Suomalaiset vanhemmat ja opettajat ovat tyytyväisiä digitaalisen viestinnän toimivuuteen
Nykytekniikka mahdollistaa digitaalisten alustojen tehokkaan käytön vanhempien ja opettajien yhteydenpidossa. Anne-Mari Kuusimäen tuoreen väitöksen mukaan tarvitaan tutkittua tietoa, jotta kodin ja koulun digitaalinen viestintä palvelisi kasvatuskumppanuutta parhaalla mahdollisella tavalla ja vahvistaa samalla oppilaiden hyvinvointia ja oppimista.

– Laadukas digitaalinen viestintä tukee myös opettajien hyvinvointia ja arjen työtä sekä mahdollistaa arvostavan yhteydenpidon vanhempien kanssa, Anne-Mari Kuusimäki toteaa.
Parhaimmillaan hyvä digitaalinen viestintä tukee siis koko kouluyhteisön hyvinvointia.
Kuusimäki hyödynsi väitöstutkimuksessaan Joyce Epsteinin kasvatuskumppanuuden mallia, jonka mukaan vanhempien ja opettajien aktiivinen vuorovaikutus vahvistaa oppilaiden oppimista ja hyvinvointia. Tulokset perustuvat Etelä- ja Keski-Suomessa v. 2016 tehtyyn kyselyyn vanhempien (N = 1123) ja opettajien (N = 118) mielipiteistä digitaalisen viestinnän toimivuudesta.
Digitaalinen viestintä vahvistaa kodin ja koulun kasvatuskumppanuutta
Tulosten mukaan vanhemmat ja opettajat ovat tyytyväisiä digitaalisen viestinnän toimivuuteen kasvatuskumppanuuden vahvistajana. Valtaosa koki viestinnän vahvistavan yhteistyötä ja luottamusta. Informatiivisissa asioissa digitaalinen viestintä toimi myös hyvin. Vanhemmat kokivat kuitenkin saavansa vähemmän kannustavaa palautetta lapsistaan kuin opettajat vastasivat antavansa. Vastaavasti opettajat kokivat vanhempia enemmän epäselvää ja ristiriitaista viestintää. Maaseutualueella asuvat vanhemmat ja opettajat olivat tyytyväisempiä digitaaliseen viestinnän toimivuuteen sekä digitaalisen kannustavan palautteen määrään.
Kuusimäki selvitti myös vanhempien (N = 400) ja opettajien (N = 80) toiveita digitaalisen viestinnän sisällöstä. Tuloksia pohdittiin opettajan hyvinvoinnin näkökulmasta. Vanhemmat ja opettajat vastasivat haluavansa tietoa oppilaan opiskeluihin liittyvistä asioista, jotta voivat tukea hänen koulunkäyntiään parhaalla mahdollisella tavalla. Vanhemmat kokivat vähäpätöisempien käyttäytymiseen liittyvien asioiden informoinnin turhana.
– Vanhemmat ja opettajat toivoivat viestintää puhelimitse tai tapaamista kasvokkain, mikäli oppilaalla oli suurempia käytöspulmia tai jos aiheet olivat herkkäluontoisia.
Tulokset vahvistivat, että vanhemmat toivovat lisää kannustavaa palautetta lapsistaan. Tulosten mukaan laadukas kodin ja koulun välinen digitaalinen viestintä on selkeää ja luettavaa, informatiivista, säännöllistä ja tehokasta sekä monipuolista laadultaan.
Kannustava palaute on tärkeää, kriittisimpiä olivat pidemmälle koulutetut vanhemmat
Tutkimuksessa selvitettiin myös tekijöitä, jotka ennustavat vanhempien (N = 1117) tyytyväisyyttä kannustavan palautteen määrään. Kaikkein tyytyväisimpiä kannustavan palautteen määrään olivat yläkoululaisten oppilaiden vanhemmat alakoululaisten vanhempiin verrattuna. Seuraavaksi vaikuttavin tekijä oli vanhempien neutraali tai myönteinen suhtautuminen digitaaliseen viestintään. Vanhempien negatiivinen suhtautuminen opettajan viestinnän sisältöön ennusti myös tyytymättömyyttä kannustavan palautteen määrään. Kriittisemmin kannustavan palautteen määrään suhtautuivat pidemmälle koulutetut vanhemmat verrattuna vähemmän koulutettuihin vanhempiin.
Anne-Mari Kuusimäen mukaan opettajat ja vanhemmat ovat oppineet hyödyntämään digitaalista viestintää yhteistyössään hyvin. Tutkimus antaa myös tietoa kouluille yhtenäisemmän digitaalisen viestinnän pelisääntöjen kehittämiseen. Vanhempien ja opettajien välistä arvostavaa vuorovaikutusta on mahdollista vahvistaa myös digitaalisen viestinnän kautta ja sen eduista pääsevät nauttimaan kaikki oppilaat.
Kasvatustieteen maisteri Anne-Mari Kuusimäki väittelee Helsingin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa 5. helmikuuta klo 10 aiheesta The views of Finnish parents and teachers on digital communication in the home-school partnership
Seuraa väitöstä etänä https://helsinki.zoom.us/j/69536697450
Vaihtoehtoisesti samaan Zoom-tapahtumaan voi liittyä myös seuraavin tiedoin:
Webinar ID: 695 3669 7450
Yhteyshenkilöt
Väittelijän yhteystiedot:
Anne-Mari Kuusimäki, 050 585 1434, anne-mari.kuusimaki@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Linnunradan musta aukko on pystytty kuvaamaan – Heino Falcke luennoi Helsingin yliopistossa16.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote
Professori Falcke kertoo Event Horizon -teleskoopin viimeisimmistä tuloksista, ja mustan aukon uusien kuvien tieteellisistä vaikutuksista. Exactumissa 30.5. klo 17 järjestettävän tapahtuman juontaa Helsingin yliopiston kosmologi Syksy Räsänen ja mukana keskustelemassa on myös fysiikan yliopistonlehtori Esko Keski-Vakkuri sekä erikoistutkija Kaj Wiik Turun yliopistosta.
Viikin lehmät laukkasivat laitumelle – lataa klipit mediasi käyttöön!12.5.2022 17:14:02 EEST | Tiedote
Suomen urbaaneimmat lehmät ovat jälleen päässeet laitumelle! Viileähkö kevätsää ei haitannut, kun Helsingin yliopiston Viikin tutkimustilan asukit lähtivät vauhdilla testaamaan toukokuisen ruohon maistuvuutta.
Teologian ja uskonnontutkimuksen päivien pääpuhuja kritisoi yksinkertaista käsitystä uskonnonvapaudesta11.5.2022 09:20:51 EEST | Tiedote
Teologian ja uskonnontutkimuksen päivät 18.–20.5. kokoavat koko alan yhteen ajankohtaisten kysymysten äärelle. Laajassa ohjelmassa tarkastellaan niin polttavia uskonnonvapauden kysymyksiä kuin kristillisten kirkkojen roolia Ukrainan sodassa.
Turvallistamisen teorian avulla voidaan tutkia turvallisuusuhkia sodista ilmastonmuutokseen10.5.2022 10:02:25 EEST | Tiedote
Professori Ole Wæver tutkii mitä tapahtuu, kun ei-sotilaalliset poliittiset kysymykset, mukaan lukien ilmastonmuutos, muuttuvat turvallisuusuhkiksi.
Pandemiarajoitukset lisäsivät maastopaloja maailmanlaajuisesti tärkeillä suojelualueilla6.5.2022 08:44:32 EEST | Tiedote
Koronaviruspandemia on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä myös luonnonsuojeluun. Madagaskarin suojelualueilla maastopalot lisääntyivät, koska luonnonpuistojen huoltotoimet pysähtyivät. Madagaskar tunnetaan sademetsistään ja luonnon monimuotoisuudesta mutta myös niihin kohdistuvista uhkista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme