Suomen Akatemia

Suomen Akatemia vahvistaa ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen järjestelmätason tutkimusta

Jaa

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen järjestelmätasoisen tutkimuksen erityisrahoituksen hakuun saapuneista hakemuksista. Kaiken kaikkiaan rahoitusta myönnettiin seitsemälle tutkimuskonsortiolle, joissa on yhteensä 25 osahanketta. Rahoitusta jaettiin kokonaisuudessaan 10 miljoonaa euroa.

Kertaluonteinen erityisrahoitus ilmastonmuutostutkimukseen osoitettiin Akatemialle vuoden 2021 talousarviossa.

Rahoitetut tutkimuskonsortiot (pdf) tarkastelevat monipuolisesti, eri tavoin ja eri menetelmin yhteiskunnan sektoreiden kykyä hillitä ilmastonmuutosta ja sopeutua siihen. Hankkeissa muun muassa tutkitaan ilmastonmuutoksen hillinnän strategioiden toteutettavuutta, kustannustehokkuutta ja kestävyyttä sekä strategioiden saavuttamiseksi tarvittavia politiikkatoimia. Lisäksi tarkastelukohteina ovat ilmastonmuutos ja skenaariot Suomen sosioekonomisista kehityspoluista tulevaisuudessa sekä kestävät ilmastonmuutoksen hillintästrategiat energia-, maankäyttö- ja materiaalijärjestelmissä. Rahoitetuissa hankkeissa tutkitaan myös ICT-teknologian ilmastovaikutuksia, kestävän ruokajärjestelmän mallia varhaiskasvatuksessa sekä oikeudenmukaista ja tietoon perustuvaa ilmastosiirtymää edistävää puntaroivaa kansalaiskeskustelua. Lisäksi tutkitaan, miten ilmastonmuutoksen hillitsemis- ja sopeutumistoimien toteuttamiseen tarvittavia ilmastokompetensseja opitaan ja opetetaan koulutusjärjestelmässä.

”Ilmastonmuutostutkimuksen järjestelmätasoinen tarkastelunäkökulma otetaan rahoitetuissa hankkeissa vastaan todellisena haasteena ja mahdollisuutena ymmärtää tieteellisen tutkimuksen pohjalta laaja-alaisesti ja analyyttisesti yhteiskunnan eri osa-alueiden dynaamisia vuorovaikutuksia. Monitieteisissä hankkeissa yhdistyvät luonnontieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen osaaminen. Lisäksi hankkeiden tutkimus- ja vaikuttavuussuunnitelmissa on kuvattu hyvin tutkimuksen moninaiset vaikuttavuustoimet ja niistä syntyvät vaikuttavuuspolut”, rahoituspäätöksiä tehneen jaoston puheenjohtaja, Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunnan varapuheenjohtaja, Leena Paavilainen toteaa.

”Tutkimuksen merkitys ilmastonmuutoksesta aiheutuvien haasteiden ratkaisemisessa on suuri. Nyt rahoitetut hankkeet kokoavat yhteen olemassa olevaa tutkimustietoa ja -osaamista tavalla, joka luo uusia ulottuvuuksia ilmastonmuutoksen ja sen vaikutusten hahmottamiseen. Korkeatasoinen tutkimus tuottaa tietoa sekä ilmastonmuutoksen hillintään että siihen sopeutumiseen tähtäävään päätöksentekoon”, Akatemian tutkimusasioista vastaava ylijohtaja Riitta Maijala jatkaa.

Akatemia sai järjestelmätasoisen ilmastonmuutostutkimuksen haussa lokakuussa 2020 yhteensä 51 konsortiohakemusta, joissa oli yhteensä 180 osahanketta. Hakemukset arvioitiin kahdessa asiantuntijapaneelissa. Arvioinnissa kiinnitettiin huomiota sekä tutkimuksen tieteelliseen laatuun että yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen rahoitusmuodon tavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoja:

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen järjestelmätasoisen tutkimuksen rahoitukseen 10 miljoonaa euroa
Ilmastonmuutoksen hillinnän ja sopeutumisen järjestelmätasoisen tutkimuksen rahoitukseen 10 miljoonaa euroa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Strategisen tutkimuksen päättyneitä ohjelmia arvioitu - uusi rahoitusmuoto tuonut monitieteistä lisäarvoa tutkimuskentälle ja yhteiskuntaan28.1.2021 11:12:26 EETTiedote

Strategisen tutkimuksen ensimmäisten päättyneiden ohjelmien yhteiskunnallisen vaikuttavuuden arviointiraportti ja ohjelmien itsearviointiraportit on julkaistu. Arvioinnin tulokset tuovat esille, miten strategisen tutkimuksen ohjelmat ja niissä toimineet hankkeet ovat luoneet uudenlaista tieteen tuloksiin perustuvaa ymmärrystä yhteiskunnallisista haasteista ja niiden ratkaisumahdollisuuksista.

Suomen Akatemialta uusia mahdollisuuksia Suomi-USA -tutkimusyhteistyöhön15.1.2021 08:46:34 EETTiedote

Suomen Akatemia on avannut uudet yhteishaut Yhdysvaltojen National Science Foundationin (NSF) ja National Institutes of Healthin (NIH) kanssa. Hauilla tuetaan suomalaisten ja yhdysvaltalaisten tutkimusryhmien yhteisiä tutkimushankkeita. Tutkimusyhteistyötä tuetaan Suomen Akatemian lippulaivojen tutkimusaloilla lippulaivaohjelman ja ICT2023 tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelman kautta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme