Asuntomessut

Suomalaisten ihannekoti on nyt energiaomavarainen

Jaa

Asumisen ihanteet -tutkimuksen uusimmat tulokset kertovat energiaomavaraisuuden tärkeyden merkittävästä kasvusta. Epävarmat ajat myös vähentävät suomalaisten muuttohaluja ja lisäävät tyytyväisyyttä erityisesti nykyisen kodin sijaintiin.

Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen
Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen

Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita. Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna.

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa. Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 % haluaa, että työmatkaan menee korkeitaan puoli tuntia.

Ukrainan sodan vaikutus näkyy ennen kaikkea energiakysymyksissä

Yli viidennes kyselyyn vastannaista on pohtinut oman kodin energiaomavaraisuutta. Lähes 70% toivoo kodiltaan energiaomavaraisuutta (vuonna 2021 luku oli 58 %) ja yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun.

"Rakennus- ja sisustusvinkkien lisäksi tänä vuonna Naantalista tullaan varmasti hakemaan mallia energiaremontteihin" uskoo Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Anna Tapio ja jatkaa "Lounatuulessa nähdään edistyksellisiä energiaratkaisuja niin oman aurinkovoimalan kuin älymuuntamonkin muodossa. Lisäksi alueella on hyödynnetty erinomaisen hyvin sekä maalämpöä että -viilennystä. Alue on mielenkiintoinen niin ammattirakentan kuin asukkaankin kannalta."

Oma koti on maailman myllerrysten keskellä turvasatama ja rauhoittumispaikka. Kodin nykyiseen  sijaintiin täysin tyytyväisiä on aiempaa enemmän. Muilta osin tyytyväisyys nykyiseen asuntoon on hieman laskenut.

"Näen tämän niin, että ihmisten kodinrakentamis- ja remonttihalut ovat ennallaan tai jopa nousussa, mutta hankintoja tehdään nyt erityisen huolellisesti harkiten. Asuntomessut on oiva paikka kerätä ideoita, vertailla vaihtoehtoja ja siten rakentaa vankat perusteet omille valinnoille. Messukodeissa erilaisia ratkaisuja ja materiaaleja pääsee tutkimaan aidossa ympäristössä kokonaisvaltaisesti kaikilla aisteilla havainnoiden. Lisäksi messuvierailun jälkeen koteihin voi palata nettisivuillamme, eli voi kiertää koteja virtuaalisesti ja tutkia yksityiskohtia vielä tarkemmin" toteaa Anna Tapio.

Asuntomessut Naantalin Lounatuulessa Luonnonmaan saarella avautuvat huomenna 15. heinäkuuta ja ovat avoinna joka päivä kello 10-18, elokuun 14. asti. Torstaisin alueella kuullaan myös elävää musiikkia ja tapahtuma on auki klo 20.30 asti.

Lounatuulessa on esillä yli 30 erilaista messukotia sekä ennennäkemättömän luonnonmukaisia metsäpihoja ja älykkäitä ratkaisuja esimerkiksi energian varastointiin. Lisäksi Asuntomessu-lipulla pääsee tutustumaan myös messualueen rannassa sijaitsevaan venenäyttelyyn.

Finländarnas idealhem är nu självförsörjande i fråga om energi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen
Kaksipuoleiset aurinkopaneelit muodostavat Asuntomessujen ranta-alueelle katoksen. Kuva: Krista Keltanen
Lataa
Messukodeissa valmistaudutaan sähköiseen liikenteeseen.
Messukodeissa valmistaudutaan sähköiseen liikenteeseen.
Lataa
Lähiluonto syleilee messukoteja, pihat ovat luontoa kunnioittavia metsäpihoja. Kuva: Krista Keltanen
Lähiluonto syleilee messukoteja, pihat ovat luontoa kunnioittavia metsäpihoja. Kuva: Krista Keltanen
Lataa
Isot ikkunat tuovat luonnon osaksi kotien tunnelmaa. Kuva: Krista Keltanen
Isot ikkunat tuovat luonnon osaksi kotien tunnelmaa. Kuva: Krista Keltanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Asuntomessut

Mitä digi voisi olla. -ideakilpailun voittajaksi Smart Home Designer12.8.2022 11:14:51 EEST | Tiedote

Mitä digi voisi olla. -kilpailun 10 000 € palkintopotti ja mahdollisuus oman idean kaupalliseksi jatkojalostamiseksi houkuttelivat seitsemän tiimiä mukaan kilpailuun. Voittajaksi selviytyi digitaalinen älykodin suunnittelupalvelu Smart Home Designer. Voittajan valinnasta vastasivat ABB:n, Abloy Yalen, Genelecin ja Schneider Electricin sekä kilpailun järjestäjän KIRAHubin ja Suomen Asuntomessujen edustajista koostunut tuomaristo.

Työtehoseura arvioi Naantalin messukotien keittiöt28.7.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Tämän vuoden messukodeissa nähdään tyylikkäitä ja vähäeleisiä avokeittiöitä, joissa keittiö-, ruokailu- ja oleskelutilat ovat samaa tilaa ja talojen kokoon nähden sopivan kokoisia. Ruokailutilat ovat väljiä ja keittiöiden toiminnallisuus on kautta linjan melko hyvä. Työtehoseuran arvioijien mukaan messujen kokonaisuudessaan toimivin keittiö löytyy Rauhalanrinteestä. Lapsiperheelle suunnitellun talon keittiön jokainen yksityiskohta on tarkan harkinnan tulosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme