Metsäteollisuus ryMetsäteollisuus ryMetsäteollisuus ry

Suomeen tarvitaan tervettä keskustelua teollisuuden kilpailukykytekijöistä

Jaa

Tuoreen kartoituksen mukaan Suomella on vientiteollisuuden näkökulmasta useita vahvuuksia kansainvälisessä kilpailussa. Näitä ovat esimerkiksi vakaa yhteiskunta ja hyvin koulutetut kansalaiset. Tästä huolimatta teollisuuden investointien, kannattavuuden ja tavaraviennin kehitys laahaa moneen kilpailijamaahan verrattuna jäljessä. Mitä Suomen kilpailijamaissa tehdään - ja onko sillä väliä?

Pöyry Management Consulting Oy selvitti tilasto- ja aineistoanalyysien sekä yrityshaastatteluiden avulla valittuja kilpailukykytekijöitä, jotka katsottiin vientiteollisuuden näkökulmasta olennaisiksi ja yhteiskunnallisen keskustelun näkökulmasta kiinnostaviksi. Kartoituksen tarkoitus ei ollut laittaa valtioita paremmuusjärjestykseen vaan avata näkymiä teollisuuden kohtaamaan todellisuuteen kansainvälisessä kilpailussa.

Suomen keskeisissä kilpailijamaissa pyritään parantamaan teollisuuden toimintaympäristöä ja houkuttelemaan investointeja maahan useilla eri tavoilla. Teollisuuden menestymiseen vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi hallitusohjelmien linjaukset, veroratkaisut, tuet sekä politiikan ennustettavuus ja vientipainotteisuus. Haastateltujen yritysten mielestä hallituspolitiikka suuntaa ja luo edellytyksiä yritystoiminnalle. Siksi kansainvälisesti kilpailukykyisen toimintaympäristön merkitys teollisten investointien ohjautumiselle pitäisi Suomessa nostaa nykyistä paremmin esille. Haastatellut yritykset näkevät Saksan vahvistavan investointihalukkuutta pitkäjänteisellä ja teollisuusmyönteisellä politiikalla. Ruotsin vahvuudeksi koetaan politiikan vientipainotteisuus ja teollisuuden kuuleminen yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Saksan hallitusohjelmista huokuu voimakkaasti teollisuusmyönteinen tahtotila. Esimerkiksi vuoden 2018 hallitusohjelmassa todetaan, että teollisuus on investointien, innovaatioiden ja työllisyyden edistäjänä saksalaisen talouden vahva ydin. Helmikuussa 2019 julkaistu ja vuoteen 2030 ulottuva Saksan teollisuusstrategia tavoittelee teollisen johtoaseman säilyttämistä. Strategian mukaan ilman teollisuuden työpaikkoja Saksa ei voi säilyttää korkeaa koulutuksen, sosiaaliturvan, terveyden ja infrastruktuurin tasoa. Saksan ja Ruotsin teollisuusohjelmat (Plattform Industrie 4.0, Smart industri) ovat yhdistäneet talouden, järjestöjen, tieteen, ammattiliittojen ja politiikan tekijöitä käsittelemään teollisuuden uudistumista. Suomen hallitusohjelmista ei ole ollut luettavissa vastaavaa, pitkälle ulottuvaa teollisuuspoliittista tahtotilaa kuin Saksassa, vaikka nykyisessä hallitusohjelmassa kilpailukykyhuoli on kiitettävästi tunnistettu.

Osaaminen ja innovaatiot menestyvät, jos ne johtavat tuotannolliseen tai muuhun liiketoimintaan. Usein ne rakentuvat jo olemassa olevan tuotannon päälle. Uudistava tuotekehitys ja teollinen toiminta eivät ole toisistaan erillisiä toimintoja. Innovaatiokyvyn osalta vahvasti teollinen Saksa on luokiteltu maailman kärkimaaksi ja sen koalitiosopimuksissa tuodaan esiin teollisuus innovaatioiden ytimenä. Innovaatioiden tärkeys korostuu valtioiden ohjelmissa ja yrityshaastatteluissa. Osaamisen suhteen Suomi pärjää useilla mittareilla hyvin, mutta maan sisäisen työvoiman liikkuvuuden osalta heikosti. Haastattelujen mukaan suomalaista työntekijää pidetään arvossa, mutta työn tuottavuudessa ja työmarkkinoiden joustavuudessa on parannettavaa. Perustuotannossa tarvitaan paljon uusia ammattiosaajia jo pelkästään suuren eläköitymisen takia. Tuotekehitykseen on oltava tarjolla korkeakoulutuksen saaneita huippuosaajia.

Suomessa energiaintensiivisen teollisuuden energiakustannus olisi huomattavasti keskeisiä kilpailijamaita korkeampi ilman alhaisempaa sähköveroa sekä erityisesti energiaveron palautusta. Ruotsissa teollisuuden sähkövero on laskettu minimitasolle, mikä tekee Ruotsista sähkökustannuksiltaan erittäin edullisen kilpailijamaihin verrattuna. Saksassa on jo hallitusohjemassa otettu tavoitteeksi energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukyvyn varmistaminen.

Valtiontukien osuus on raportin vertailumaista Suomessa ja Ruotsissa pienempi (alle 1% BKT:sta) kuin kilpailijamaissa Tšekissä, Saksassa ja Puolassa (yli 1 % BKT:sta). Kasvavan teollisuustuotannon ja viennin Puolassa EU-rahoituksella on merkittävä rooli teollisuudelle. Suomen rahoitusjärjestelmän kehittyneisyys arvioidaan Saksan ohella hyvin kilpailukykyiseksi. Toisaalta byrokratian nähtiin heikentävän suomalaisten PK-yritysten mahdollisuuksia hyödyntää tukia eikä tarjolla ole vastaavaa apua kuin esimerkiksi Saksassa.

Yhteiskunnan yleisen toimivuuden osalta Suomi pärjää erinomaisesti kilpailijamaihin verrattuna. Sen sijaan infrastruktuuria ja logistiikan suorituskykyä kuvaavissa mittareissa Suomi ei pärjää Ruotsille ja Saksalle, mutta on selkeästi vahvempi kuin Puola.

"Viimeaikaisten selvitysten mukaan vientiteollisuuden yritykset luovat suoraan ja välillisesti yli 46 prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta ja suomalainen vientiteollisuus on maailman kärkeä ympäristöindikaattorien maavertailussa. Jotta näistä vahvuuksista pystytään pitämään kiinni, on katsottava, millaisista tekijöistä kansainvälinen kilpailukyky todella koostuu. Tähän keskusteluun Pöyryn kartoitus tuo tärkeää tietoa", toteavat Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen, Teknologiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jaakko Hirvola ja Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Kartoituksen teettivät Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.

Lisätiedot:

Timo Jaatinen, toimitusjohtaja, Metsäteollisuus ry, p. (09) 132 6600
Jaakko Hirvola, toimitusjohtaja, Teknologiateollisuus ry, p. 040 063 3751
Mika Aalto, toimitusjohtaja, Kemianteollisuus ry, p. 050 438 9247

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksesta alkoivat8.10.2019 13:01:00 EESTTiedote

Metsäteollisuus ry ja Teollisuusliitto aloittivat tiistaina 8. lokakuuta neuvottelut mekaanisen metsäteollisuuden uudesta työehtosopimuksesta. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on saada uusi sopimus aikaan nykyisen sopimuksen voimassa ollessa. Voimassa oleva mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimus päättyy 30. marraskuuta. Mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää. Lisätietoja: Teollisuusliiton sektorijohtaja Jyrki Alapartanen, puh. 040 587 7563 Metsäteollisuus ry:n työmarkkinapäällikkö Mikko Lehtonen, p. 040 334 6585 Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista sekä Euroopan suurimpia sahatavaran tuottajia. Metsäteollisuus ja metsätalous työllistävät suoraan ja välillisesti noin 140 000 suomalaista. Alan kerrannaisvaikutukset ulottuvat laajasti ympäröivään yhteiskuntaan. Suomella on ainutlaatuiset mahdollisuudet nousta biotalouden suunnannäyttäjäksi runsaiden metsävarojensa, kestävän metsätalouden ja koko metsäk

Neuvottelut paperiteollisuuden työehtosopimuksesta alkavat lokakuussa17.9.2019 09:25:56 EESTTiedote

Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto r.y. ovat sopineet aloittavansa neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta. Neuvottelut aloitetaan keskiviikkona 16. lokakuuta. Osapuolten yhteisenä tavoitteena on saada uusi sopimus aikaan nykyisen sopimuksen voimassa ollessa. Voimassa oleva paperiteollisuuden työntekijöiden työehtosopimus päättyy 30. marraskuuta. Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto r.y. pyrkivät takaamaan sopimiselle hyvän ilmapiirin ja neuvottelurauhan. Osapuolet ovat sopineet, että neuvotteluja ei käydä julkisuudessa. Lisätietoja Paperiliitto r.y., puheenjohtaja Petri Vanhala, p. 0400 759 872 Metsäteollisuus ry, työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, p. 040 746 3687 Suomi on yksi maailman suurimmista sellun, paperin ja kartongin tuottajista. Metsäteollisuus ja metsätalous työllistävät välilliset vaikutukset huomioiden noin 140 000 suomalaista. Internet: http://www.metsateollisuus.fi www.metsateollisuus.fi Twitter: http://twitter.com/metsateollisuus _________________________________________

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme