Oulun yliopisto

Suomen Akatemialta 5,9 miljoonaa Oulun yliopiston profiloitumisen vahvistamiseen

Jaa

Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai lähes kuuden miljoonan euron rahoituksen strategiansa mukaisille tutkimusteemoille ”Ihmisen kyvykkyyden ja älykkäiden teknologioiden yhteiskehittäminen” sekä ”Ihmiset ja luonnon huomioiva monitieteinen arktinen tutkimus”.

Oulun yliopisto tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi iloitsee tiedosta, että kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen rahoituskierroksen kolmanneksi parhaaksi. Kansainvälinen tiimi kiitti erityisesti yliopiston monitieteisen lähestymistavan tuovan merkittävää lisäarvoa tutkimukselle ja vahvistavan strategian toteuttamista.

"Ihminen ja teknologia -teeman valinnassa halusimme vahvistaa ihmisen kykyä toimia vauhdilla teknologisoituvassa maailmassa sekä edistää korkean teknologian kehittämistä siten, että ihminen huomioidaan käyttäjänä. Tämä teema on erittäin ajankohtainen ja tuo merkittävää lisäarvoa jo aiemmin valitulle langattomuuden ja sensoroinnin profiloivalle teemalle sekä uudelle 6G -lippulaivallemme", Pihlajaniemi kertoo.

"Toiseen tutkimusteemaan liittyen, Oulun yliopistossa tehdään arktisuuteen liittyvää tutkimusta kaikilla fokusalueillamme ja olemme vahvasti linkittyneet aiheen kansainväliseen toimintaan kuten Arktiseen yliopistoon. Nyt halusimme vahvistaa aiheeseen liittyvää monitieteistä tutkimusta ja siinä tehtyjä uusia avauksia.”

Suomen Akatemian profilaatiorahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä, korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista sekä yliopistojen välistä yhteistyötä ja työnjakoa. Rahoitusta myönnettiin nyt neljännen kerran yhteensä 50 miljoonaa euroa kahdelletoista yliopistolle. Nelivuotiset myönnöt vaihtelevat 400 000 eurosta 14 miljoonaan euroon.

Uudet tutkimushankkeet

Suomen Akatemian myöntämän profilaatiorahoituksen avulla käynnistetään Oulun yliopiston ihmistieteiden vetämä GenZ-hanke, jossa on mukana tutkijoita viidestä eri tiedekunnasta. Hankkeessa selvitetään, miten ihmisten toimintaa ja kyvykkyyttä voidaan vahvistaa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Hanke keskittyy erityisesti löytämään keinoja ihmisen osaamisen, yhteistoiminnan, oppimisen ja eettisen toiminnan vahvistamiseen nopeasti digitaalistuvassa ja teknologisoituvassa maailmassa. Suomen Akatemian rahoitus mahdollistaa usean professorin rekrytoinnin ja tutkimusryhmän muodostamisen. Rahoituksella luodaan myös mahdollisuuksia osallistaa ihmistieteiden laajaa ja osaavaa tutkimusyhteisöä vastaamaan hankkeessa muotoiltuihin kysymyksiin ja sitä kautta vahvistaa Oulun yliopiston poikkitieteellistä tutkimusta.

Toisena käynnistetään profilaatiorahoituksella monitieteinen arktista ympäristömuutosta tutkiva Arctic Interactions (ArcI) -hanke. Hankkeessa selvitetään arktisen luonnonympäristön, ihmisten ja rakennetun ympäristön välistä vuorovaikutusta muuttuvassa maailmassa. Rahoitus mahdollistaa usean professorirekrytoinnin ja tutkimusryhmän muodostamisen. ArcI muodostaa monitieteisen ja kansainvälisesti merkittävän tutkimusympäristön vahvistamaan Oulun yliopiston tutkimusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto, puh. 0294 485 800

Viestintäjohtaja Marja Jokinen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 083

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme