Helsinki Graduate School of Economics

Suomalaisista maailman paras talouskansa – uusi avoin verkkokurssi talouden perusteista tukee tavoitteeseen pääsemisessä

Jaa
Miten talous toimii? on ensimmäinen laaja suomenkielinen MOOC talouden vaikutuksista elämäämme.

Kansalaisten talousosaaminen vaatii päivittämistä. Nuoret haluaisivat oppia taloustaitoja nykyistä enemmän koulussa, kertoo tuore tutkimus. Ymmärrys talouden peruskäsitteistä on kateissa. Tällaisia otsikoita osuu mediassa jatkuvasti näkökenttäämme. Samaan aikaan ympärillämme tapahtuu suuria mullistuksia, joilla on joko merkittäviä taloudellisia seuraamuksia tai jotka ovat seurausta taloudellisen järjestelmän muutoksista. Vähäisimpänä niistä ei voi pitää ilmastokriisiä. Jotta voimme vaikuttaa ympäristöömme ja edistää yhteiskunnallista muutosta, meidän on ymmärrettävä, miten sen keskeinen osa, talous, toimii.

Taloustaitoja opetetaan Suomen kouluissa eri asteilla monella tavalla ja monella tasolla. Erityisesti toisen asteen opinnoissa on kuitenkin taloustieteen kurssin mentävä aukko. Aalto-yliopiston, Hankenin ja Helsingin yliopiston yhteinen Taloustieteen keskus Helsinki GSE onkin halunnut vastata haasteeseen nuorten talousosaamisen kohentamiseksi luomalla taloustieteen perusteiden kurssin.

”Suomalaisten taloustaidoissa on päivittämistä. Verkko-opinnot tuntuivat hyvältä mahdollisuudelta jättää yliopiston luentosalit taakse ja viedä opetus suoraan suurelle yleisölle. Haluaisimme Helsinki GSE:ssä nähdä, että suomalaiset olisivat maailman paras talouskansa. Nyt pitää vain ottaa ensimmäinen askel kohti sitä”, sanoo Helsinki GSE:n akateeminen johtaja Otto Toivanen kurssin tavoitteesta.

Miten talous toimii? on kaikille avoin verkkokurssi eli MOOC (Massive Open Online Course), joka tarkastelee talouden vaikutuksia elämäämme. Kurssi on rakennettu niin, että sen suorittamisesta on hyötyä kaikille taloudesta kiinnostuneille, mutta sisältöjä on rakennettu erityisesti lukiolaisia ajatellen.

Käytännönläheinen ja erittäin ajankohtainen, suomenkielinen verkkokurssi on jaettu seitsemään eri osaan. Luvuissa käsitellään niin talousjärjestelmiä ja niiden historiaa, markkinoiden toimintaa, sijoittamista ja pankkien toimintaa sekä talouskasvun syntyä ja suhdanteita. Temaattinen Globaalit haasteet -luku käy läpi ilmastonmuutokseen, väestön ikääntymiseen ja digijätteihin liittyviä erityisiä kysymyksiä talouden näkökulmasta. Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on hyvä yleiskäsitys talouden perusteista ja uusia työkaluja erilaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden hahmottamiseen.

Kurssin akateemiseen ryhmään kuuluivat Aalto-yliopistosta professorit Marko Terviö ja Juuso Välimäki sekä emeritusprofessori Matti Pohjola ja Helsingin yliopistosta professorit Niku Määttänen ja Jukka Pirttilä.

”Nopeasti ymmärsimme, että haluamme tehdä yhteistyötä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOLin kanssa, jotta saamme kurssista lukiolaisille mahdollisimman toimivan. Kokosimme lukio-opettajista ryhmän, jonka kanssa kävimme teemoja läpi ja sparrasimme sisältöjä. Viime kesänä käynnistimme lukio-opiskelijoiden testijakson, jolta saimme kurssista paljon kehittävää palautetta”, kertoo ryhmän vetäjä Juuso Välimäki.

Itsenäisesti opiskeltavalla kurssilla käydään läpi tarina talouden vaikutuksesta elämäämme. Sisällöt koostuvat tekstin lisäksi graafeista, kuvista, haastatteluista ja videoista. Taloustieteilijä Sixten Korkmanin videot avaavat opiskelijalle suhdannevaihtelujen ja ilmastokriisin taloudellisia syitä ja seurauksia.

”Luvuissa opittuja asioita testataan matkan varrella erilaisilla tehtävillä, pähkinöillä. Kun opiskelija on tehnyt kaikki pähkinät, hänen katsotaan suorittaneen kurssin hyväksytysti. Kurssisuoritus voidaan kirjata kahden opintopisteen arvosta joko Aallon tai Helsingin yliopiston avoimen yliopiston kautta. Toivomme, että mahdollisimman monella lukio-opiskelijalla olisi mahdollisuus hyväksilukea tämä kurssi myös lukion valinnaisena kurssina”, kertoo Helsinki GSE:n projektipäällikkö Jari Järvenpää.

Kurssi julkaistaan torstaina 14.10. ja osoitteessa talouskurssi.fi.

Katso myös Talouskurssin esittelyvideo, feat. Sixten Korkman:
https://youtu.be/IqvkNd4XgNk

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jari Järvenpää
Helsinki GSE:n projektipäällikkö
jari.jarvenpaa@aalto.fi
050 342 3736

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsinki Graduate School of Economics
Helsinki Graduate School of Economics

HELSINKI

https://www.helsinkigse.fi

Helsinki GSE on Aalto-yliopiston, Hanken Svenska handelshögskolanin sekä Helsingin yliopiston perustama taloustieteen tutkijakoulu ja tutkimusyksikkö. Se tarjoaa laadukasta koulutusta tulevaisuuden taloustieteilijöille perinteiset oppiainerajat ylittäen. Helsinki GSE tuottaa korkeatasoista tutkimusta, jolla on merkittävää tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta sekä Suomessa että kansainvälisesti.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsinki Graduate School of Economics

Suomalainen huippututkimus osoittaa: Koronarokotteiden antama epäsuora suoja osoittautui odotettua pienemmäksi4.3.2022 12:00:00 EET | Tiedote

Helsinki GSE:n Tilannehuone -tutkimusryhmän uudessa tutkimuksessa tarkastellaan mRNA-koronavirusrokotteiden vaikutuksia niin suorasti kuin epäsuorastikin terveydenhuollon työntekijöillä ja heidän rokottamattomilla perheenjäsenillään. Tutkimus vahvistaa rokotteiden vaikutuksen rokotetuille ja antaa uutta tietoa koronarokotteen epäsuorasta suojasta erityisesti rokottamattomien lasten osalta. Tutkimus julkaistiin arvostetussa Nature Communications -tiedelehdessä.

Helsinki GSE:n Tilannehuoneen selvitys: Rokotukset suojaavat lapsia tehokkaasti tartunnoilta – 11-vuotiailla jopa kaksinkertainen määrä tartuntoja 12-vuotiaisiin verrattuna23.12.2021 14:48:19 EET | Tiedote

Koronatalouden tutkimusryhmä Tilannehuoneen tänään julkaistuihin tietoihin perustuen mRNA-rokotteet näyttävät suojaavan hyvin tartunnoilta myös lapsia, jotka ovat rokotettuja. Tartuntatautitietojen perusteella voidaan nähdä, että 11- ja 12-vuotiaiden lasten tartunnat kehittyivät pitkälti samalla tavalla aina syksyyn 2021 asti. Rokotukset 12–15-vuotiaille lapsille alkoivat elokuussa, jonka jälkeen voitiin havaita 11-vuotiailla selkeästi enemmän tartuntoja kuin 12-vuotiaiden ikäryhmässä.

Dataa yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi analysoinut Tilannehuone ajetaan alas vuoden loppuun mennessä10.12.2021 14:15:13 EET | Tiedote

Taloustieteen keskus Helsinki GSE:n yhteistyössä VATT:n kanssa keväällä 2020 perustama koronatalouden tutkimusryhmä, Tilannehuone, päättää toimintansa vuoden 2021 loppuun mennessä. Yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta työllistänyt datatuotanto ajetaan alas vaiheittain, eikä tutkimusryhmä pysty vastaamaan enää uusiin selvityspyyntöihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye