Suomen Akatemia

Suomen Akatemia rahoittaa COVID-19-rokote- ja lääkekehityshankkeita 10 miljoonalla eurolla

Jaa

Suomen Akatemian COVID-19-rokote- ja lääkekehitystutkimushaun hankkeet on valittu 24.6.2020. Tämän nopean erityishaun tavoitteiden kiireellisyyden vuoksi rahoitettiin korkeatasoisia hankkeita, joissa on jo käynnissä SARS-CoV-2-rokote- ja lääkekehitystutkimusta tai koronavirusrokotteiden ja -lääkkeiden tehon, turvallisuuden ja vaikuttavuuden tutkimusta.

Yhteensä COVID-19-erityishaussa saatiin 31 hakemusta 11 tutkimusorganisaatiosta, joista Akatemia rahoitti 10 hakemusta 7 tutkimusorganisaatiosta. Rahoitetuista kuusi oli konsortiohakemuksia ja neljä yksittäisiä. Rahoituksen saaneista 25% on naisia. Hankkeista kolme kohdistuu rokotetutkimukseen, seitsemän lääketutkimukseen. Näistä neljässä tehdään kliinistä potilastyötä.

Kokonaisuudessaan Suomen Akatemia on tänä vuonna rahoittanut kahdessa erityishaussa koronavirusepidemiaan ja sen vaikutusten hillintään liittyviä hankkeita 54 kappaletta 18,5 miljoonalla eurolla. Lisäksi Akatemian muilla rahoitusmuodoilla tuetaan alan tutkimusta. Esimerkiksi monella tutkimusinfrastruktuurilla on keskeinen rooli koronavirusepidemian hillinnässä.

COVID-19-rokote- ja lääkekehitystutkimushaku avattiin 19.5.2020 ja sen mahdollisti valtioneuvoston lisätalousarviossa Suomen Akatemialle esittämä 10 miljoonan euron määrärahaa tätä tarkoitusta varten.

Rahoitusta myönnettiin rokote- ja lääkekehitystutkimukseen, joka liittyi yhteen tai useampaan seuraavista aiheista:

- COVID-19-tautiin sairastuneiden potilaiden hoidon edistäminen;
- COVID-19-taudin vakavaan tautimuotoon sairastumisen estäminen;
- COVID-19-rokotteeseen tai -lääkkeeseen tähtäävä tutkimus;
- COVID-19-rokotteiden ja -lääkkeiden teho-, turvallisuus- ja vaikuttavuustutkimus;
- SARS-CoV-2-viruksen leviämisen torjunta.

Lisätietoja:

- Tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala
Suomen Akatemia, p. 029 533 5002
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

- Johtava tiedeasiantuntija Maiju Gyran
Suomen Akatemia, p. 029 533 5015
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
Pekka Rautio
viestintäasiantuntija
p. 029 533 5040
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2020 rahoitamme tutkimusta 423 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Laatu, vaikuttavuus ja tieteen uudistuminen Suomen Akatemian jakaman rahoituksen kulmakivinä24.6.2020 10:29:11 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2019 haussa 219 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 263 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 67 akatemiatutkijan, 107 tutkijatohtorin ja 12 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä tutkimuksen toimikunnat myönsivät rahoitusta 173,6 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 42 prosenttia.

Vetenskaplig kvalitet, genomslag och förnyelse hörnstenar i Finlands Akademis finansieringsbeslut24.6.2020 10:29:11 EESTTiedote

Finlands Akademis septemberutlysningen 2019 ledde till finansieringsbeslut för 219 akademiprojekt som omfattar totalt 263 delprojekt. Dessutom beviljade Akademin finansiering för 67 anställningar som akademiforskare, 107 anställningar som forskardoktor och 12 anställningar som klinisk forskare. Forskningsrådens finansiering riktades brett mot olika ämnesområden och uppgick sammantaget till 173,6 miljoner euro. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 42 procent.

Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena mukaan strategisen tutkimuksen uusiin teemaehdotuksiin16.6.2020 09:17:24 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdottaa valtioneuvostolle kolmea teemaa vuoden 2021 strategisen tutkimuksen ohjelmille . Teemoissa keskitytään hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita haastavaan väestön ikärakenteen muutokseen, luonnon monimuotoisuuden uhkaavaan vähenemiseen sekä pandemioihin yhteiskunnallisena haasteena. Neuvoston ehdotukset uusiksi strategisen tutkimuksen teemoiksi: - Väestörakenteen muutokset – syyt, seuraukset ja ratkaisut - Elonkirjon köyhtymisen ympäristölliset ja yhteiskunnalliset yhteydet - Pandemiat yhteiskunnallisena haasteena Tutkimusteemoja läpileikkaavaksi painopisteeksi ehdotetaan hyvinvointia. Strategisen tutkimuksen vuotuisen teemavalmistelun tavoitteena on ennakoida Suomen tulevaisuuden kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia haasteita. Uudet teemaehdotukset täydentävät myös strategisen tutkimuksen aiempia teemoja. Yhdessä strategisen tutkimuksen teemat luovat monipuolisen kokonaisuuden sekä tukevat tietoon perustuv

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme