HUS

Suomalaisia Parkinson-potilaita mukaan lupaavaan lääketutkimukseen

Jaa

HUS:ssa aloitetaan kliiniset lääkekokeet Parkinson-potilaille Helsingin yliopistossa löydetyllä hermosoluja suojaavalla CDNF-valkuaisaineella. Eläinkokeissa CDNF on hidastanut taudin etenemistä sekä lievittänyt tehokkaasti motorisia oireita.

Toistaiseksi Parkinson-potilaille ei ole ollut tarjolla taudin kulkua hidastavia lääkkeitä, joten kyse on merkittävästä lääketutkimuksesta.
 
- CDNF on erittäin lupaava lääkemolekyyli, jonka tehosta ihmisillä ei vielä tiedetä mitään. Ruotsissa tutkimus on alkanut aikaisemmin ja siellä yksi potilas on jo saanut lääkeainetta. Meillä sopivien tutkimuspotilaiden seulonta alkaa nyt, kertoo neurologi Filip Scheperjans.
 
EU-rahoituksella tuettuun vuoden kestävään lääketutkimukseen otetaan Ruotsissa 12 potilasta ja Hyksissä rekrytoidaan 6.  
 
- Kiinnostusta on ollut paljon, mutta sopivien tutkimuspotilaiden tulee täyttää tiukat kriteerit. Potilaan ikä pitää olla 35−75 vuoden välillä ja oireiden alkamisesta on täytynyt kulua vähintään viisi vuotta. Myös esimerkiksi levodopa-lääkitys pitää olla käytössä vähintään viisi kertaa päivässä, mutta siitä huolimatta vuorokauteen täytyy tulla 2,5 tuntia ns. OFF-aikaa, jolloin oireet tulevat takaisin.
 
Yksi kolmasosa tutkimuspotilaista saa lumelääkettä ensimmäisen puolen vuoden aikana. Suunnitellussa puolen vuoden jatkotutkimuksessa kaikki saisivat CDNF:ää.
 
Lääkeaine infusoidaan suoraan aivoihin
 
CDNF on proteiini, jota löytyy luonnollisesti ihmiskehosta. Sitä ei voida kuitenkaan antaa pillerin tai pistoksen muodossa, koska keho ei pysty kuljettamaan proteiinia aivoihin. Tutkimuksessa testataankin samalla lääkkeenantojärjestelmää, jossa CDNF infusoidaan suoraan aivoihin kuukauden välein.
 
- Kyseessä on pienikokoinen laitteisto, jonka katetrit neurokirurgi asentaa aivoihin leikkauksessa. Toistaiseksi vastaavaa laitteistoa on käytetty yksittäistapauksissa hankalien aivosyöpien hoidossa, jolloin sytostaatit on voitu annostella suoraan kasvaimeen, selvittää Scheperjans.
 
Laitteisto poistetaan osittain potilailta tutkimuksen jälkeen.
 
- Suurin osa dopamiinista tuotetaan mustassa tumakkeessa keskiaivoissa. Parkinson-potilaiden oirekuva johtuu tyvitumakkeiden dopamiinivajauksesta. Sen vuoksi kaksi katetria asennetaan molemmin puolin aivoja yhteen tyvitumakkeeseen, putameniin, kertoo neurokirurgi Riku Kivisaari.
 
Koko päivän kestävässä leikkauksessa käytetään apuna robottia viemään katetrit oikeisiin maalipisteisiin. 
 
Toiveena Parkinsonin tautia hidastava lääke
 
Eläinkokeiden perusteella toiveet potentiaalisesta Parkinsonin tautia hidastavasta uudesta lääkkeestä ovat korkealla.
 
- Jos kaikki menee hyvin nyt tehtävässä ja mahdollisissa sitä seuraavissa kliinisissä lääketutkimuksissa, lääkkeen voisi saada rutiinikäyttöön jopa vuoteen 2025 mennessä, arvioi Scheperjans.

Yhteyshenkilöt

Filip Scheperjans, neurologian erikoislääkäri
HYKS Neurologia
040 779 1575

Riku Kivisaari, osastonylilääkäri
HYKS Neurokirurgia
050 427 2894

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Tietojärjestelmähäiriöistä on otettu opiksi11.1.2019 10:21Tiedote

Onnettomuustutkintakeskus julkaisi 11.1.2019 tutkintaselostuksen HUSissa marraskuussa 2017 tapahtuneista tietojärjestelmähäiriöistä. HUSissa oli 7.-8.11.2017 laaja tietoliikenteen häiriötilanne, joka vaikutti muun muassa potilastietojärjestelmien toimintaan. - Tilanne oli vakava ja vaikutusalue oli laaja. Sairaaloiden toimintaa kyettiin pääosin jatkamaan, vaikka osa ajanvarausvastaanotoista jouduttiin perumaan. Tilanne pysyi hallinnassa ja henkilökunta toimi ohjeistuksen mukaisesti, sanoo HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi. Tapahtuneesta on kulunut runsas vuosi. Tapahtuneen jälkeen myös HUSissa tehtiin selvityksiä ja käynnistettiin toimintavarmuutta parantavien toimenpiteiden tekeminen. Myös valmiutta vastaavien ongelmien kohtaamiseen on parannettu. Henkilökunnan kanssa on käyty läpi jatkuvuussuunnitelmia. Uuden potilastietojärjestelmä Apotin suunnittelussa ja ohjeistuksessa on huomioitu tapahtumasta saatuja oppeja. HUS Tietohallinnossa on uusittu toimintaprosesseja, ohjeistusta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme