Helsingin yliopisto

Suomalaiset pronssille ja hopealle pohjoismaisessa nuorten kemiakilpailussa

Jaa

Suomalaiset tämän kevään ylioppilaat Altti Mäkelä ja Heikki Simojoki nappasivat hopeaa ja Ville Kukkola ja Jasu Vehtari pronssia pohjoismaisessa nuorten kemiakilpailussa. Tänä vuonna kirkkaimmat mitalit menivät Tanskaan.

Suomen joukkueen osallistujat: Ville Kukkola (vas.), Heikki Simojoki, Altti Mäkelä ja Jasu Vehtari. Keskellä Suomen joukkueen maskotti.
Suomen joukkueen osallistujat: Ville Kukkola (vas.), Heikki Simojoki, Altti Mäkelä ja Jasu Vehtari. Keskellä Suomen joukkueen maskotti.

Helsingin yliopisto isännöi tämän vuoden Yhteispohjoismaisia kemiakilpailuja 18.-21.7.2019 Helsingissä. Jo neljännen kerran järjestetyssä kisassa Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin parhaat kemiasta innostuneet lukiolaiset haastoivat itseään monipuolisten teoriatehtävien ja laboratoriotöiden parissa.

Suomen nelihenkisessä joukkueessa kisasivat kevään ylioppilaat Ville Kukkola Kajaanista, Altti Mäkelä Raumalta, Heikki Simojoki Tuusulasta sekä Jasu Vehtari Espoosta. Suomen joukkueen valmentajana ja mentorina toimi yliopisto-opettaja Kjell Knapas Helsingin yliopistosta.

Kil­pai­lu­teh­tä­viä ja eks­kur­sioi­ta

Kilpailun kokeellisessa osassa nuoret pääsivät syntetisoimaan ja analysoimaan kupari- ja oksalaatti-ioneja sisältävän kompleksiyhdisteen. Lisäksi tavoitteena oli määrittää rautaioneja sisältävän liuoksen konsentraatio spektrofotometrisesti.

Teoriakokeessa laskettiin polysyklisten aromaattisten hiilivetyjen π-elektronien energiatiloja, pohdittiin ATRP-polymeroinnin reaktiokinetiikkaa sekä tutkittiin hiilidioksidin sitomista kiinteään materiaaliin. Lisäksi suomalaisten isäntien vaikutus näkyi tehtävissä, joissa esiteltiin atomikerroskasvatuksen periaatteita ja ratkaistiin Gustav Kompan kehittämä kamferin kokonaissynteesi.

Varsinaisen kilpailun lisäksi osallistujat pääsivät nauttimaan ekskursioista Tiedekeskus Heurekaan sekä Nesteen jalostamolle Porvoon Kilpilahteen. Erityisesti tutustuminen Nesteen kiertotalousajatteluun herätti nuorissa osallistujissa innostusta.

Suo­ma­lai­sil­la ta­sai­sen vah­va esi­tys

Suomalaiset menestyivät kilpailussa hyvin napaten kaksi hopeista ja kaksi pronssista mitalia. Hopeaa saivat Altti Mäkelä ja Heikki Simojoki, ja pronssin ansaitsivat Ville Kukkola ja Jasu Vehtari. Tanskan joukkueen edustajat veivät jaossa olleet kultamitalit. Kilpailun ylivoimaisesti parhaasta suorituksesta vastasi tanskalainen Thomas Falkenberg tuloksellaan 95,7 pistettä 100:sta.

Pohjoismaisten kisojen päätteeksi osallistujamaat suuntasivat kohti kansainvälisiä kemiaolympialaisia, jotka mitellään tänä vuonna Pariisissa 21.-30.7.2019.

Li­sä­tie­to­ja

Yliopisto-opettaja Kjell Knapas, kjell.knapas@helsinki.fi, puh. +358 50 435 8824

Uutinen (1.7.2019): 18.-21.7.2019 Yhteispohjoismaiset kemiakilpailut

Tapahtumasivu: 4th Nordic Chemistry Olympiad

Twitter: @NChO_2019

Tapahtumasivu: 51st International Chemistry Olympiad in Paris 21.-30.7.2019 

Pohjoismaisen nuorten kemiakilpailun 2019 tulokset (xlsx)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Johanna Pellinen, johanna.p.pellinen@helsinki.fi, puh. 043 8245 394

Kuvat

Suomen joukkueen osallistujat: Ville Kukkola (vas.), Heikki Simojoki, Altti Mäkelä ja Jasu Vehtari. Keskellä Suomen joukkueen maskotti.
Suomen joukkueen osallistujat: Ville Kukkola (vas.), Heikki Simojoki, Altti Mäkelä ja Jasu Vehtari. Keskellä Suomen joukkueen maskotti.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme