Metsäteollisuus ry

Suomalaisilla on entistä myönteisempi näkemys metsäteollisuudesta

Jaa

Suomalaisen metsäteollisuuden maine kansalaisten mielissä on parantunut viime vuosina. Näkemykset metsäteollisuuden roolista niin työllistäjänä, vientiteollisuudessa, verojen maksajana ja aluetalouden vahvistajana, suomalaisen hyvinvoinnin rakentajana kuten myös ilmastonmuutoksen torjunnassa arvioidaan nyt selvästi merkittävämmäksi kuin vuonna 2018, jolloin tehtiin vastaava kyselytutkimus.

Taloustutkimus haastatteli elokuussa lähes 3000 henkilöä Metsäteollisuus Ry:n toimeksiannosta. Kyselytutkimuksen päätulos on, että suomalaisilla on entistä myönteisempi näkemys metsäteollisuudesta, ja jo aiemmin hyvä maine on entisestään vahvistunut. Näkemykset metsäteollisuuden roolista niin työllistäjänä, vientiteollisuudessa, verojen maksajana ja aluetalouden vahvistajana sekä suomalaisen hyvinvoinnin rakentajana arvioidaan nyt selvästi merkittävämmäksi kuin kolme vuotta sitten.


- Metsistä ja metsäteollisuuden roolista on käyty viime vuosina ajoittain kiivastakin keskustelua julkisuudessa. On kiinnostavaa huomata, että tämä keskustelu on entisestään vahvistanut metsäteollisuuden hyvää mainetta Suomessa, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.


Myös näkemykset metsäteollisuuden tavasta kohdella metsiä ja niiden monimuotoisuutta vastuullisesti ovat muuttuneet aiempaa myönteisemmiksi. Metsäteollisuudella arvioidaan olevan aikaisempaa suurempi rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.


- Paljon on tapahtunut sitten vuoden 2018, jolloin tehtiin edellinen vastaava kyselytutkimus. Ilmastonmuutos on toki ollut tiedossa jo vuosikymmeniä, mutta oikeastaan vasta syksyllä 2018 julkaistu IPCC:n ilmastoraportti sysäsi keskustelun Suomessakin aivan uusille kierroksille. Tämä ”post-IPCC -aika” näkyy nyt kyselyssä, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen toteaa.


Tutkimustuloksia läpileikkaa kiinnostava vastaajien puoluekannatuksesta kumpuava ero. Näyttää siltä, että vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat lähtökohtaisesti kielteisemmin metsäteollisuuteen. Sen sijaan kaikkien muiden eduskuntapuolueiden kannattajien näkemykset ovat selvästi myönteisiä.


On myös mahdollista, että lisääntynyt kotimaanmatkailu on saanut entistä useamman kansalaisen ottamaan omakohtaista tuntumaa metsiin ja ymmärtämään metsien merkitystä.


- Enää ei ehkä olla aivan niin vieraantuneita metsien arkitodellisuudesta kuin aikaisemmin ja paperitehtaiden sulkemisuutisista huolimatta metsäteollisuuden suurinvestoinnit ovat olleet omiaan vahvistamaan yhteiskunnallista ilmapiiriä, jossa metsien käytön merkitys ymmärretään, Rahkonen sanoo.


- Maineemme on parempi kuin mitä oma somekupla antaa hetkittäin ymmärtää. Ajoittain julkisuudessa leimahteleva voimakaskin kritiikki metsäteollisuutta kohtaan ei näytä ulottuvan laajoihin kansalaispiireihin. Suomalaisten vankka tuki metsäteollisuudelle vaikuttaa jatkuvan, Jaatinen summaa.


Taloustutkimus haastatteli 2883 henkilöä Metsäteollisuus Ry:n toimeksiannosta elokuussa 2021. Kysely tehtiin internetpaneelissa, ja otos edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä. Tulokset painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaaviksi. Virhemarginaali on noin 1,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. Vastaava kyselytutkimus on tehty aikaisemmin vuonna 2018.

Lisätietoja:

Timo Jaatinen, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry, p. 09 132 6600, timo.jaatinen@forestindustries.fi

Juho Rahkonen, tutkimusjohtaja, Taloustutkimus, p. 010 758 511, juho.rahkonen@taloustutkimus.fi

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 100 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

Internet: www.metsateollisuus.fi
Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus

________________________________________________________________________

Internet: www.forestindustries.fi

Finland is one of the world's largest producer of pulp, paper and paperboard in addition to being one of Europe's largest producers of sawn timber. The forest industry directly and indirectly employs approximately 100,000 Finns. The industry's multiplier effects extend broadly into surrounding society. Finland has a unique opportunity to pioneer the bioeconomy thanks to the abundant forest resources, sustainable forestry practices and the first-rate expertise and competence of the forest cluster as a whole.

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Metsäteollisuus hidastaa ilmastonmuutosta9.8.2021 15:00:37 EEST | Tiedote

IPCC:n raportin mukaan ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä ei ole edetty riittävän ripeästi. Raportissa alleviivataan päästöjen alasajon välttämättömyyttä. Suomi on omalta osaltaan ilmastonmuutoksen hidastamisen kärkimaita. Metsäteollisuudella ja -taloudella on tärkeä ja vahvasti myönteinen rooli asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa. Metsäteollisuuden tuotteet korvaavat tuotteita, joiden valmistus aiheuttaa enemmän fossiilisia päästöjä. Lisäksi kasvavat ja hyvin hoidetut metsät hillitsevät ilmastonmuutosta.

EU:n metsästrategia otti askeleita parempaan suuntaan16.7.2021 11:20:45 EEST | Tiedote

Euroopan komissio julkisti odotetun metsästrategiansa, jossa ilmaistu tavoite eurooppalaisten metsien vaalimisesta on tärkeä. Aiemmin metsäsektorille hyvin haasteellinen strategia muuttui valmistelun loppuvaiheessa parempaan suuntaan. Strategia jää kuitenkin ristiriitaiseksi. Se nostaa vahvemmin esiin puupohjaisten tuotteiden ilmastohyödyt, mutta samaan aikaan jarruttaa metsien käyttöä. On myönteistä, että kansallisen metsäpolitiikan rooli tuodaan aiempaa selvemmin esille, vaikka komissio edelleen uhkaa nipistää palan metsiä koskevaa päätösvaltaa pois Suomesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme