Jyväskylän yliopisto

Suomalaiset pitävät uutismediaa hallituksen sylikoirana koronapandemian aikaisessa uutisoinnissa

Jaa
Kriisiviestintäseminaari koronauutisoinnista: Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat kokoontuvat maanantaina 22.5. klo 9-16 Espooseen TietoEveryn pääkonttorille esittelemään kolmivuotisen globaalin COVID-19-tutkimushankkeensa tuloksia. COVID-19 Voices in Finnish News Media in the Global Context -hankkeessa vertailtiin uutismedian roolia ja yleisön käsityksiä pandemiaviestinnästä kuudessa maassa (Suomi, Ruotsi, Italia, Etelä-Korea, Yhdysvallat ja Australia).

Yksi hankkeen merkittävistä tutkimustuloksista on, että suomalaiset pitävät uutismediaa sylikoirina hallitukselle ja muille viranomaisille COVID-19 -pandemian uutisoinnin aikana.

- Tulos on sama kaikissa kuudessa tutkimukseen osallistuneessa maassa. Tulokset osoittavat myös, että suomalaiset olivat silti tyytyväisiä median rooliin koronapandemian aikana, yliopistonlehto Mark Badham Leeds Beckettin yliopistosta kertoo.

Korona-ajan kokemukset ja tutkimustieto laajasti esillä seminaarissa

Globaalin tutkimushankkeen tuloksia esittelevän seminaari tavoitteena on hyödyntää monialaisten ammattilaisten, myös toimittajien, kokemuksia ja näkemyksiä yhteiskunnan kriisinsietokyvyn parantamisessa ja tulevien kriisien torjumisessa.

- Haluamme antaa jakaa korona-ajan tutkimuksen ja työn kautta kertynyttä laajaa oppimista ja tietoa koko yhteiskunnan käyttöön, viestinnän johtamisen professori Chiara Valentini kertoo.

Hänen mukaansa pandemioiden ja kriisitilanteiden myötä tutkijoiden ja eri alojen ammattilaisten on tehtävä entistä enemmän yhteistyötä auttaakseen yhteiskuntia valmistautumaan ja selviytymään vaikeista tilanteista.

Tapahtumaan osallistuu kriisiasiantuntijoita Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian yliopistoista. Tutkijoiden lisäksi mukana viranomaisia, viestintäalan ammattilaisia sekä toimittajia. Tilaisuudessa on neljä erillistä osiota, mukaan luettuna hanketta esittelevä yleisesitys ja kolme ammattipanelistien istuntoa. Päivän aikana toimittajilla on mahdollisuus tavata ja haastatella henkilökohtaisesti tutkijoita, kriisiviestinnän ammattilaisia sekä muita tilaisuuteen osallistuvia asiantuntijoita.

- Uskomme tapahtuman herättävän paljon keskustelua sekä mahdollisuuksia luoda uusia kollektiiviseen koronapandemian aikaisen jakamiseen. Yhdessä voimme luoda yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa, jota kaikki voivat hyödyntää myöhemmin uusien kriiseihin valmistautumisessa ja niiden hoidossa, Valentini sanoo.

COVID-19 Voices in Finnish News Media in the Global Context -hanke on Helsingin Sanomain säätiön rahoittama. Hankkeessa tutkittiin, millaisissa rooleissa uutismediat esiintyivät COVID-19 -kriisiviestinnässä ja kuinka nämä roolit vaikuttivat siihen, miten media käsitteli erilaisten ja marginaalisten ryhmien näkökulmia pandemian aikana. Hankkeessa tutkittiin myös, miten näiden näkökulmien käsittely tiedotusvälineissä on saattanut rajoittaa tai edistää sananvapauden periaatteita Suomessa ja muissa edellä mainituissa maissa.

Lisätietoja päivän ohjelmasta, puhujista, asiantuntijoista sekä aikatauluista oheisessa ohjelmaesitteessä. Tapahtumaan voi osallistua myös etäyhteydellä.

Tutkimushankkeen verkkosivut https://covid19commresearch.com

Lisätietoja:

Professori Chiara Valentini, 040 828 3316, chiara.valentini@jyu.fi

Yliopistonlehtori Mark Badham, m.badham@leedsbeckett.ac.uk

Tutkijatohtori, yliopistonopettaja Markus Mykkänen, 050 465 7164, markus.mykkanen@jyu.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme