Jyväskylän yliopisto

Suomalaisvanhemmat näkevät yhteiskunnan asettavan epärealistisia odotuksia vanhemmille

Jaa

Vanhempien omat käsitykset ihannevanhemmasta poikkeavat koetuista yhteiskunnan ihanteista, selviää Jyväskylän yliopiston Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät (VoiKu) -tutkimushankkeen tuloksista.

Tutkimuksessa sekä äidit että isät luonnehtivat ihannevanhempaa rakastavana, kärsivällisenä ja kuria pitävänä vanhempana. Vanhemmat katsoivat yhteiskunnan käsityksen ihannevanhemmuudesta sisältävän ristiriitaisia ominaisuuksia ja suorituskeskeisyyttä, sekä ihanteen taloudellisesta menestyksestä. Yhteiskunnan nähtiin ihannoivan vanhempaa, joka on yhtäältä urasuuntautunut, kouluttautunut, varakas ja aikaansaava, mutta toisaalta myös läsnä oleva ja epäitsekäs. Yhteiskunnan nähtiin myös asettavan vanhemmille epärealistisia, kaikkivoipaisuuteen viittaavia ihanteita.

– Aikaisemmissa tutkimuksissamme olemme havainneet, että koetut ulkoapäin tulevat odotukset ovat keskeinen vanhempana uupumisen taustalla vaikuttava tekijä. Nyt raportoidut tulokset antavat lisätietoa siitä, mitä nämä ulkoapäin tulevat odotukset vanhempien itsensä kokemina ovat. Suorituskeskeisten arvojen esiintyminen yhteiskunnan vaateina on ilmiö, jota on syytä tutkia jatkossa laajemminkin, professori Kaisa Aunola ja dosentti Matilda Sorkkila pohtivat.

Mielenkiintoisia kysymyksiä esimerkiksi ovat, mistä koetut yhteiskunnan ihanteet kumpuavat ja missä määrin omien ja koettujen yhteiskunnan ihanteiden ja arvojen välinen ristiriita vaikuttaa paitsi vanhempana uupumisen taustalla, myös laajemmin yhteiskunnassa vaikkapa työ- tai koulu-uupumuksen taustalla.

– Yllättävää oli, että tutkimuksessa äitien ja isien omat käsitykset ihanneäidistä ja ihanneisästä olivat hyvin samankaltaisia. Myöskin äitien ja isien kokemukset yhteiskunnan ihanteista olivat pitkälti yhteneviä. Erot ihanteissa tulivat näkyviin nimenomaa omien ja yhteiskunnan ihanteiden välillä, ei niinkään äitien ja isien välillä, Juuli Halonen toteaa tutkimuksen tuloksista.

– On kuitenkin hyvä huomioida, että vanhemmat ovat osaltaan myös itse luomassa näitä yhteiskunnan ihanteita, eli he eivät ole näistä täysin irrallisia, Halonen jatkaa.

– Koska vanhempien kokemukset ulkoapäin asetuista yhteiskunnan odotuksista voivat olla riskitekijä vanhempien hyvinvoinnille ja vanhemmuudelle, perheiden kanssa toimivien ammattilaisten olisi tärkeä ottaa odotukset ja näiden mahdollinen epärealistisuus puheeksi vanhempien kanssa keskusteltaessa, Aunola korostaa.

Keväällä 2018 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi 1431 suomalaisvanhempaa eri puolilta Suomea. Vanhempien käsityksiä ihannevanhemmasta sekä yhteiskunnan vanhemmille asettamista ihanteista analysoitiin temaattista ja määrällistä analyysiä hyödyntäen. Tutkimus on vertaisarvioitu ja julkaistu Psykologia-lehdessä.

Artikkeli: Halonen, J., Rintala, R., Sorkkila, M., Rönkä, A., & Aunola, K. (2021). Suomalainen ihannevanhempi: Vanhempien käsitykset ihannevanhemman ominaisuuksista sekä yhteiskunnan ihanteista vanhemmuudelle. Psykologia, 56(3), 304-318.

Lisätietoja:

Professori Kaisa Aunola
kaisa.aunola@jyu.fi
+358 408053481

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija

kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Lataa
Professori Kaisa Aunola. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto
Professori Kaisa Aunola. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kaikkien liikkuminen ei vähene nuoruudessa - eri suuntaisista liikkumisen poluista uutta tutkittua tietoa2.7.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa Jyväskylän yliopiston pitkittäistutkimuksessa löydettiin viisi erilaista liikkumisen muutosryhmää 15 ja 19 ikävuoden välillä. Aktiivisuuden säilyttäjät jatkoivat muita tyypillisemmin urheiluseuraharrastustaan nuorena aikuisena. Inaktiivisuuden säilyttäjät eivät yleensä kulkeneet koulu- ja työmatkoja itse aktiivisesti liikkuen.

Digijätit vievät kansallisilta toimijoilta markkinoita ja verotuloja29.6.2021 08:25:28 EEST | Tiedote

Suomi joutuu kohtaamaan globaalin digitaalisen talouden haasteet. Suuret monikansalliset yritykset valtaavat markkinoita paikallisilta toimijoilta ja kokonaisia talouden aloja siirtyy digitaalisena pois Suomesta. Esimerkkejä löytyy muun muassa luovilta aloilta, taksipalveluista, asuntojen käyttämisestä majoitukseen, mainonta-alalta ja e-kaupasta. Globaalit toimijat ovat ottaneet merkittävän osan Suomen markkinoista ja palveluita toteutetaan pilvipalveluina, jotka jäävät verotuksen ulottumattomiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme