Jyväskylän yliopisto

Suomen Akatemialta rahoitusta neljälle Jyväskylän yliopiston tutkijalle

Jaa
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen neljälle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoitusta myönnettiin matemaattis-luonnontieteelliseen, liikuntatieteelliseen ja informaatioteknologian tiedekuntaan. Rahoituskausi on 1.9.2023-31.8.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 30 miljoonaa euroa 44 uuden akatemiatutkijan rahoitukseen. Keskimääräinen myöntösumma nelivuotisille hankkeille on 670 000 euroa.

Tutkijatohtori Sira Karvinen tutkii hormonaalista vanhenemista ja vesikkeleiden ja HDL-partikkelien kuljettamia mikro-RNA-viestejä liikuntakuormituksen yhteydessä. Vanhetessa kudoksiin kertyy heikosti toimivia, sensenssejä soluja. Näiden solujen määrä on yhteydessä kroonisiin sairauksiin, kun taas liikunta vähentää senesenssin merkkiaineita (senolyysi).

Senesenssin ja vanhenemisen yhteys on kuitenkin osin epäselvä. Liikunta, vesikkelit ja vanheneminen (EEVaS) -tutkimus selvittää molekyylejä, jotka välittävät liikunnan senolyyttisiä vaikutuksia. EEVaS-tutkimuksessa hyödynnetään solu-, eläin- ja ihmisasetelmia liikunnan ja senesenssin välisten mekanismien selvittämiseksi. Tutkimus suoritetaan Gerontologian tutkimuskeskuksessa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Tutkimuksen avulla voidaan löytää uusia, senolyysiä edesauttavia molekyylejä, joita voidaan hyödyntää kroonisten sairauksien ehkäisyssä, jolloin mahdollisimman moni saisi vanheta terveenä. Karvinen sai 702 781 euron rahoituksen.

Tutkijatohtori Pauliina Salmi informaatioteknologian tiedekunnasta sai 719 263 euron rahoituksen hankkeeseen, jonka tavoitteena kehittää yleistettävä satelliittihavainnointiin perustuva menetelmä kasviplanktonin seurantaan sisävesillä.

Kasviplanktonin seurannalla on keskeinen asema ympäristön suojelussa, mutta satelliittihavainnoinnin pullonkaulana on ollut taustalta, erityisesti humusyhdisteistä, tuleva vaihteleva signaali. Tutkimuksessa kehitettävä menetelmä hyödyntää uusiin satelliitteihin asennettuja hyperspektrikuvantajia ja laskennallisia malleja, joiden avulla voidaan selvittää ja luokitella kasviplanktonin luontaisia optisia piirteitä.

Vieraileva tutkija Reetta Penttinen sai 707 671 euron rahoituksen tutkimukseen, jonka kohteena on plasmidivälitteisen antibioottiresistenssin ekologia ja evoluutio ihmisen suolistomikrobiomissa.

Bakteerit voivat saada vastustuskyvyn (resistenssin) antibiooteille konjugatiivisten plasmidien kautta, jotka kykenevät siirtymään bakteerien välillä. Ihmisen suolisto on korkean bakteeritiheytensä vuoksi otollinen ympäristö resistenssiplasmidien leviämiselle.

Vieraileva tutkija Carlos Alejandro Aguilar Trigueros sai 688 003 euron rahoituksen tutkimukseen, jonka kohteena on sieniverkoston morfologian roolin selvittäminen maaperän hiilidynamiikassa.

Maaperä voi auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, koska se voi varastoida suuria määriä hiiltä. Tämän potentiaalin hyödyntämiseksi on otettava huomioon maaperän sienien monimuotoisuus (eli muutokset maaperässä esiintyvien lajien määrässä ja identiteetissä), koska nämä mikro-organismit muuttavat maaperän hiiltä yhdisteiksi, jotka muuttavat sen pysyvyyttä.

Tässä hankkeessa kehitetään uusi menetelmä, jolla mitataan, miten sienien monimuotoisuus vaikuttaa hiilen pysyvyyteen maaperässä. Siinä skaalataan sienien hiilenkäytön piirteet sieniverkoston morfologiaan. Maaperän sienet muodostavat toisiinsa kytkeytyneiden säikeiden verkostoja, jotka määrittävät, miten ne käyttävät hiiltä maaperässä.

Menetelmä auttaa ymmärtämään hiilen pysyvyyttä suomalaisessa boreaalisessa metsässä. Viime kädessä tämä tutkimus auttaa kehittämään hoitokäytäntöjä, jotka parantavat maaperän kykyä varastoida hiiltä ja - mieluiten - lieventävät ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Antibioottihoito rikastaa suoliston resistenttejä bakteereja, mutta ei tunneta kuinka yleisesti resistenssiplasmidit siirtyvät ja millaiset mekanismit ja ekologiset tekijät vaikuttavat niiden siirtymiseen antibioottihoidon aikana.

Tässä tutkimuksessa seurataan resistenssiplasmidien liikkumista ihmisen suolistomikrobiomissa antibioottialtistuksen aikana käyttäen uusia yksisolumenetelmiä sekä selvitetään, millainen rooli bakteerien CRISPR-puolustusmekanismeilla on antibioottiresistenssin leviämisessä. Tutkimuksen avulla saadaan tietoa yleisesti käytettyjen antibioottihoitojen vaikutuksista suoliston antibioottiresistenssiin.

Lue Suomen Akatemian tiedote.

Lisätietoja:

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme