Suomalaista ruoka-alan teemapäivää vietetään jälleen ympäri maailmaa
”Kilpipäivä lähti liikkeelle, kun yhdessä ravintola-alan toimijoiden kanssa pohdimme kuinka ravintolaan lähtemisen kynnystä voisi Suomessa madaltaa. Samalla päivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kertoa laadukkaiden raaka-aineiden merkityksestä ja Suomen suurimman gastronomisen järjestön toiminnasta” kertoo Suomen Paistinkääntäjät ry:n puheenjohtaja, valtavouti Ari Arvonen.
Kilpipäivän tarkoituksena onkin myös korostaa, että ympäri Suomea toimii lukuisia riippumattoman toimijan korkealuokkaisiksi arvioimia huipputason ravintoloita, vaikka kansainvälisissä ravintola-alan arvioinneissa keskitytään yleensä vain maamme muutamiin suurkaupunkeihin. Tunnustuksena korkeasta laadustaan ravintolat ovat saaneet kilven, jonka on myöntänyt maailman vanhin ja suurin kansainvälinen gastronominen järjestö Chaîne des Rôtisseurs – Paistinkääntäjät. Kilpi on myönnetty noin 90 ravintolalle sekä muutamille herkkumyymälöille Suomessa.
Kilpipäivää vietetään Suomessa monin eri tavoin. Yhteistä tilaisuuksille on, että ne ovat kaikille avoimia ja gastronomiaa korostavia. Ylivieskassa järjestetään esimerkiksi lasten ruokakulttuuritapahtuma, Lahdessa on teematori paikallisten ravintoloiden kanssa ja Tampereella järjestetään juhlaillallinen. Erikoistapahtumien lisäksi kilpiravintoloissa tarjoillaan teemamenuja. Lisäksi Paistinkääntäjien harrastaja- ja ammattilaisjäsenet myös opettavat, valmistavat ja maistattavat päivää varten suunniteltuja pienannoksia sekä antavat vinkkejä kotona helposti valmistettavaan laadukkaaseen ja maukkaaseen ruokaan kilpimyymälöissä. Tapahtumat ovat avoimia kaikille ja kaikki Suomen tapahtumat löytyvät alueiden kotisivuilta sivustolta www.rotisseurs.fi.
”Kilpipäivä on erinomainen esimerkki siitä, kuinka jokainen meistä voi osallistua Suomen gastronomian kehittämiseen. Maailman mittakaavassa Suomessa on poikkeuksellisen paljon ruoasta kiinnostuneita harrastajia, joilla on runsaasti annettavaa alan ammattilaisille, yrityksille ja muille toimijoille. Rakentava vuoropuhelu luo inspiraatiota ja auttaa kehittämään ruokakulttuuriamme”, Arvonen kannustaa.
Tapahtumia ruoan ympärillä Tampereelta Ranskaan ja Hawaiille
Lauantaina 22.4 vietetään gastronomian teemapäivää ympäri maailman kullekin maalle tyypilliseen tapaan. Juhlinta seuraa auringon kiertoa, joten päivä lähtee liikkeelle aamiaistapahtumasta Uudesta-Seelannista, etenee eri teematapahtumin Aasiassa ja Euroopassa ja päättyy illalliselle Cookin saarilla. Kansainvälinen päätapahtuma on Tampereella, jossa oppilaitosten kanssa yhteistyössä järjestettävä avoin illallinen kunnioittaa 100-vuotiasta Suomea.
”Gastronomiaa ja siihen liittyvää korkeaa ammattitaitoa kunnioitetaan päivän aikana maailmalla eri tavoin, kullekin alueelle ominaisella tavalla. Sosiaalisella medialla on kuitenkin merkittävä rooli eri maiden tilaisuuksien yhteen linkittämisessä. Toivomme, että saamme paljon kuvia juhlinnassa, ja kaikki sosiaalisen mediaan linkitetyt kuvat osallistuvat myös kansainväliseen kilpailuun kunhan ne ovat merkitty hastagilla #worldchaineday”, kertoo järjestön Chaîne des Rôtisseurs kansainvälisen hallituksen jäsen Ari-Pekka Parviainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ari Arvonen, Suomen valtavouti, p. 0500 703390, ari.arvonen@pp.inet.fi
Ari-Pekka Parviainen, kansainvälisen hallituksen jäsen, p. 040 737 6842, aripekka.parviainen@mac.com
Johanna Hornborg, Suomen viestintävastaava, p. 044 545 1262, finlande@rotisseurs.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande, Paistinkääntäjät ry, on Suomen merkittävin kansainvälinen gastronominen järjestö. Järjestön tavoitteena on kehittää Suomen ruoka-, juoma- ja ravintolakulttuuria yhteistyössä ammattilaisten ja harrastajien kanssa sekä kannustaa nuorten ammattilaiskokkien ja viiniammattilaisten kehittymistä. Kansainväliseen järjestöön kuuluu yli 25 000 jäsentä yli 80 maassa. Suomessa jäseniä on noin 1 900, joista 60 % on harrastajia ja 40 % ammattilaisia. www.rotisseurs.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Chaîne des Rôtisseurs Finlande
Kaksi uutta ravintolaa sai lokakuussa Chaîne des Rôtisseurs -ravintolakilven / Kuokkalan Kartano ja Ravintola OR18.10.2023 15:39:54 EEST | Tiedote
Jyväskylässä sijaitseva Kuokkalan Kartano ja Helsinkiläinen Hotelli Tornissa sijaitseva Ravintola OR ovat saaneet laadukkaasta gastronomiasta, hyvästä palvelusta ja kulinaaristen perinteiden erinomaisesta vaalimisesta kansainvälisen ruokajärjestön Chaîne des Rôtisseurs -kilven. Kilpi on osoitus aidosta intohimosta ruokaan, viineihin ja loistavaan asiakaspalveluun.
Poriin toinen Chaîne des Rôtisseurs -ravintolakilpi11.9.2023 15:14:02 EEST | Tiedote
Porin keskustassa, Eetu Salinin aukiolla sijaitsevalle Borg Kitchen & Barille myönnettiin lauantaina 9.9. kansainvälisen ruokajärjestön Chaîne des Rôtisseurs -kilpi. Kilpi on osoitus ravintolan gastronomian korkeasta tasosta, erinomaisesta palvelusta sekä alueellisten ja kulinaaristen perinteiden kehittämisestä.
Chaîne des Rôtisseurs Finlande 60vuotta23.8.2023 12:51:26 EEST | Tiedote
Chaîne des Rôtisseurs Finlande perustettiin 60 vuotta sitten, juhlakapituli järjestetään Tampereella 25–27.8. Kansainvälisesti suurin ja vanhin gastronominen järjestö Chaîne des Rôtisseurs perustettiin jo vuonna 1248, jolloin Ranskan kuningas Ludvig IX Pyhä antoi nuorten keittiö ammattilaisten tietojen ja taitojen kehittämiseksi julistuksen eri mestarikiltojen järjestämiseksi. Järjestön ensimmäinen suomalainen jäsen oli tamperelainen Jorma Soiro vuonna 1963. Järjestön perustamiseen Suomessa vaikutti erityisesti kolme henkilöä Jorma Soiro, Onni Salo sekä Armas J.Pulla.
Lappiin toinen Chaîne des Rôtisseurs myymäläkilpi21.8.2023 15:48:26 EEST | Tiedote
Sodankylän Sattasessa sijaitsevalle Lapin Gourmetkokkien herkkupuodille myönnettiin lauantaina kansainvälisen ruokajärjestön Chaîne des Rôtisseurs -kilpi. Kilpi on osoitus korkeasta tasosta ja osaamisesta.
Sahanlahti Resortin Ravintola Koskivahdille ravintola-alan Chaîne des Rôtisseurs -kilpi25.5.2023 11:47:30 EEST | Tiedote
Puumalassa, välkehtivän sinisen Saimaan rannalla sijaitsevan Sahanlahti Resortin Ravintola Koskivahdille myönnettiin viime viikonloppuna Chaîne des Rôtisseurs -kilpi. Kilpi on osoitus ravintolan korkeasta tasosta, pitkäjänteisestä ammattitaidon jatkuvasta kehittämisestä sekä ammattitaitoisesta salihenkilökunnasta.