Tapio

Suomalaisissa metsissä työskentelee paljon ulkomaisia kausityöntekijöitä – uusi perehdytysmateriaali edistää heidän työturvallisuuttaan ja ammattitaitoaan

Jaa
Metsäalan kausityöntekijöitä tulee Suomeen runsaasti muun muassa Virosta ja Ukrainasta. Ulkomaisten työntekijöiden osuus on kasvanut viime vuosina ja tulee lisääntymään myös tulevaisuudessa. Perusasioiden opastaminen esimerkiksi työturvallisuudesta, suomalaisen metsänhoidon käytännöistä ja työelämän pelisäännöistä työntekijöiden tuntemalla kielellä on tärkeää työn laadun ja työturvallisuuden edistämiseksi. Tapio laatii metsäalan ulkomaisen työvoiman käyttöön perehdytysmateriaalin istutus- ja raivaussahatöihin yhteistyössä laajan toimijajoukon kanssa Metsämiesten säätiön rahoittamassa ja Metsäkoulutus ry:n tukemassa hankkeessa.

Opastusta metsänhoitotöihin usealla kielellä

Tapion vetämässä hankkeessa tuotetaan ytimekäs ja visuaalinen opas, joka on helppo tulostaa työntekijöiden käyttöön. Opas käännetään englannin, venäjän, ukrainan ja viron kielille. Helposti omaksuttavan materiaalin avulla työntekijälle voidaan kiteyttää tärkeimmät laatuun ja työturvallisuuteen vaikuttavat asiat työmaalla. Opasmateriaalia voidaan hyödyntää myös metsäalan ammatillisessa opetuksessa.

Laaja yhteistyöryhmä edistää käytäntöön vientiä

Hankkeen suunnitteluun osallistettiin laaja joukko metsäalan ja työelämän toimijoita. Yhteistyön tavoitteena on lisätä hankkeen vaikuttavuutta ja saada materiaali tehokkaasti ulkomaalaista työvoimaa palkkaavien yritysten käyttöön. Materiaalin kokoamisvaiheessa kuullaan eri osapuolten kokemuksia siitä, mitä asioita ulkomaalaisten työntekijöiden kannalta on erityisen tärkeää painottaa. Materiaalissa tullaan nostamaan esille esimerkiksi työturvallisuusasiota ja suomalaiseen metsänhoitoon kuuluvia luonnonhoidon periaatteita.

Hankkeen rahoittavat Metsämiesten säätiö, Metsähallitus Metsätalous Oy, Tornator Oyj ja Yksityismetsätalouden työnantajat ry. Yhteistyössä ovat lisäksi mukana Teollisuusliitto, Metsäkoulutus ry, METO – metsäalan yrittäjät ry ja Metsäteollisuus ry. Loppuvuodesta 2022 valmistuva aineisto tulee avoimesti saataville Tapion verkkosivuille.

Lue lisää aiheesta hankkeen verkkosivuilta.

Lisätietoja

Tarja Anttila, asiantuntija, Tapio, tarja.anttila@tapio.fi, p. +358 29 432 6014
Ari Nieminen, asiantuntija, Tapio, ari.nieminen@tapio.fi, p. +358 29 432 6047
Kati Kontinen, johtava asiantuntija, Tapio, kati.kontinen@tapio.fi, p. +358 29 432 6003

Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä tapio.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.

 Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Metsämiesten säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi.

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tapio
Tapio
Maistraatinportti 4 A
00240 Helsinki

02 9432 6000https://tapio.fi

Tapio on metsän, luonnon ja paikkatiedon asiantuntija - metsäntuntija. Tarjoamme käytännön kokemukseen ja tutkimustietoon perustuvia asiantuntijapalveluita: luotettavaa tietoa, tehokkaita ratkaisuja sekä työvälineitä metsien kestävään hyödyntämiseen. Tapio jalkauttaa metsään ja luontoon liittyvää riippumatonta tietoa sekä toimintavaihtoehtoja metsänomistajien ja metsäammattilaisten käyttöön. Tapio kustantaa myös luontoaiheisia kirjoja. Tapio-konserniin kuuluvat emoyhtiö Tapio Oy sekä tytäryhtiö Tapio Palvelut Oy.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tapio

EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote

Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye