Helsingin yliopisto

Suomalaisille kolme kunniamainintaa kemian etäolympialaisissa

Jaa

Suomalaiset opiskelijat nappasivat kolme kunniamainintaa kemian olympialaisissa, jotka järjestettiin etätapahtumana 25.7-2.8.2021. Normaalista poiketen tämän vuoden kilpailussa ei ollut mukana kokeellista osuutta, joka on perinteisesti ollut suomalaisten vahvuus.

Suomen joukkue työskenteli japanilaisten järjestäjien suunnitteleman teoriakokeen parissa Helsingin yliopiston kemian osaston tiloissa ohjaajinaan yliopistonlehtori Miia Mäntymäki, yliopisto-opettaja Kjell Knapas sekä tohtorikoulutettava Juulia Talvitie. Kokeellisen osan puutteesta huolimatta Suomen tulos oli mainio, myös verrattuna muihin Pohjoismaihin. Tänä vuonna Pohjoismaista parhaiten menestyi Tanska kahdella pronssillaan.

Suomen joukkueen parhaat pisteet keräsi Aku Hertell (Klaukkala) Ressun lukiosta. Kunniamainintaan ylsivät myös Samuel Klaver (Vantaa) Ressun lukiosta ja Henri Kärpijoki (Turku) Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukiosta. Joukkueen täydensi Otto Keronen (Espoo) Otaniemen lukiosta. Kisan kaikki neljä parasta osallistujaa tulivat tällä kertaa Kiinasta.

Kemian olympialaiset on alle 20-vuotiaille nuorille tarkoitettu kilpailu, johon perinteisesti kuuluu sekä teoriatehtäviä että laboratoriotöitä. Olympialaiset järjestettiin nyt 53. kertaa, ja jo toista kertaa etäkilpailuna. Järjestäjämaana toimi Japani, ja kisaan osallistui yhteensä 312 oppilasta 79:stä maasta. Tänä vuonna teoriakokeessa laskettiin mm. vedyn adsorption ja absorption kinetiikkaa metallipinnalla, pohdittiin sinkki-ilma-pariston toimintaa Fuji-vuoren huipulla, ihmeteltiin hiilidioksidin säilömistä huokoiseen koordinaatiopolymeeriin ja määritettiin synteesireittejä epäbentsenoidisille aromaattisille yhdisteille.

Suomen kilpailijoita on valmentanut Helsingin yliopiston kemian osasto, ja toiminnan rahoituksesta vastaa Opetushallitus. Joukkue valittiin lukiolaisille suunnatun MAOL:n kemiakilpailun ja Helsingin yliopiston kemian osaston järjestämän jatkovalmennuksen perusteella.

Lisätietoja: Kjell Knapas, Helsingin yliopisto, puh. 0504358824, kjell.knapas@helsinki.fi

53rd International Chemistry Olympiad, Osaka, Japan 25.7-2.8.2021

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme