvun alussa alkanut taiteilijan ura on ollut suomalaisen taidekentän kontekstissa poikkeuksellisen laaja-alainen ja uudistusvoimainen. Hän on tunnettu taiteilijana, valokuvaajana, kirjoittajana ja opettajana.

Ismo Kajander on aina ollut kansainvälisesti suuntautunut taiteilija. Hän asuu osan vuodesta Pariisissa, ja on aina ammentanut modernismin avantgardistisimmista suuntauksista, kuten dadaismista ja uusrealismista. Hän tunnistaa taiteen traditiot ja soveltaa niitä persoonallisella ”kajanderilaisella” tavallaan omissa teoksissaan.

Kiasman tuottamassa näyttelyssä on mukana rekonstruktio Ismo Kajanderin yksityisnäyttelystä Agora-galleriassa Helsingissä vuodelta 1964. Aikaansa edellä ollut näyttely sai kriitikoilta ristiriitaisen vastaanoton. Näyttelyssä oli jo nähtävissä ne elementit, joita Kajander on taiteessaan kehitellyt ja varioinut: yhteiskunnallisesti kantaaottavat, älylliset ja leikkisät aiheet, samoin kuin esinekoosteiden ja kollaasien arkiset valmismateriaalit.

Näyttelyn nimi Anartisti viittaa Kajanderin toimintaan taiteen valtavirtojen ulkopuolella. Tätä asennetta juhlistaa komeasti suuri teos, Anartismilippu (1994/1995), joka syntyi Pariisissa nähdyn graffitin innoittamana. Kajanderin 1960-luvun klassikoita näyttelyssä edustavat ajan kansainvälisten virtausten hengessä syntyneet Dada-kaappi sekä säveltäjä Henrik Otto Donnerin kanssa toteutettu Musiikkikone. Yhä tuoreet teokset saavat näyttelyssä rinnalleen ennen näkemättömiä vanhempia sekä uusia teoksia.

Anartisti-julkaisu on osa Kiasman näyttelyihin liittyvää tutkimus- ja tallennustyötä. Se kokoaa yhteen ja säilyttää muistitietoa tämän ajan taiteesta. Taidehistorioitsija Leena Ahtola-Moorhouse kuvaa artikkelissaan sitä kehitystä, jonka tuloksena Kajanderista on tullut legendaarinen suomalaisen taiteen avantgardisti. Kiasman amanuenssi Eija Aarnio on toiminut näyttelyn kuraattorina ja toimittanut julkaisun.

Ismo Kajander Anartisti 17.4. - 9.8.2015 Nykytaiteen museo Kiasma

Näyttely jatkuu Wäinö Aaltosen museossa Turussa 23.10.2015 - 17.1.2016.

Samaan aikaan Kiasman näyttelyn kanssa avautuu Suomen valokuvataiteen museossa näyttely Ismo Kajanderin valokuvatuotannosta.

La 18.4. Ismo Kajander esittelee näyttelynsä taiteilijatapaamisessa. Museolipulla.

Ke 29.4. ja 6.5. klo 17.30 kirjailija, FT Anna Kortelaisen Pariisi-aiheiset kierrokset Kajanderin näyttelyssä (ilm. opasvaraukset@kansallisgalleria.fi )

Lisätietoja medialle
amanuenssi, 0294 500 518, eija.aarnio@kiasma.fi

Kiasman viestintä:
viestintäpäällikkö Piia Laita, 040 590 8805, piia.laita@kiasma.fi tai 
tiedottaja Päivi Oja, 040 575 1486, paivi.oja@kiasma.fi

Kuvia www.kiasma.fi/press

Kuvat

Ismo Kajander Big Kiss, 1993. Kuva Petri Virtanen/ Kansallisgalleria.
Ismo Kajander Big Kiss, 1993. Kuva Petri Virtanen/ Kansallisgalleria.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, nfo@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

389 051 kävijää vieraili Pohjoismaisessa paviljongissa Venetsian biennaalissa26.11.2019 09:57:09 EETTiedote

Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa vieraili ennätyksellinen määrä kävijöitä. Näyttely keräsi tänä vuonna yhteensä 389 051 kävijää. Kiasman toteuttama näyttely sai runsaasti kiitosta ja kansainvälistä huomiota ajankohtaisella ilmastoteemallaan. Näyttely Weather Report: Forecasting Future käsitteli ihmisen suhdetta muihin lajeihin aikana, jolloin ilmastonmuutos ja lajien joukkosukupuutto kaventavat elämän mahdollisuuksia maapallolla. Marraskuun aikana Venetsiaa koettelivatkin poikkeuksellisen rajut tulvat.

Pidennämme tiedotustilaisuuden kestoa! Media pääsee tutustumaan Ragnar Kjartanssonin näyttelyyn The Visitors keskiviikkona 9.10. klo 10-1530.9.2019 11:50:15 EESTTiedote

Haluamme tarjota medialle mahdollisuuden tutustua rauhassa huippusuositun islantilaisen taiteilijan Ragnar Kjartanssonin videoinstallaatioon The Visitors ja pidennämme median ennakkotutustumisaikaa. Teoksiin voi tulla tutustumaan keskiviikkona 9.10. klo 10-15 välisenä aikana, jolloin myös näyttelyn tiedotusmateriaali on saatavilla. Ilmoitathan etukäteen, mikä haluat haastatella esimerkiksi näyttely kuraattoria.

Kiasman vuosi 2020 tarjoaa kotimaista maalaustaidetta ja kansainvälisiä sooloja26.9.2019 12:59:26 EESTTiedote

Helsinkiläisen keräilijän Seppo Fräntin kokoelmalahjoituksesta koottu näyttely Hullu rakkaus tarjoaa Kiasman yleisölle mittavan katsauksen uuteen suomalaiseen maalaustaiteeseen. Yhdysvaltalaisen Doug Aitkenin ja brittitaiteilija Ed Atkinsin näyttelyt jatkavat nimekkäiden kansainvälisten taiteilijoiden soolonäyttelyiden sarjaa. Kansainvälistä nykytaidetta esittelee myös Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa esillä ollut näyttely Weather Report - Forecasting Future, joka saadaan seuraavaksi Kiasmaan. Liisa Lounilan näyttely jatkaa kotimaisten taiteilijoiden keskivaiheen uran esittelyä uusin teoksin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme