Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

SUOMALAISET KAVAHTAVAT JULKISTA VELKAA, MUTTA PELKÄÄVÄT LEIKKAUKSIA

Jaa

Suomalaisista 64 prosenttia arvioi, että julkisen talouden nopea velkaantuminen on suuri huoli, sillä tuleville sukupolville jää velasta kohtuuton lasku, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Yhteinen näkemys julkisesta taloudesta jää kuitenkin siihen. Suomalaiset jakaantuvat voimakkaasti poliittisen suuntautumisen mukaan, kun kysytään, pitäisikö velkaa purkaa mieluummin veronkiristyksillä vai palveluiden ja etuuksien leikkauksilla.

Suhtautuminen julkista taloutta koskeviin väitepareihin (%) (vastausten jakaumat)
Suhtautuminen julkista taloutta koskeviin väitepareihin (%) (vastausten jakaumat)

Suurempi osa suomalaisista (42 %) korottaisi mieluummin veroja kuin leikkaisi palveluja ja tulonsiirtoja (37 %), jos valtion ja kuntien tulot osoittautuvat riittämättömiksi. Vain 22 prosenttia suomalaisista maksaisi kuitenkin henkilökohtaisesti mielellään nykyistä enemmän veroja, 57 prosenttia ei.

”Vastauksissa näkyy ilmiö, jonka mukaan kansalaiset kiristäisivät mieluiten muiden veroja, mutta harva on valmis itse maksamaan enemmän veroja”, sanoo EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen, joka on kirjoittanut suomalaisten julkistalousasenteita käsittelevän EVA Analyysin Kirottu velka.

Vain neljäsosa (25 %) suomalaisista onkin sitä mieltä, että verotuksessa on yleisesti ottaen kiristämisen varaa. Puolet (48 %) ei näe verotuksessa käytännössä ollenkaan kiristämisen varaa.

”Verojen pienillä kiristyksillä selviytyminen julkisen talouden kriisistä vaikuttaisikin olevan monen toive, mutta realiteetit puhuvat toivetta vastaan. Suomen kokonaisveroaste on huomattavasti kireämpi kuin OECD-maiden keskiarvo. Sietokyvyn rajat veronkiristyksissä alkavat tulla yhä useammalla kotitaloudella vastaan”, Metelinen sanoo.

Hallituspuolueiden kannattajat keskustaa lukuun ottamatta ovat kansalaisten keskiarvoa valmiimpia kasvattamaan velkataakkaa ja kiristämään veroja, kun taas oppositiopuolueiden perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajien näkemys on päinvastainen.

Suurin asennemuutos on tapahtunut perussuomalaisten kannattajilla, joista 61 prosenttia on valmiita leikkauksiin valtionvelan kuriin saamiseksi. Vielä vuoden 2019 Arvo- ja asennetutkimuksessa 36 prosenttia perussuomalaisten kannattajista vaati valtionvelan kuriin saamista, vaikka se tarkoittaisi etujen ja hyvinvoinnin leikkauksia. Perussuomalaisten äänestäjäkunnan kääntyminen vahvasti talouskuria kannattavalle ja veronkiristyksiä vastustavalle linjalle näkyy kautta linjan syksyn 2020 kyselyn vastauksissa.

Tulokset perustuvat 2 019 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 16.–28.10.2020. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä. Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Yhdyskuntatutkimus Oy, joka on laatinut myös tulosgrafiikan. Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Sami Metelinen: Kirottu velka -EVA Analyysi tiistaina 26.1. kello 6.00 osoitteessa www.eva.fi

Lisätiedot: toimituspäällikkö Sami Metelinen, sami.metelinen@eva.fi  tai +358 40 578 0041

Julkaisun ennakkopyynnöt: viestintäpäällikkö Heini Larros, heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

EVA järjestää 26.1. kello 14.00 webinaarin, jossa aiheena on julkinen talous. Aiheesta ovat keskustelemassa EVAn johtaja Emilia Kullaksen johdolla keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä. Keskustelun sytykkeenä ovat EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen tulokset suomalaisten asenteista julkiseen talouteen. Toimittajat voivat ilmoittautua viestintäpäällikkö Heini Larrokselle:  heini.larros@eva.fi tai +358 40 526 9728

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suhtautuminen julkista taloutta koskeviin väitepareihin (%) (vastausten jakaumat)
Suhtautuminen julkista taloutta koskeviin väitepareihin (%) (vastausten jakaumat)
Lataa
Toimituspäällikkö Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Toimituspäällikkö Sami Metelinen. Kuva: Matti Rajala / EVA
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 686 9200http://www.eva.fi

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä.EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

ARVO- JA ASENNETUTKIMUS: ONGELMAT KASAUTUVAT ALKOHOLIONGELMISTA KÄRSIVIIN PERHEISIIN13.1.2021 06:00:00 EETTiedote

Perhepiirissään alkoholin ongelmakäyttöön törmänneet ovat neljä kertaa keskimääräistä useammin kohdanneet perheessään myös huume- tai lääkeriippuvuutta ja kolme kertaa useammin väkivaltaa sekä kiusaamista tai hyväksikäyttöä, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Peliriippuvuutta, köyhyyttä ja syrjäytymistä esiintyy alkoholiongelmaisissa perheissä ja parisuhteissa kaksi kertaa koko väestöä todennäköisemmin.

EVAn Verokone: Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy – pienipalkkaisten eniten22.12.2020 06:00:00 EETTiedote

Kaikkien palkansaajien tuloverotus kiristyy vuonna 2021. Eniten kiristyy pienipalkkaisten tuloverotus. Pienituloisen 1 250 euroa bruttona kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan tuloverotus kiristyy ensi vuonna 0,4 prosenttiyksikköä. Vuosi 2021 katkaisee pitkään jatkuneen pienituloisia suosivan veropolitiikan linjan. Keskituloisen 3 250 euroa ansaitsevan palkansaajan tuloveroaste nousee 0,3 prosenttiyksikköä ja korkeimmilla ansiotasoilla korotus on 0,2 prosenttiyksikköä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme