Viestintätoimisto Manifesto Oy

Suomalaiset huolissaan henkilökohtaisesta taloudestaan

Jaa
Suomalaiset poikkeavat täysin eurooppalaisista eivätkä usko palkankorotuksiin piristysruiskeena

Syksyllä tehdyn tutkimuksen mukaan reilusti yli puolet (56 %) suomalaisista työntekijöistä on huolissaan elinkustannusten nousun vaikutuksesta henkilökohtaiseen talouteensa. Asia käy ilmi kulujen- ja matkanhallintaratkaisujen toimittajan, SAP Concurin, tutkimusraportista*. Siinä käydään läpi haasteita ja ongelmia, joita yritykset ja kuluttajat kohtaavat inflaation ja energiakriisin myötä nopeasti muuttuvassa maailmantilanteessa.

Eurooppalaisten työntekijöiden mielestä palkankorotus on paras piristysruiske työtyytyväisyydelle. Tätä mieltä on 64 % vastaajista. Suomessa luku on koko Euroopan matalin eli 46 prosenttia. Se on peräti noin 20 % matalampi kuin Euroopan keskiarvo, mikä on täysin poikkeava tulos muihin maihin verrattuna. Ilmeisesti suomalaiset pitävät muita tapoja parempina lisätä työtyytyväisyyttä kuin raha. Listalta löytyvät mm. työajan ja -paikan joustavuus, toimiva teknologia ja automaatio sekä kertakorvaukset kompensoimaan alentunutta ostovoimaa.

Samalla kun henkilökohtaiseen talouteen liittyvät huolet lisääntyvät, työnantajien ja työntekijöiden väliset jännitteet voivat kasvaa, kun molemmat osapuolet pyrkivät säästämään. 

46 prosenttia suomalaisista työntekijöistä sanoo, että heidän työnantajansa kannustaa heitä työskentelemään kotoa käsin säästääkseen toimiston sähkö- ja lämmityslaskuissa. 43 prosenttia työntekijöistä puolestaan kertoo viettävänsä enemmän aikaa toimistossa vähentääkseen energiankulutusta kotona, jos heidän työnantajansa ei nosta korvauksia inflaation tahdissa.

Säästämistä ja kulujen kompensoimista etsitään siis ahkerasti eri lähteistä – ettei tarvitsisi luopua kovin monesta elämän ilosta.

”Elinkustannuskriisin vuoksi yritysten on entistäkin tärkeämpää kyseenalaistaa nykyiset, usein luutuneetkin käytäntönsä hybridityössä ja kulujenhallinnassa. Hybridi työympäristö on aiheuttanut sen, että työntekijät toimittavat kululaskunsa myöhässä. Yllättäen suomalaiset ovat Euroopan toiseksi hitaimpia Saksan jälkeen”, SAP Concurin kansainvälisen liiketoiminnan kehityksestä vastaava johtaja Nina Ruokonen sanoo.

Palkankorotuksen lisäksi suomalaiset erottuvat muissakin asioissa merkittävästi eurooppalaisista vastaajista. 28 prosenttia sanoo, että kertaluonteinen korvaus olisi hyödyllinen ja 19 prosenttia sanoo, että polttoaineeseen käytettävät setelit tai mahdollisuus maksaa työmatkakuluja olisivat tervetulleita. Nämä lukemat ovat todella paljon pienemmät kuin Euroopassa keskimäärin (47 ja 40 prosenttia).

Myöhästyneet kulukorvaukset ovat uhka työntekijöiden taloudelle

Monimutkaiset talouteen liittyvät prosessit voivat heikentää työntekijöiden taloudellista hyvinvointia, sillä monet yritykset eivät päivitä järjestelmiään digitaalisiksi tai vastaamaan kulukorvausten kasvavaa määrää, jolloin työ pitää tehdä manuaalisesti. Se on hidasta ja kallista. 

47 prosenttia suomalaisista työntekijöistä sanoo, että kulujen takaisinperintäprosessi on niin vaikeaa ja/tai aikaa vievä, etteivät he peri takaisin pieniä summia. Puolet vastaajista on huolissaan siitä, että he kärsivät taloudellisia tappioita, koska kuluja ei ole peritty takaisin (esim. kuitit puuttuvat tai ne on unohdettu toimittaa ajoissa).  

Teknologiauskovaisina suomalaiset kunnostautuvat kyselyssä automaation suhteen. Eurooppalaiset uskovat kulukorvausprosessien automatisointiin, suomalaiset eniten kaikista eli 61 %. 

”Jämptisti hoidetulla kuluprosessilla on aliarvostettu rooli työntekijöiden sitouttamisessa. Tämä viestii organisaation arvostuksesta työntekijöitä kohtaan ja halusta huolehtia työntekijöiden hyvinvoinnista. Tässä maailmantilanteessa automaatio voi auttaa nopeuttamaan prosesseja ja lievittämään suurta osaa kulukorvauksiin liittyvästä ahdistuksesta, mutta silti monet yritykset luottavat liikaa manuaalisiin prosesseihin. Kun työntekijöiltä kysyttiin, miten heidän työnantajansa voisi yksinkertaistaa kulukorvausten hakemista, vastanneiden suosituin vaihtoehto oli prosessin automatisointi”, Ruokonen sanoo. 

Lisätietoja:

Taina Kaitala

Viestintätoimisto Manifesto

taina.kaitala@manifesto.fi

+358 50 372 3406

* “Expense Management in Times of Inflation: How to Improve Employee Experience” -raportti perustuu 2 500 työntekijän näkemyksiin, jotka matkustavat säännöllisesti työmatkoilla, sekä 750 talouspäättäjän ja 750 henkilöstöpäättäjän näkemyksiin yrityksissä. Coleman Parkes toteutti tutkimuksen Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Italiassa, Benelux-maissa, Pohjoismaissa, Espanjassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa heinä- ja elokuussa 2022.  

Tietoja julkaisijasta

Viestintätoimisto Manifesto Oy
Viestintätoimisto Manifesto Oy
Salomonkatu 17 B (Autotalo, 12. krs)
00100 Helsinki

https://www.manifesto.fi

SAP® Concur® on integroitujen kulujen- ja matkanhallintaratkaisujen maailmanlaajuinen toimittaja ja johtava brändi. Yritys pyrkii yksinkertaistamaan ja automatisoimaan liikematkustamiseen liittyvät päivittäiset prosessit. Erittäin hyvät arvosanat saanut SAP Concur -mobiilisovellus opastaa liikematkustajia koko matkan ajan, kulut muuntautuvat helposti matkalaskuiksi ja laskujen hyväksyntä on automatisoitu. Integroimalla lähes reaaliaikaisen datan ja auditoimalla transaktiot tekoälyn avulla yritykset näkevät, miten paljon ne käyttävät rahaa tarvitsematta huolehtia sokeista pisteistä budjetissa. SAP Concur -ratkaisut auttavat pääsemään eroon aiemmista tylsistä rutiinitehtävistä ja helpottamaan työtä. Ne auttavat yrityksiä tekemään parhaansa joka päivä. Lue lisää concur.fi tai SAP Concur -blog.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Viestintätoimisto Manifesto Oy

Virta Financial Timesin Euroopan nopeimmin kasvavien yritysten joukossa 4. kerran peräkkäin – Tech Tourin arvioimana yksi seuraavista teknologiajäteistä6.3.2023 15:41:49 EET | Tiedote

Suomalainen sähköautojen latauspalveluyritys Virta (Liikennevirta) ylsi Financial Timesin FT 1000 -listalla Euroopan nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon neljättä kertaa peräkkäin. Vuosittainen, nyt seitsemättä kertaa ilmestyvä raportti julkaistiin 1. maaliskuuta. Tutkimusyhtiö Statistan kanssa laaditussa rankingissa listataan eurooppalaiset yritykset, jotka saavuttivat liikevaihdon korkeimman vuotuisen kasvuvauhdin vuosien 2018 ja 2021 välillä. Virta oli Euroopan nopeimmin kasvava yritys, joka tarjoaa alustoja sähköautojen lataamiseen. Huomionarvoista on, että Virta kuuluu niihin harvinaisiin 65 yritykseen, jotka ovat päässeet FT 1000 -listalle neljä kertaa peräkkäin. Vuosina 2015–2022 Virran CAGR on ollut 90 %. Virran kasvu jatkui viime vuonna vahvana ja yhtiö saavutti alustavien tilintarkastamattomien tilinpäätöstietojen mukaan 112 %:n vuotuisen liikevaihdon kasvun. FT 1000:n lisäksi Virta pääsi 22. helmikuuta julkaistulle Tech Tour Growth50-listalle. Kahdeksannessa vuosittaisessa

Talvikeli heikentää jätepisteiden turvallisuutta – 8 vinkkiä turvallisempaan jätepisteeseen8.2.2023 08:59:27 EET | Tiedote

Liukkaat pinnat, kinostuva lumi ja pimeys ovat kolmikko, joka tekee jäteautonkuljettajien työympäristöstä talvisin tavallista riskialttiimman. Työtapaturmia ja onnettomuuksia pystytään taklaamaan pitämällä jätepisteet ja reitit hyvässä kunnossa. Jäteautonkuljettajalle turvallinen jätepiste on turvallinen myös asukkaalle ja jätepisteen käyttäjälle itselleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme