Oulun yliopisto

Suomen Akatemialta 5,9 miljoonaa Oulun yliopiston profiloitumisen vahvistamiseen

Jaa
Suomen Akatemia on tehnyt rahoituspäätökset yliopistojen tutkimuksen profiloitumisen vahvistamiseksi. Oulun yliopisto sai lähes kuuden miljoonan euron rahoituksen strategiansa mukaisille tutkimusteemoille ”Ihmisen kyvykkyyden ja älykkäiden teknologioiden yhteiskehittäminen” sekä ”Ihmiset ja luonnon huomioiva monitieteinen arktinen tutkimus”.

Oulun yliopisto tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi iloitsee tiedosta, että kansainvälinen asiantuntijapaneeli arvioi Oulun yliopiston hakemuksen rahoituskierroksen kolmanneksi parhaaksi. Kansainvälinen tiimi kiitti erityisesti yliopiston monitieteisen lähestymistavan tuovan merkittävää lisäarvoa tutkimukselle ja vahvistavan strategian toteuttamista.

"Ihminen ja teknologia -teeman valinnassa halusimme vahvistaa ihmisen kykyä toimia vauhdilla teknologisoituvassa maailmassa sekä edistää korkean teknologian kehittämistä siten, että ihminen huomioidaan käyttäjänä. Tämä teema on erittäin ajankohtainen ja tuo merkittävää lisäarvoa jo aiemmin valitulle langattomuuden ja sensoroinnin profiloivalle teemalle sekä uudelle 6G -lippulaivallemme", Pihlajaniemi kertoo.

"Toiseen tutkimusteemaan liittyen, Oulun yliopistossa tehdään arktisuuteen liittyvää tutkimusta kaikilla fokusalueillamme ja olemme vahvasti linkittyneet aiheen kansainväliseen toimintaan kuten Arktiseen yliopistoon. Nyt halusimme vahvistaa aiheeseen liittyvää monitieteistä tutkimusta ja siinä tehtyjä uusia avauksia.”

Suomen Akatemian profilaatiorahoituksella tuetaan yliopistojen strategioidensa pohjalta valitsemien tutkimusalojen kehittämistä, korkeatasoisen tutkimuksen edellytysten vahvistamista sekä yliopistojen välistä yhteistyötä ja työnjakoa. Rahoitusta myönnettiin nyt neljännen kerran yhteensä 50 miljoonaa euroa kahdelletoista yliopistolle. Nelivuotiset myönnöt vaihtelevat 400 000 eurosta 14 miljoonaan euroon.

Uudet tutkimushankkeet

Suomen Akatemian myöntämän profilaatiorahoituksen avulla käynnistetään Oulun yliopiston ihmistieteiden vetämä GenZ-hanke, jossa on mukana tutkijoita viidestä eri tiedekunnasta. Hankkeessa selvitetään, miten ihmisten toimintaa ja kyvykkyyttä voidaan vahvistaa nopeasti muuttuvassa maailmassa. Hanke keskittyy erityisesti löytämään keinoja ihmisen osaamisen, yhteistoiminnan, oppimisen ja eettisen toiminnan vahvistamiseen nopeasti digitaalistuvassa ja teknologisoituvassa maailmassa. Suomen Akatemian rahoitus mahdollistaa usean professorin rekrytoinnin ja tutkimusryhmän muodostamisen. Rahoituksella luodaan myös mahdollisuuksia osallistaa ihmistieteiden laajaa ja osaavaa tutkimusyhteisöä vastaamaan hankkeessa muotoiltuihin kysymyksiin ja sitä kautta vahvistaa Oulun yliopiston poikkitieteellistä tutkimusta.

Toisena käynnistetään profilaatiorahoituksella monitieteinen arktista ympäristömuutosta tutkiva Arctic Interactions (ArcI) -hanke. Hankkeessa selvitetään arktisen luonnonympäristön, ihmisten ja rakennetun ympäristön välistä vuorovaikutusta muuttuvassa maailmassa. Rahoitus mahdollistaa usean professorirekrytoinnin ja tutkimusryhmän muodostamisen. ArcI muodostaa monitieteisen ja kansainvälisesti merkittävän tutkimusympäristön vahvistamaan Oulun yliopiston tutkimusta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi, Oulun yliopisto, puh. 0294 485 800


Viestintäjohtaja Marja Jokinen, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 083

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye