Oulun yliopisto

Suomalaistutkijat mukaan kansainväliseen huippuhankkeeseen etsimään pimeää ainetta avaruudesta

Jaa
Oulun yliopiston kosmisen säteilyn tutkimusryhmä on kutsuttu mukaan tunnettuun laajaan kansainväliseen avaruustutkimushankkeeseen AMS-02, jonka tavoitteena on löytää kokeellisia mitattavia todisteita pimeästä aineesta ja antimateriasta avaruudessa. Onnistuessaan tutkimus vastaa moniin avaruusfysiikan, astrofysiikan, kosmologian ja teoreettisen fysiikan peruskysymyksiin.

AMS-02, Alpha Magnetic Spectrometer, on edistynein avaruuden kosmisen säteilyn tutkimuslaite. Se on 8,5 tonnia painava spektrometri, joka on asennettu Maata kiertävän Kansainvälisen avaruusaseman (ISS) kylkeen sen ulkopuolelle.

AMS-02 kerää tauotta tietoa rekisteröimistään avaruuden ja kosmisen säteilyn sisältämistä hiukkasista ja lähettää niistä dataa Maahan. AMS-02 kuljetettiin ja asennettiin paikoilleen keväällä 2011. Tähän mennessä se on rekisteröinyt yli 130 miljardia kosmisen säteilyn sisältämää hiukkasta.

Oulun yliopiston kosmisen säteilyn tutkimusryhmä kutsuttiin mukaan tutkimushankkeeseen erityisesti Auringosta peräisin olevan kosmisen säteilyn huippuasiantuntijoina. Alueen osaaminen on tärkeää, jotta AMS-02:sta saadut mittaustulokset ja data osataan tulkita oikein. Ryhmään kuuluvat professori Ilya Usoskin ja tohtori Stepan Poluianov ja he toimivat yhteistyössä Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorion ja Avaruusilmaston tutkimusyksikön kanssa.

”Yhteistyö tarjoaa meille tilaisuuden osallistua moderneimpaan mahdolliseen kokeelliseen avaruustutkimukseen ja suoran pääsyn tutkimusdataan. Se taas avaa meille mahdollisuuden läpimurtoon tutkimuksessa ja ainutlaatuisen kokemuksen uusimmasta data-analyysista”, iloitsee professori Usoskin. Ryhmä tulee myös avustamaan datansiirtoa Euroopan hiukkastutkimuskeskuksessa CERN:ssa.

AMS-02-hanketta toteuttavat maailman johtavat tutkimuslaitokset, Massachusetts Institute of Technology MIT ja Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN. Johtajana toimii Nobel-palkittu fyysikko, professori Samuel C.C. Ting.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Ilya Usoskin, Oulun yliopisto, Avaruusilmaston tutkimusyksikkö puh. 0294 48 1377, sähköposti: Ilya.Usoskin@oulu.fi


Johtaja Esa Turunen, Oulun yliopisto, Sodankylän geofysiikan observatorio, puh. 050 5662 264, sähköposti: Esa.Turunen@oulu.fi


Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye