Commu

Suomalaiset auttavat toisiaan enemmän kuin koskaan - Haloo Helsinki! mukana auttamisen sovellus Commussa

Jaa
Suomalaisten arkisen avun tarve on kasvanut huomattavasti puolen vuoden aikana, selviää auttamisen tori Commun käyttäjädatasta. Ruoka-avun ja henkisen tuen tarve on kasvanut ympäri Suomen, mutta näkyy erityisesti Uudellamaalla ja Pirkanmaan alueella. Commu on Suomen suurin naapuriavun markkinapaikka, alustalla on 30,000 rekisteröitynyttä käyttäjää.
Haloo Helsinki! on mukana auttamisen tori Commussa.
Haloo Helsinki! on mukana auttamisen tori Commussa.

Commu on parikymppisten yrittäjien perustama auttamisen alusta, joka yhdistää auttajan ja avun tarvitsijan. Ruoka-avun, vertaistuen ja henkisen tuen lisäksi avun tarve on lisääntynyt Suomeen saapuneiden ukrainalaisten keskuudessa. Myös ystäviä ja apukäsiä arjen haasteisiin kuten siivoukseen, talkoisiin, lemmikkien hoitoon ja pihatöihin pyydetään ennätysmääriä.

“Kun aloitimme tekemään Commua, noin 70% käyttäjistämme tarjosi apua ja 30% pyysi apua. Nyt nuo luvut ovat kääntyneet toisin päin. Apua tarvitaan enemmän kuin koskaan”, kertoo 28 -vuotias Karoliina Kauhanen, joka on yksi Commun perustajajäsenistä. “Commu heijastelee yhteiskunnan tilannetta, ja näemme muutokset, ennen kuin niistä puhutaan valtamediassa.”

Commu on erityisen suosittu perheiden, maahan muuttaneiden, ukrainalaisten, opiskelijoiden ja eläkeläisten keskuudessa. Käyttäjiä löytyy ympäri Suomen, kaikista ikäryhmistä ja elämäntilanteista. Nuorten yrittäjien mielestä jokaisella on taitoja, joista voi olla apua toiselle. Samanaikaisesti jokainen voi tarvita joskus auttavaa kättä tai kuulevaa korvaa. Commun tavoite on tehdä auttamisesta mahdollisimman helppoa ja turvallista.

Ruoka-avun tarve kasvaa - Suomalaiset turvautuvat yhä enemmän naapureihinsa

Commusta löytyy myös yhdistyksiä ja kumppaneita, joiden rooli on avun tarpeen myötä kasvanut. Esimerkiksi vapaaehtoisryhmä Autetaan Kun Voidaan on ollut mukana tukemassa Commun käyttäjiä lähes alusta saakka.

“Autetaan Kun Voidaan -ryhmä on tarjonnut kymmenille Commun kautta löytyneille perheille pääasiallisesti ruoka-apua”, kertoo yksi ryhmän aktiiveista, helsinkiläinen Nelli Kivinen. “Commun kautta olemme saaneet myös apua saamiemme ravintolaruokalahjoitusten kuljettamiseen perheille ja ruoan pakkaamiseen.”

Kivisen mukaan avun tarve on selvästi kasvanut vuoden aikana. Avun tarve painottuu yhä enemmän akuuttiin hätään, ruoan ja vaatteiden puutteeseen. Hintojen nousun myötä perheiden ahdinko näkyy myös jaksamisessa ja arjen pyörittämisen vaikeudessa.

“Commun kautta löytyneille perheille on ruoka-avun lisäksi saatu lahjoituksena hankittua joululahjat, erilaisia kodin pientarvikkeita, vaatteita, pesuaineita, neuvoja kela-asioihin ja muuta tarpeellista tietoa/tavaraa”, Kivinen kertoo. “Avun piiriin on löytänyt myös ukrainalainen perhe, jossa on kaksi suloista lasta ja äiti. He kävivät juuri Sealifessa viettämässä kivan päivän perheen kesken - AKVn kautta saaduilla lipuilla.”

Commuun rekisteröityy viikottain tuhansia käyttäjiä. Nuorten yrittäjien mielestä kansalaisauttaminen ei saa olla ratkaisu yhteiskunnallisiin ongelmiin.

“Eräs vähävarainen perhe ei saanut enää mistään apua. Commu ja naapuriapu oli viimeinen oljenkorsi, jotta perhe sai ruokaa viikonlopun yli”, Kauhanen kertoo. “Kenenkään ei nykypäivänä pitäisi joutua tällaiseen tilanteeseen.”

Sovelluksen kehittämis- sekä operatiivisessa toiminnassa on mukana myös Haloo Helsinki! -yhtye. Bändi osallistui muun muassa viime vuonna Commun ja yhteistyökumppaneiden järjestämään, Suomen suurimpaan ruokajakelu -tapahtumaan. #1000tekoa -tapahtumassa jaettiin 1000 kassillista ruokaa Commun käyttäjille ja apua tarvitseville Helsingissä. Tapahtuma järjestetään uudestaan marraskuussa 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt,

Karoliina Kauhanen, perustaja
Auttamisen tori Commu
karoliina@commuapp.fi
0403614070

Kuvat

Haloo Helsinki! on mukana auttamisen tori Commussa.
Haloo Helsinki! on mukana auttamisen tori Commussa.
Lataa
Nelli Kivinen ja Autetaan Kun Voidaan -vapaaehtoisryhmä auttaa Commun käyttäjiä arjen haasteissa.
Nelli Kivinen ja Autetaan Kun Voidaan -vapaaehtoisryhmä auttaa Commun käyttäjiä arjen haasteissa.
Lataa
Commu on parikymppisten nuorten yrittäjien, Sami Ekmarkin, Karoliina Kauhasen ja Ronnie Nygrenin, perustama auttamisen sovellus.
Commu on parikymppisten nuorten yrittäjien, Sami Ekmarkin, Karoliina Kauhasen ja Ronnie Nygrenin, perustama auttamisen sovellus.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Commu
CommuCommu on Suomen suurin auttamisen alusta, joka yhdistää auttajan ja avun tarvitsijan. Commussa yksityishenkilöt voivat auttaa ja pyytää apua naapurustoissaan ja luoda sosiaalisia turvaverkostoja helposti ja turvallisesti. Yhdistyksille Commu on työkalu vapaaehtoisten löytämiseen ja toiminnan organisointiin. Yrityksille Commu tarjoaa
helpon tavan saavuttaa sosiaalisen vastuullisuuden tavoitteet ja vahvistaa tiimejä, vapaaehtoistoiminnan kautta.

https://commuapp.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Commu

Suomen suurin auttamisen sovellus sai Yhteiskunnallinen yritys -merkin31.1.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Commu on kolmen nuoren yrittäjän perustama startup-yritys, jonka tavoitteena on tehdä auttamisesta ja avun pyytämisestä helpompaa, kotona ja työpaikoilla. Commu on mobiilisovellus, jossa voi pyytää ja antaa apua lähialueellaan. Yritys palvelee niin yksityiskäyttäjiä, järjestöjä kuin yrityksiä. Nuoret yrittäjät uskovat, että madaltamalla kynnystä pyytää ja antaa apua, sekä tekemällä siitä mahdollisimman helppoa, voi edistää yhteisöllisyyttä ja vähentää yksinäisyyttä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme