Mellakka Helsinki

Suomalaisinnovaatio: Hertta-sydäntesti ennustaa nyt myös diabetesriskiä

Jaa

Laajentunut Hertta-testi sopii erityisen hyvin ennaltaehkäisevään käyttöön. Jos riski on kohonnut, elämäntapoja muuttamalla tai lääkityksellä voidaan estää sydänkohtaus tai diabeteksen puhkeaminen.

Suomalaisen lääketieteen diagnostiikkayritys Zoran Hertta-testi laajenee. Jatkossa testillä voi ennustaa sydänriskin lisäksi myös riskiä sairastua tyypin II diabetekseen.

”Laajennus perustuu Zoran yhdessä suomalaisten ja norjalaisten kumppaneiden kanssa analysoimiin näytesarjoihin, jotka kattavat yli 10 000 henkilöä. Hertan laajennus on tulossa terveydenhuollon käyttöön lähiviikkoina”, Zora Biosciences Oy:n toimitusjohtaja Reini Hurme sanoo.

Laajentunut Hertta-testi sopii erityisen hyvin ennaltaehkäisevään käyttöön. Sen avulla on mahdollista yhdellä testillä määrittää sydänkohtaus- ja diabetesriski. Jos riski on kohonnut, elämäntapoja muuttamalla tai mahdollisesti lääkityksellä voidaan estää sydänkohtaus tai diabeteksen puhkeaminen.

Suomessa noin 300 000 ihmisellä on kakkostyypin diabetes. Lisäksi noin 150 000 ihmistä sairastaa diabetesta tietämättään. Yksistään diabeteksen hoitoon menee noin 15 prosenttia Suomen terveydenhuollon menoista. ”Sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes ovat suuri kansanterveydellinen ongelma ja niiden ennaltaehkäisyssä olisi Suomessa parantamisen varaa. Hertalla voidaan helposti yhdellä testillä määrittää näiden molempien sairauksien riski. Tämän vuoksi kansanterveydellinen potentiaali on huomattava”, Hurme sanoo.

Zora on patentoinut kaikki testinsä, mikä suojaa niiden käyttöä ja mahdollistaa lisenssikaupan kansainvälisillä markkinoilla. Diabetes on maailmanlaajuinen ongelma. Nykyisin diabetesta sairastaa 415 miljoonaa ihmistä ja vuonna 2040 määrän on ennustettu nousevan 642 miljoonaan.

Hertta-testi perustuu verinäytteestä tehtävään CERT-analyysiin, jossa mitataan veren keramidimolekyylien pitoisuuksia. Testin pääsee tekemään varaamalla ajan suoraan laboratorioon tai ensin lääkärille ja pyytämällä lähetteen testiin. Verinäyte otetaan lääkäriaseman laboratoriossa, minkä jälkeen näytteet analysoidaan Zoran laboratoriossa Espoossa ja tulokset toimitetaan lääkärikeskuksille. Niiden valmistuttua keskustellaan tuloksista ja mahdollisista jatkotoimenpiteistä lääkärin kanssa.

Noin vuosi sitten lääkäriasemien ja laboratorioiden käyttöön tullut Hertta-sydänkohtausriskitesti mittaa sydänkohtauksen todennäköisyyttä huomattavasti tarkemmin kuin perinteisesti käytetyt kolesterolimittaukset. Testin otti ensimmäisenä käyttöön huolellisten testausten jälkeen yhdysvaltalainen Mayo klinikka. Suomessa testi on saatavilla Mehiläisen, Terveystalon, Aavan, Pihlajalinnan ja Synlabin lääkäriasemilta. Zoran tavoitteena on saada sydänkohtaus- ja diabetesriskitesti pian käyttöön myös julkisessa terveydenhuollossa Suomessa.

Fakta Zora Biosciences 

Zora Biosciences on yksityinen suomalainen diagnostiikkayritys, jonka laboratorio sijaitsee Espoossa. Kehitämme uusia diagnostisia testejä, jotka parantavat tautien ennustamista ja diagnosointia sekä vähentävät terveydenhuollon kuluja.

Massaspektrometriateknologiamme mahdollistaa äärimmäisen tarkan molekyylien analyysin suurellekin määrälle näytteitä. Validoimme diagnostiset merkkiaineet laajoilla hyvin karakterisoiduilla kliinisillä tutkimusaineistoilla. Suojaamme merkkiaineet ja diagnostiset testit patentoimalla. Pääasiallinen toimintamallimme on lisensoida immateriaalioikeudet kliinisille laboratorioille, jotka puolestaan tarjoavat testiä omalle asiakaskunnalleen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Santtu Parkkonen
0400911130
santtu@mellakkahelsinki.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mellakka Helsinki
Mellakka Helsinki
Pursimiehenkatu 29-31 A
00150 HELSINKI

info@mellakkahelsinki.fihttp://mellakkahelsinki.fi

Mellakka Helsinki on luova PR- ja viestintätoimisto.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mellakka Helsinki

Olli Osara luotsaa Black Eye -älypuhelinlinssit maailmalle – Lumilautailijoiden perustama yritys ylitti jo miljoonan euron liikevaihdon12.3.2018 09:14Tiedote

Tiedote 12.3.2018 Helsinkiläinen Eye Caramba Oy on kiinnittänyt toimitusjohtajakseen Olli Osaran. Osara tunnetaan pitkästä urastaan Suunnolla muun muassa liiketoimintajohtajana ja globaalina myyntijohtajana. Eye Caramba Oy suunnittelee, valmistaa ja myy kuvauslinssejä ja -tarvikkeita älypuhelinten kameroihin Black Eye -tuotemerkillä. Yrityksen ovat perustaneet skeittaaja ja ammattivalokuvaaja Arto Ekman sekä ammattilumilautailijat Eero Ettala ja Fredu Sirviö. Bisnesidea lähti tarpeesta pystyä jakamaan laadukasta kuvamateriaalia sosiaaliseen mediaan helposti ja reaaliaikaisesti. “Huomasimme, että kännyköiden kamerat alkoivat laadullisesti olemaan riittävän hyviä laskureissujen kuvaamiseen ja mahdollistivat myös kuvien ja videoiden nopean jakamisen. Ongelmaksi muodostui vain, että kohde oli aina joko liian kaukana tai liian lähellä. Aloimme kehittämään lisälinssejä, joilla kuvakulmat saatiin mahdollisimman samankaltaiseksi kuin mihin olimme tottuneet ammattikuvaajien kanssa”, Eero Ettala

Naperosta nautiskelijaksi – herkullisessa uutuuskirjassa kokataan koko perheelle19.2.2018 08:53Tiedote

Mitä syntyi, kun kolme äitiä, intohimoista kokkaajaa ja ruokabloggaajaa tapasivat toisensa? Syntyi ajatus ruokakirjasta, joka tarjoaa herkullisia ja terveellisiä sormiruokailuun sopivia reseptejä niin kiinteisiin ruokiin totutteleville vauvoille, taaperoille kuin koko perheelle. Syntyi teos, joka innostaa kokemattomankin kokin tarttumaan kauhaan ja kokeilemaan, miten helppoa ruoan laittaminen voi olla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme