Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemia myönsi rahoituksen hajottajamikrobien, akillesjänteen ja myyrien tutkimiseen

Jaa

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta BTY on myöntänyt merkittävän rahoituksen kolmelle Jyväskylän yliopiston tutkimushankkeelle.

Marja Tiirola
Marja Tiirola

Rahoituksen saivat professori Marja Tiirola nanomateriaaleja hajottavien mikrobien tutkimukseen, professori Taija Juutinen akillesjänteen kuntoutuksen tutkimukseen ja yliopistonlehtori Tapio Mappes radioaktiivisen säteilyn vaikutusten tutkimukseen.
Tutkimukset saivat yhteensä lähes 1,2 miljoonan euron rahoituksen seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
Kaikkiaan toimikunta myönsi koko maahan rahoitusta 91 akatemiahankkeelle yhteensä noin 44,5 miljoonaa euroa.

Ympäristöstä uusia mikrobeja hajottamaan mikromuovia

Professori Marja Tiirola sai rahoituksen tutkimukseen, jossa etsitään vaikeasti hajoavien nanomateriaalien hajottajamikrobeja. Käytössä on kaksi jo kehitettyjä ja kaksi uutta radioisotooppeihin ja stabiili-isotooppeihin perustuvaa menetelmää.

Uusia hajottajamikrobeja etsitään humuspitoisista luonnonympäristöistä ja jätevesiprosesseista, joissa on runsaasti aromaattisia yhdisteitä. Mikrobeja etsitään myös jätevesien puhdistusprosesseista, joissa lietteen kierrätys on saattanut rikastaa hajottajamikrobeja.

”Tutkimuksessa kehitämme uusia isotooppi-menetelmiä mikromuovin ja hiilinanomateriaalien ympäristökohtalon selvittämiseen. Sen myötä voimme tehostaa nanomateriaalien hajoamista jätteitä ja jätevesiä käsittelevissä systeemeissä”, sanoo Marja Tiirola Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

Rahoitus on lähes 500 000 euroa 2019-2023.

Tutkimuksesta keinoja akillesjänteen repeämien kuntouksen onnistumiseen

Professori Taija Juutiselle liikuntatieteellisestä tiedekunnasta myönnettiin rahoitusta noin 340 000 euroa neljän vuoden ajaksi. Juutisen tutkimus keskittyy akillesjänteen repeämien kuntoutuksen tutkimukseen.

Akillesjänteen repeämä on yksi yleisimpiä liikuntaharrastuksen aiheuttamia jännevammoja, joiden määrä on noussut viime vuosikymmenien aikana. Vamman hyvää paranemista ennustavista tekijöistä on kuitenkin hyvin vähän tietoa. Juutilaisen tutkimuksessa seurataan kuntoutettuja akillesjännepotilaita vuoden ajan ja selvitetään tekijöitä, jotka ennustavat hyvää toiminnallista lopputulosta.

Projektin tulosten perusteella on mahdollista rakentaa työkaluja sekä uudelleenvammautumisen riskin arvioimiseksi että ennustemalleja hyvälle toiminnalliselle palautumiselle. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää hoidon ja kuntoutuksen interventioiden suunnittelussa.

Kertooko Tsernobylin metsämyyrien nälkiintyminen sopeutumisesta radioaktiiviseen säteilyyn?

Yliopistonlehtori Tapio Mappes sai rahoituksen eläimiin kohdistuneen radioaktiivisen säteilyn vaikutusten tutkimiseen. Tutkimuksessa selvitetään, miten radioaktiivinen säteily vaikuttaa metsämyyrien terveyteen, elinympäristöön ja edelleen niiden ravinnon määrään ja laatuun Tsernobylissä Ukrainassa.
”Alustavien tulosten perusteella tiedämme, että eläinten fysiologia kuten metabolianopeus ja ruuansulatus muuttuvat säteilyn seurauksena. Tämä näkyy metsämyyrissä nälkiintymisenä. Laajojen kenttäkokeiden avulla testaamme ovatko nämä muutokset pelkästään vahingollisia eläimille vai ovatko muutokset sopeumia säteily-ympäristöön”, kertoo Tapio Mappes bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.
Rahoitus on 300 000 euroa vuosina 2019-2023.

Lisätietoja:

Professori Marja Tiirola, marja.tiirola@jyu.fi, puh. 044 085 8609
Professori Taija Juutinen, taija.m.juutinenjyu.fi, puh. 040 556 6582
Yliopistonlehtori Tapio Mappes, tapio.mappes@jyu.fi, puh. 358 40 586 0978

https://www.jyu.fi/science/fi

https://www.jyu.fi/sport/fi 

Avainsanat

Kuvat

Marja Tiirola
Marja Tiirola
Lataa
Taija Juutinen
Taija Juutinen
Lataa
Tapio Mappes
Tapio Mappes
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Opettajat ovat edelleen tyytyväisiä työhönsä, vaikka oppituntien työrauhassa olisi toivomisen varaa19.6.2019 12:09:58 EESTTiedote

TALIS 2018 – suuri opetuksen ja oppimisen kansainvälinen tutkimus. Suomen kouluissa kuluu oppitunneilla aikaa järjestyksen ylläpitoon, ja meillä esiintyy oppilaiden kesken uhkailua, solvaamista ja henkistä kiusaamista kansainvälisesti katsottuna hyvin runsaasti. Suomessa opettajat ovat kuitenkin tyytyväisempiä ammattiinsa kuin kollegansa muissa maissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme