Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Suomelle kaksi pohjoismaista Embla-ruokapalkintoa Islannissa: Ainoa Winery ja Hävikki-Battle

Jaa

Lauantai-iltana 1.6.2019 palkittiin pohjoismaisen ruokakilpailun EMBLA:n voittajat Islannin Reykjavikissa. Ainoa Winery voitti palkinnon Pohjoismainen ruoka-artesaani ja Pohjoismainen ruokakasvattaja-palkinto myönnettiin Motivan konseptille Hävikki-Battle. Nyt toista kertaa järjestetyssä pohjoismaisessa ruokakilpailussa kilpaili yhteensä 48 ehdokasta, joista seitsemän Suomesta ja myös seitsemän Ahvenanmaalta.

Cohenin perhe, Ainoa Winery
Cohenin perhe, Ainoa Winery

Seitsemän suomalaista ehdokasta kilpaili pohjoismaisessa EMBLA-ruokakilpailussa Islannissa. Kilpailun voittajat nimesi yhteispohjoismainen raati, joka arvioi ehdokkaat kisan seitsemässä kilpailusarjassa.

EMBLA 2019 voittajat ovat:  

• Pohjoismainen raaka-ainetuottaja 2019: Grøna Oyggin, Färsaaret
(Suomen ehdokas: Hauhalan Hanhifarmi, Virpi ja Antti Rantalainen)

• Pohjoismainen ruokayrittäjä 2019: Bondens Skafferi, Ruotsi
(Suomen ehdokas: Silmusalaatti, Samuli Laurikainen)

• Pohjoismainen ruoka-artesaani 2019: Ainoa Winery, Suomi
(Suomen ehdokas: AinoaWinery, Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen)

• Pohjoismainen ruokaviestijä 2019: Claus Meyer, Tanska
(Suomen ehdokas: Satokausikalenteri, Natalia Salmela ja Samuli Karjula)

• Pohjoismainen joukkoruokailuosaaja 2019: Anne-Birgitte Agger, Tanska
(Suomen ehdokas: Koulutuskeskus Salpaus, Anita Kauhala-Antonopoulou ja Marko Viljamaa)

• Pohjoismainen ruokamatkailukohde 2019: Gimburlombini – Nólsoy, Färsaaret
(Suomen ehdokas: Slow Food Festival Fiskars, Diana Nyberg Lindholm)

• Pohjoismainen ruokakasvattaja 2019: Hävikki-battle, Motiva Oy, Suomi
(Suomen ehdokas: Hävikki-battle, Motiva Oy, Elina Ovaskainen).

Suomi näyttävästi esillä Islannissa

Jälleen tänä vuonna Suomen edustajat menestyivät EMBLA-ruokakilpailussa hyvin ja osoittavat paikkansa pohjoismaisessa ruokakulttuurissa voittamalla kaksi EMBLA-palkintoa Suomeen.

– Tunsimme itsemme etuoikeutetuksi, kun saimme edustaa Suomea EMBLA:ssa. Olemme innoissamme siitä, että viinimme, meidän panoksemme upeaan pohjoismaiseen ruokakulttuuriin on saanut osakseen näin suuren kunnian. Metsän antimien viinit ovat ansainneet paikan pöydässämme hienoimpien pohjoisten ruokien joukossa, sanovat Ainoa Wineryn viinitilalliset Paola Guerrero de Cohen ja David Cohen.

– Tunnustusta on aina ilo saada ja meille tämä voitto merkitsee sitä, että tekemämme työ ruokahävikin tiimoilta ei ole mennyt hukkaan. Isoin kiitos meiltä lähtee edelleen niille sadoille opettajille ja tuhansille nuorille, jotka toteuttavat Hävikki-battlea tänäkin vuonna. Kun saamme nuoret itse tekemään ja oivaltamaan asioita, muun muassa ruokahävikistä, niin nämä asiat kantavat varmasti pitkälle aikuisuuteen. Ja toki pitää kiittää maa- ja metsätalousministeriötä, joka mahdollistaa meille tämän kansallisen koordinoinnin, kiittää Elina Ovaskainen Motivasta.

Mikä on EMBLA?

Nyt toista kertaa järjestettävän EMBLA-ruokakilpailun palkinnot jaettiin lauantaina 1. kesäkuuta Harpan konserttitalossa Reykjavikissa pohjoismaisen keittiömestarijärjestön NKF:n kongressin yhteydessä. Joka toinen vuosi toteutettavan EMBLA-ruokakilpailun ensimmäiset palkinnot jaettiin Kööpenhaminassa 2017.

EMBLA-ruokakilpailun järjestämisestä vastaa Pohjoismaisten Tuottajajärjestöjen keskusliitto NBC (Nordens Bondeorganisationers Centralråd). Pohjoismainen ministerineuvosto tukee kilpailua osana Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelmaa (Ny nordisk mat). Kilpailussa ovat mukana Islanti, Tanska, Norja, Suomi, Ruotsi, Ahvenanmaa ja Färsaaret. Suomen edustajat ja kilpailun järjestäjät ovat MTK ja ruotsinkielinen tuottajajärjestö SLC (Svenska lantbruksproducenternas centralförbund).  

Kansallisen tason ilmoittautumisen jälkeen suomalainen tuomaristo nimesi keväällä jokaisesta kilpailukategoriasta ehdokkaat pohjoismaisen tason kilpailuun. Yhteispohjoismainen tuomaristo arvioi 31. toukokuuta kaikki ehdokkaat EMBLA-periaatteiden mukaisesti: pohjoismaisuus, kestävyys, innostava, innovatiivinen ja arvostettu.

Kilpailu on saanut EMBLA-nimensä pohjoismaisen mytologian ensimmäiseltä naiselta.

Lisätietoja:

Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, +358 50 511 8909 tai anni-mari.syvaniemi@mtk.fi

Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, +358 50 355 3213 tai mia.wikstrom@slc.fi

David Cohen, perustaja ja viinitilallinen, Ainoa Winery, +358 40 095 1007 tai info@ainoawinery.com

Elina Ovaskainen, konsultti, Hävikki-Battle, Motiva Oy, +358 40 7749390 tai elina.ovaskainen@motiva.fi

https://emblafoodaward.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi

Kuvat

Cohenin perhe, Ainoa Winery
Cohenin perhe, Ainoa Winery
Lataa
Elina Ovaskainen, Motiva
Elina Ovaskainen, Motiva
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n Marttila Maailman ruokapäivänä: Suomen ruokaturvan varmistaminen edellyttää myös lihan ja maidon tuotantoa16.10.2019 04:00:00 EESTTiedote

Tänään vietetään YK:n maailman ruokapäivää, joka tunnuksena on #ZeroHunger. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila korostaa, että suomalaiset viljelijät ovat sitoutuneet sekä työhönsä ruuan tuottamisessa että hillitsemään ilmastonmuutosta ja sopeutumaan siihen. Marttila muistuttaa kuitenkin, että Suomen maatalous on kokonaisuus, jossa kasvinviljely ja kotieläintuotanto tarvitsevat toinen toisiaan. Suomessa globaali ruokakeskustelu ja oma maataloutemme ovat menneet sekaisin. Viljelijät kokevat julkisen ilmastokeskustelun etenkin lihan ja maidon osalta kohtuuttomana ja syyllistävänä varsinkin, kun ilman heitä ruoka loppuisi.

Maanviljelijät ja metsänomistajat vahvasti sitoutuneita ilmastonmuutoksen hillintään – syyllistävästä ilmapiiristä on edettävä kohti aitoja ratkaisuja24.9.2019 09:49:09 EESTTiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC jakavat YK:n ilmastokokouksen huolen ja viestin siitä, että nykyinen ilmastotoimien tahti maailmalla ei ole riittävä. MTK:n ilmasto-ohjelma tähtää siihen, että Suomen maatalous on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Tuottajajärjestöjen mukaan päättäjillä on varsin hyvää tietoa maatalouden päästölähteistä sekä metsien sitomasta hiilestä, muttei riittävää tietoa maaperän ja kasvuston hiilensidonnasta.

Viljelijät ja metsänomistajat veivät viestiä Suomessa vieraileville EU-maatalousministereille23.9.2019 11:17:45 EESTTiedote

EU-maiden maatalousministerit vierailivat 23.9.2019 maitotilalla Vihdissä. Maatilavierailulla ministerit tutustuivat mm. eläinten terveyteen ja hyvinvointiin, ilmastonmuutos- ja ympäristöasioihin, maatalouden digitalisaatioon sekä maatilayrityksen talouteen ja riskienhallintaan. Vierailua isännöivät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC. Järjestöt viestivät ministereille, että maaseutumme elinkeinot ovat ratkaisu ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin. Ministerit kokoontuvat 24.9.2019 epäviralliseen maatalousneuvoston kokoukseen Finlandia-talolle.

Nyt on ruusukaalin aika20.9.2019 10:03:11 EESTTiedote

Ruusukaali on vähitellen ottanut paikkansa monimuotoisen kaaliperheen jäsenenä. Se lisää Suomessakin suosiotaan joka vuosi, vaikka sen käyttö lähti liikkeelle olemattoman pienestä, yhdestä pikkukerästä per henkilö vuositasolla. Viimeistään nyt kotimaassa tuotettuna siihen on hyvä syy tutustua, jos sen on aiemmin ohittanut. Ruusukaalikausi on Suomessa parhaimmillaan. Kotimaisena lähiruokana ruusukaali piristää kasvisvalikoimia elo-syyskuun vaihteesta aina myöhäiseen syksyyn ja talveen saakka. Valtakunnallista ruusukaaliviikkoa vietetään viikolla 41 (7.–13.10.2019).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme