Helsingin yliopisto

Suomen itsenäistyminen ja sattuman merkitys

Jaa

Vuonna 1917 Suomi vapautui sodan logiikasta ja löysi itsensä tilanteesta, jossa kukaan ei käyttänyt Venäjällä laillista valtaa mutta valtaan nousseet olivat valmiit tunnustamaan Suomen itsenäisyyden, kirjoittaa Markku Kangaspuro.

Suomen itsenäistyminen oli monen Suomesta riippumattoman tekijän ja useiden sattumien summa. Kansallisessa kertomuksessa itsenäistymisestä korostuu usein tässä historian käännekohdassa toimineiden suurmiesten rooli, mutta historiantutkimuksen valossa Suomen itsenäistymisen edellytykset syntyivät paljolti meistä riippumattomista tekijöistä.

Ilman ensimmäistä maailmansotaa Venäjän keisari Nikolai II:ta ei olisi syösty vallasta maaliskuussa 1917, ja ilman Saksan tukea Leninin johtamat bolševikit eivät olisi päässeet syrjäyttämään Venäjän väliaikaista hallitusta saman vuoden marraskuussa ja muodostamaan neuvostohallitusta, jolta Suomi lopulta sai Venäjän tunnustuksen itsenäisyydelleen 31.12.1917.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro avaa Suomen itsenäistymisen taustalla olleita Euroopan tapahtumia Aleksanteri Insight -sarjassa 5.12. julkaistussa kirjoituksessaan Suomen itsenäistyminen ja sattuman merkitys. 

Aleksanteri Insight -puheenvuorosarjaa on julkaistu vuodesta 2013 saakka suomeksi ja englanniksi osoitteessa www.helsinki.fi/aleksanteri/insight.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Päätoimittaja Katja Lehtisaari, katja.lehtisaari@helsinki.fi

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Aleksanteri Insight on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin vuodesta 2013 lähtien julkaisema asiantuntijatekstien sarja, joka tarjoaa napakoita analyyseja Euraasian alueen ajankohtaisista tapahtumista ja niiden taustoista ja mahdollisista seurauksista. Asiantuntijatekstit käsittelevät yhteiskunnassa pinnalla olevia trendejä ja niihin vaikuttavia erilaisia voimia sekä taustoittavat uutisotsikoita. Esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajan omia eivätkä välttämättä vastaa Aleksanteri-instituutin näkemyksiä. Sarjaa päätoimittaa Katja Lehtisaari.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme