UFF

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna noin 13,4 miljoonaa kiloa vaatteita

Jaa
Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuoden 2021 aikana lähes 13,4 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,5 kiloa asukasta kohden. Vaikka asukaskohtainen keräysmäärä oli lähellä aiempaa tasoa, vaatteiden kokonaiskeräysmäärä pieneni kuusi prosenttia edellisestä vuodesta.

Suomalaiset ovat kierrättäneet vaatteita ahkerasti poikkeuksellisten pandemiavuosien aikana. UFF:n vaatekeräykseen käyvät lahjoitettavaksi kaikki sellaisenaan uudelleen käyttöön sopivat, ehjät ja puhtaat vaatteet. Yleishyödyllisen valtakunnallisen vaatekeräyspalvelun jatkuvuuden varmistamiseksi säätiö panosti pandemian kestäessä vaatekeräyksen ja varainhankinnan vakauttamiseen ja sen myötä edellytyksiin jatkaa kehitysyhteystyön tukemista.  

Poistotekstiileille suunnattu erillinen keräys muodostaa merkittävän mahdollisuuden tehostaa käyttökelpoisten vaatteiden keräyspalvelua, kun resurssit voidaan keskittää sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden kiertoon ja muu poistettava tekstiili ohjautuu sille tarkoitettuun omaan keräykseen. UFF:n vaatekeräykseen lahjoitettujen vaatteiden avulla kerättävät resurssit voidaan näin tehokkaammin kohdentaa hyödyttämään yleishyödyllistä tarkoitusta ja säästää jätteenkäsittelyn kustannuksia.  

Säätiön keräämien vaatteiden lajittelussa noudatetaan jätelainsäädännön etusijajärjestystä. Tekstiilit lajitellaan käsityönä ja ohjataan ensisijaisesti uudelleenkäyttöön sellaisenaan, toissijaisesti kierrätettäväksi materiaalina uuden hyödykkeen valmistuksessa. Mikäli tekstiili ei sovellu uudelleenkäyttöön, ohjataan se jätteenä energiantuotantoon. Vaatekierrätys toimii parhaalla mahdollisella tavalla, kun keräykseen lahjoitetaan enenevässä määrin vain ehjiä, puhtaita ja sellaisenaan käyttökelpoisia vaatteita. Nyrkkisääntönä on, että hyväntekeväisyyteen voi lahjoittaa sellaisia vaatteita, mitä voisi antaa myös ystävälle. 

Suomalaisten lahjoittamilla ja UFF:n uudelleenkäyttöön ohjaamilla vaatteilla saavutetaan merkittäviä ympäristöhyötyjä. Sellaisenaan käyttökelpoisten vaatteiden uudelleenkäyttö on ympäristön kannalta paras vaihtoehto, koska jokainen uudelleenkäytetty vaate vähentää jätteen määrää, energian ja veden kulutusta, hiilidioksidipäästöjä sekä haitallisten kemikaalien määrää.  

Säätiö tuki viime vuonna yleishyödyllistä ilmasto- ja kehitysyhteistyötä kaikkiaan noin 8 miljoonalla eurolla. Säätiön vaatekeräys palvelee koko Suomessa, 281 kunnan alueella, yli 1500 keräyspisteessä.UFF:n tukeman kehitysyhteistyön tavoitteena on edistää kestävää kehitystä Afrikassa ja Aasiassa tukemalla elinikäistä oppimista.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

UFF
UFF
Järvihaantie 12
01800 KLAUKKALA

+358 50 322 7433http://uff.fi/uffn-organisaatio

U-landshjälp från Folk till Folk i Finland sr (UFF) on yleishyödyllinen suomalainen säätiö, joka toimii kestävän kehityksen, ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi. UFF:n vaatekeräyspalvelu toimii koko Suomen alueella ja kerätyt vaatteet ohjataan sellaisenaan uudelleen käytettäväksi. Säätiö on kumppanina toteuttamassa kymmeniä globaalikehityshankkeita maailman köyhimpiin kuuluvien yhteisöjen keskuudessa. Toiminnanohjausjärjestelmä on ISO-sertifioitu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta UFF

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen viime vuonna yli 12 miljoonaa kiloa vaatteita2.2.2023 09:56:30 EET | Tiedote

Suomalaiset lahjoittivat UFF:n vaatekeräykseen käytettyjä vaatteita vuonna 2022 noin 12,3 miljoonaa kiloa, mikä oli keskimäärin 2,3 kiloa asukasta kohden. Suomen suurimpien kaupunkien ahkerimmat vaatelahjoittajat löytyivät Jyväskylästä, jossa keräyslaatikoihin tuotiin 2,7 kiloa vaatteita asukasta kohti. UFF:n keräämillä varoilla tuetaan kehitysyhteistyöhankkeita muun muassa Angolassa, Intiassa ja Mosambikissa. UFF:n tuki kehitysyhteistyölle vuonna 2022 oli noin 2,1 miljoonaa euroa.

Suomalaisten tahto tehdä vaatelahjoituksia vahva koronavuotenakin – UFF:n vaatekeräykseen lahjoitettiin viime vuonna yli 14 miljoonaa kiloa vaatteita 7.1.2021 13:12:14 EET | Tiedote

Vuonna 2020 suomalaiset lahjoittivat käytettyjä vaatteita UFF:n vaatekeräykseen yli 14 miljoonaa kiloa. UFF:n vaatekeräykseen käyvät lahjoitettavaksi kaikki uudelleen käyttöön sellaisenaan sopivat, ehjät ja puhtaat vaatteet. Säätiön vaatekeräys palvelee koko Suomessa 281 kunnan alueella, yli 1500 keräyspisteessä, tavoittaen noin 5,4 miljoonaa asukasta.

SUOMALAISET LAHJOITTANEET YLI 200 MILJOONAA KILOA VAATTEITA UUDELLEENKÄYTTÖÖN UFF:N KAUTTA.25.9.2020 08:25:56 EEST | Tiedote

UFF on tehnyt ilmastotyötä vaatekeräyksen muodossa Suomessa jo lähes 33 vuoden ajan. Suomalaiset ovat aktiivisia vaatekierrättäjiä ja UFF:n kautta uudelleenkäyttöön lahjoitetuilla yli 200 miljoonalla kilolla vaatteita on saavutettu merkittäviä ympäristöhyötyjä. Vuosittaiset kokonaiskeräysmäärät ovat olleet nousujohteisia; suomalaiset lahjoittavat vaatteita lähes 3 kiloa asukasta kohden vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme